Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Automat biegi 4,3,2 i 3,2,1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może wyjaśnić dlaczego w automatach np. A3 miały pozycję PRND321, a w A4 i A6 to chyba się kończą na 432? Przynajmniej nie widziałem jeszcze aby była pozycja zblokowanej 1? Ktoś może wyjaśnić dlaczego tak było/jest i wyjaśnić ewentualnie co bardziej przydatne? Nie wiem czy czasem starsze automaty nie miały 3,2,1?

Opublikowano

Ja mam A4 i mam PRND321 i pozycję zblokowanej 1 posiadam, a mam zwykłą AG4, może mówisz o tiptronicu?

Opublikowano
  • Autor

no zgadza się - tiptronic np . w rocznikach 2000 mają 432. I zastanawiam się dlaczego nie mają 1? tzn. że jeśli nie chcę katować automata na wyjeżdżaniu np. z zaspy to nie mogę robić tego na 1 (bo nie ma) i mam męczyć na 2, czy robić to na D?

Może ktoś się wypowie dlaczego audi stosowało 1, a potem zaczynało się od 2?

Opublikowano

A czy wybranie dwójki nie oznacza, że dostępne są tylko dwa pierwsze przełożenia, czyli bieg pierwszy i drugi?

Opublikowano
  • Autor

nie wiem, co jak się dzieje przy ustawieniu dźwigni w tych pozycjach. Myślałem, że to są nr biegów?

Opublikowano

To nie są numery biegów, to są blokady do określonego cyfrą biegu. Skrzynia po wrzuceniu np. na 3 zachowuje się tak jakby miała do dyspozycji tylko 3 pierwsze biegi. To ile masz pozycji zależy od typu skrzyni. W 4- biegowych będziesz miał 321, a w 5- cio 432.

Opublikowano
  • Autor

W 4- biegowych będziesz miał 321, a w 5- cio 432.

czyli w 5-sio biegowej po wrzuceniu na 2 skrzynia będzie używać tylko 1 i2 bieg? Czyli hamulec puszczam auto zaczyna pełzać, daję gazu i rusza na 1 potem samo przerzuca na 2 bieg i tak długo go trzyma aż ja nie zmienię np. na 3 , lub na D? Bez względu jak długo będę jechał? tzn. np przy obrotach 4,5 ciągle będzie 2, przy pozycji dźwigni 2?

Opublikowano

Zgadza się Kolego :good: Twoje preferencje pominie tylko w potencjalnie niebezpiecznej sytuacji, tzn. dojedziesz na czerwone pole- pójdzie do góry albo postanowisz zredukować na 2 przy prędkości powiedzmy 160 kmh, wtedy nie posłucha polecenia dopóki nie zwolnisz do maksymalnej dopuszczalnej prędkości dla 2 biegu.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za wyjaśnienie. Czy blokowane biegi mają pierwszeństwo w użyciu nad D np. przy wyjeździe z zaspy śniegowej? Czy wtedy sprzęgło skrzyni się mniej zużywa/grzeje?

Opublikowano
  • Autor

to ma sens. Na D skrzynia by ciągle mieliła miedzy wyższym gdy łapie poślizg, a niższym gdy robiłoby się jej ciężej.

Ale zablokowanie np. na pozycji 2 ( dwa pierwsze biegi) to skrzynia chyba będzie robiła to o czym piszę wyżej - tyle, że tylko na dwóch pierwszych biegach?

To w takim razie czy z zaspy lepiej jest wyjeżdżać na D, zrzucić na tip i "-" ustawić na 1 i wtedy próbować ruszyć-będzie to mniej męczące dla skrzyni?

Czy dobrze rozumuję?