markus85 Opublikowano 7 Listopada 2010 Opublikowano 7 Listopada 2010 Ad.1 Witam serdecznie, potrzebuję pomocy, wiem że nikt nie jest jasnowidzem ale osoby siedzące w temacie mogą przynajmniej w pewnym stopniu określić przyczynę,ew ktoś z drogich klubowiczów miał podobny objaw a więc mówię co się dzieje, od kilku miesięcy zaczeło dziać się tak że jak rano samochód odpaliłem to ruszał ok, i dochodził do 3 biegu i tak jakby go zapinał z opóźnieniem, efekt wciśniętego sprzęgła i gazu i nagłego puszczenia sprzęgła,działo się to za każdym razem ale tylko 1 raz po dłuższym postoju auta. Teraz problem się nasila, zdaża się że nawet jak już trochę przejadę, dodatkowo przy przeżucaniu biegów 3-ci bieg wkłada z szarpnięciem. Zaznaczam że oleju nie wymieniałem noszę się z tym zamiarem ale najpier może mi ktoś powie czy to może być wina oliwy, bo szkoda trochę ładować 200zł w oliwe jak może skrzynie trzeba remontować wpierw. Dodatkowo jak ostro dam w podłogę słychać takie niepokojące tarcie i zastanawiam się czy to tarcze w skrzyni czy sprzęgło i czuć zapach przypalenia. Ad.2 Gdybym się zdecydował na zmianę skrzyni na manualną jaki jest orientacyjny koszt takiej przeróbki i czy skrzynia podejdzie od B4 1Z? Ew. o jakim symbolu skrzyni manualnej szukać? Ad.3 Czy dać sobie spokój i remontować starą(oczywiście samemu) Był bym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam
olek4505 Opublikowano 8 Listopada 2010 Opublikowano 8 Listopada 2010 vag-a podłączałeś jakie błędy przekładka skrzyni na manual tu zaraz będą dyskusje ze się nie opłaca i takie tam to zależy za ile dostaniesz części u mnie to było 900zl poprzednia skrzynie chciałem wyremontować sam komplet tarczek 700zl i automat leży w garażu bo prawdopodobnie coś nie tak zrobiłem bo ruszał tylko do przodu tak ze u ciebie podłącz vag-a sprawdź błędy w skrzyni
markus85 Opublikowano 12 Listopada 2010 Autor Opublikowano 12 Listopada 2010 Pytałem kolesia co robi automaty, powiedział że jak mam 260 tys. przebiegu to skrzynia nadaje się do remontu, zastanawiam się czy przekładać manual czy próbować regenerować, a Ty olek4505 nie chcesz sprzedać tej skrzyni automatycznej? Pozdrawiam
majkel_majki Opublikowano 12 Listopada 2010 Opublikowano 12 Listopada 2010 Markus, jeżeli masz czas i chęci to zrzuć skrzynię i na stół ją. Rozbierz, oceń które elementy kwalifikują się do wymiany, napraw. załóż i ciesz się. Myślę, że Kolega SoMeS jest w stanie pomóc, on swoją skrzynię często ma rozebraną w dziale Warsztat jest też instruktaż wymiany tarczek ciernych w AG-4. W ostateczności możesz kupić drugą skrzynię, ale bez rozbiórki nigdy nie wiesz co siedzi w środku. Przekładka zwłaszcza tanim kosztem to syf, kiła i mogiła.
olek4505 Opublikowano 12 Listopada 2010 Opublikowano 12 Listopada 2010 no mogę ci ja sprzedać jak chcesz tarczki wymienione tylko coś nie tak złożone
markus85 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Opublikowano 22 Listopada 2010 Coby nie zakładać kolejnego temat, jednak zrobię chyba przekładkę, nie mam czasu, kasy i chęci na próbownie i regenerowanie tej skrzyni, pytanie: Czy w a4 1.9 TDI AHU z '99r. mam dwumas? chcę skompletować części do przekładki i nie wiem jak ze sprzęgłem. Pozdrawiam
majkel_majki Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 Nie sądzę żeby przekładka zajęła mniej czasu i pochłonęła mniej pieniędzy na porządnych częściach, ale to twoja decyzja. Na śmietniku zrobisz może tanio, ale to nie jest robota. W AHU jest dwumas.
olek4505 Opublikowano 22 Listopada 2010 Opublikowano 22 Listopada 2010 jak się sprężysz to 1 dzień i skrzynia wymieniona zostaje tylko obejście kompa od automatu żebyś mógł odpalić
markus85 Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Opublikowano 22 Listopada 2010 jak się sprężysz to 1 dzień i skrzynia wymieniona zostaje tylko obejście kompa od automatu żebyś mógł odpalić Zwarcie pinów,to już wiem, na razie na spokojnie szukam kompletu.
olek4505 Opublikowano 23 Listopada 2010 Opublikowano 23 Listopada 2010 nie trzeba zwierać pinów i bez grzebania w elektryce
markus85 Opublikowano 29 Listopada 2010 Autor Opublikowano 29 Listopada 2010 Gdyby ktoś chciał będę sprzedawał skrzynie, zaznaczam że auto ciągle jeździ i nie ma większych problemów z nią prócz tego co opisałem, ale ja lubię mieć wszystko OK, dlatego będzie wymianka, rok temu chyba wymieniony czujnik bodajże od prędkości, za ponad 200zł w ASO. Cena do dogadania, zainteresowanych proszę o propozycje.
Rekomendowane odpowiedzi