Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] FIS: "za niska temperatura"?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się może, od czego zależy i czym skutkuje zapalenie się na FIS czerwonego symbolu płynu chłodzącego?

Otóż, wg instrukcji fabrycznej, pojawienie się tego symbolu oznacza, cytuję: "za niski lub za wysoki poziom płynu chłodzącego lub za niska albo za wysoka temperatura" (podejrzewam, że również płynu chłodzącego, choć wprost tego nie napisali). Poziom płynu chłodzącego mam prawidłowy, a przy temperaturze -11st.C raczej nie chodzi o temperaturę za wysoką.

Dodam, że zeszłej zimy ów magiczny symbol pojawiał się dopiero przy temperaturze poniżej -18st.C, co wskazywałoby na to, że zapalenie tego symbolu nie jest uzależnione od stałego progu temperatury.

Kolejna rzecz, niestety - czerwona kontrolka oznacza WIELKIE kłopoty z odpaleniem samochodu. Była to reguła w zeszłym sezonie: przebiera, przebiera, zaczyna powoli zaskakiwać i dopiero zaskakuje, około 6-8 sekund. Dzisiaj akurat zdążyłem się nieźle wystraszyć, ponieważ uruchomiła się chyba tylko połowa silnika, przez dobre 2 minuty z wydechu leciała masa tak gęstego i białego dymu (pojawiała się w tym także spora chmura dymu czarnego), że zwyczajnie nie widziałem nic. Musiałem odejść dobrych kilka metrów, żeby zobaczyć świat dookoła. I nie ma w tym odrobiny przesady.

Czy ktoś ma może miał podobne doświadczenia lub wie, co wg producenta oznacza, że temperatura jest za niska i od czego to jest uzależnione?

Pozdrawiam serdecznie z góry dziękując za wszelką pomoc!

Opublikowano

:vaglogi::wink4:

Może to tylko błąd, Vag coś powie na ten temat[br]Dopisany: 03 Grudzień 2010, 14:31_________________________________________________A tak nawiasem to autko powinno i bez płynu chłodniczego zapalić normalnie

Opublikowano

Czy ktoś z szanownych kolegów orientuje się może, od czego zależy i czym skutkuje zapalenie się na FIS czerwonego symbolu płynu chłodzącego?

Otóż, wg instrukcji fabrycznej, pojawienie się tego symbolu oznacza, cytuję: "za niski lub za wysoki poziom płynu chłodzącego lub za niska albo za wysoka temperatura" (podejrzewam, że również płynu chłodzącego, choć wprost tego nie napisali). Poziom płynu chłodzącego mam prawidłowy, a przy temperaturze -11st.C raczej nie chodzi o temperaturę za wysoką.

Dodam, że zeszłej zimy ów magiczny symbol pojawiał się dopiero przy temperaturze poniżej -18st.C, co wskazywałoby na to, że zapalenie tego symbolu nie jest uzależnione od stałego progu temperatury.

Kolejna rzecz, niestety - czerwona kontrolka oznacza WIELKIE kłopoty z odpaleniem samochodu. Była to reguła w zeszłym sezonie: przebiera, przebiera, zaczyna powoli zaskakiwać i dopiero zaskakuje, około 6-8 sekund. Dzisiaj akurat zdążyłem się nieźle wystraszyć, ponieważ uruchomiła się chyba tylko połowa silnika, przez dobre 2 minuty z wydechu leciała masa tak gęstego i białego dymu (pojawiała się w tym także spora chmura dymu czarnego), że zwyczajnie nie widziałem nic. Musiałem odejść dobrych kilka metrów, żeby zobaczyć świat dookoła. I nie ma w tym odrobiny przesady.

Czy ktoś ma może miał podobne doświadczenia lub wie, co wg producenta oznacza, że temperatura jest za niska i od czego to jest uzależnione?

Pozdrawiam serdecznie z góry dziękując za wszelką pomoc!

Swiece do wymiany, wszystkie.

Jaki olej masz wlany?

Opublikowano

Mój AKN nawet przy -21 zapalił normalnie i nie wyskoczyła mi żadna ikonka odnosząca się do poziomu/temperatury płynu... Tak jak kolega wyżej napisał, zapinaj vaga, szukaj błędów.

A tak nawiasem to autko powinno i bez płynu chłodniczego zapalić normalnie

Zgadzam się w 100%.

Opublikowano
  • Autor

VAG zapięty... VAG-COM Auto-Scan: No fault code found.

Oprócz tego na piechotę do sterownika - SILNIK: brak błędów, jedyny błąd jaki znalazłem to zwarcie przełącznika tylnej klapy... skasowany i nie pojawił się więcej.

Dodam, że kiedy ta cholerna kontrolka się zapali, silnik zaczyna start jakby na 2-3 garach, pozostałe 3 radośnie zalewają się ropą, która w postaci gęstego dymu radośnie opuszcza wydech.

Co do świec... Polski VAG:SILNIK:12 blok danych, pole o nazwie "świece żarowe", wartość 17 - czy ktoś wie może co oznacza wartość 17?

Opublikowano

Hmm u mnie jest podobnie jak temperatura spadnie poniżej -10 stopni. Po odpaleniu auta zapala się czerwona kontrolka od płynu i 3 sygnały :wallbash: aż serce człowiekowi staje :confused4:

Już rok temu szukałem przyczyny i nawet pisałem o tym na forum. Vag nie pokazał żadnych błędów a mój mechanik powiedział że czujnik ten od płynu który jest wmontowany w zbiorniczek pewnie się zawiesza przy niskich temperaturach ale mogę spróbować też wyczyścić zbiorniczek. Więc wyjąłem zbiorniczek wyrównawczy i go wyczyściłem no ale to nic nie dało.

Wymieniłem też świece żarowe i jak do tej pory nie mam problemu z odpaleniem audiolki, pali pięknie tylko ta kontrolka mnie drażni :wallbash: kontrolka gaśnie jak silnik się nagrzeje.

Gdzieś na forum czytałem o świecach podgrzewających płyn chłodzący :mysli: i myślę że to one mogą powodować zapalanie się tej kontrolki. Nie wiem czy w moim modelu są wogóle takie świece jeśli tak to je wymienie a jeśli nie to pozostaje wymiana czujnika co jest równoznaczne z wymianą zbiorniczka wyrównawczego :wallbash:

Opublikowano

No właśnie tak rozmyślałem nad tymi świecami podgrzewającymi płyn...

PS. a swoją drogą jak dyszel odpali to pali na wszystkie gary no chyba że wtrysk siadł i paliwa nie daje, przecież jak paliwo dostanie się do komory spalania to się spali bo nie jest potrzebna do tego iskra tylko ciśnienie. Tak mi się bynajmniej zdaje :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Również tego nie rozumiem...

Jeżeli to świece, to skąd ten cholerny dym? - jeżeli komuś wylała się kiedyś odrobina ropy na rozgrzany kolektor wydechowy, to wie o czym piszę. Przecież gdyby świeca nie grzała, nie byłoby także dymu - to raczej wskazywałby, ze świece są OK, tyle, że nie ma odpowiedniego ciśnienia do zapłonu ropy. Z drugiej strony, im zimniej, tym cylinder ciaśniejszy, więc i stopień sprężania lepszy, mroźne powietrze po odgrzaniu się od świecy także zwiększa swoją objętość, więc ciśnienie jeszcze lepsze...

No i to co mnie dziwi kompletnie - samochód odpalałem dzisiaj po 10 godzinach postoju... przy -9st.C. Brak kontrolki "za zimno", a silnik zaskakuje na dotyk, chodzi idealnie równiutko, z wydechu wyłącznie para wodna, żadnego dymku. Więc wszystko wydaje się być w najlepszym porządku - od świec, przez wtryski, po kompresję...

Jeżeli jesteście przekonani, że to świece, no to nie ma wyjścia... ale nie chciałbym wymieniać "profilaktycznie" - nie w grudniu, bo to dla mnie finansowo miesiąc zabójczy :)

Opublikowano

No sam nie wiem. Przychodzi mi do głowy jeszcze jedna myśl..... coś z wydechem

Osobiście miałem zatkany katalizator i w zimie na zimnym silniku musiałem jechać bardzoooo delikatnie bo przy większym dodaniu gazu auto zaczynało się dusić silnik szarpał i ostro kopcił... Po prostu spaliny nie nadążały przelatywać przez kat-a (wiadomo w zimie na zimnym silniku jest ich dużo). Skoro w lecie tego problemu nie ma to można jeszcze temu się przyjrzeć, w sumie to nie kosztuje i można obadać, trochę wątpię żeby to mogło być to,

ale wtrącę takie spostrzeżenie :wink4: