Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AMB] Nie działa nawiew pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czytalem troche watkow o nawiewach ale takie problemu nie udalo mi sie znalesc. Otoz teraz gdy zrobilo sie zimno nawiew mi szwankuje. Wyglada to tak, że jak rano wsiadam do auta nawiew nie chce dzialac, nie wieje na zadnym poziomie ani zadnej tempreaturze. Po jakims dosyc sporym czasie ok 20-30min zaczyna dzialac. Wyglada to tak ze zalapuje dopiero jak sie silnik rozgrzeje, no ale silnik mi sie dogrzewa bardzo szybko (ok 5min) a nawiew i tak zalapuje pozniej. Aha i nie zalacza sie podczas jazdy tylko jak jeszcze raz przekrece kluczki w stacyjce. Pomozcie bo w ta pizgawice nie idzie jezdzic bez ogrzewania :( Dodam ze wymienilem dzisiaj czujnik temperatury silnika (G62) ale w kwestii nawiewu nic sie nie zmienilo....

Opublikowano

bo tak jest, co ci ma wiac zimnem w "pysk" ? termostat tez wymienic trzeba bylo skoro tak dlugo sie nagrzewa auto, u mnie po 10-15 minutach zaczyna leciec juz dosc cieple powietrze , w 10 minut po odpaleniu i jezdzie zaczyna wiac letnie powietrze,

Opublikowano

A to ja miałem taki sam problem nawiew nie działał ale jak pojezdziłem chwile albo stukłem w dmuchawe to sie włączał okazało sie że szczotki sie wieszają,wymieniłem je i działa.Spróbuj wyjąć filtr kabinowy i ruszyć wiatrak srubokrętem moze sie ruszy(tylko to nie pasuje że piszesz że zaczyna działać po ponownym przekręceniu kluczyka);/

Opublikowano

W B6 jest silnik bezszczotkowy!!!

Opublikowano

bo tak jest, co ci ma wiac zimnem w "pysk" ? termostat tez wymienic trzeba bylo skoro tak dlugo sie nagrzewa auto, u mnie po 10-15 minutach zaczyna leciec juz dosc cieple powietrze , w 10 minut po odpaleniu i jezdzie zaczyna wiac letnie powietrze,

Hmm 5 min na rozgrzanie silnika to duzo i trzeba wyminiac termostat.....? To co jest tak ze jak jest zimno to mi sie wogole nawiew nie wlaczy? nawet z zimnym powietrzem?

A to ja miałem taki sam problem nawiew nie działał ale jak pojezdziłem chwile albo stukłem w dmuchawe to sie włączał okazało sie że szczotki sie wieszają,wymieniłem je i działa.Spróbuj wyjąć filtr kabinowy i ruszyć wiatrak srubokrętem moze sie ruszy(tylko to nie pasuje że piszesz że zaczyna działać po ponownym przekręceniu kluczyka);/

No wlasnie tez probowalem walnac w dmuchawe ale nie zalaczal sie tylko jak zgasilem auto i jeszcze raz przekrecilem kluczyki. Sprobuje zrobic tak jak mowisz ruszyc ten wiatrak srubokretem moze cos sie zacina

Opublikowano

Kuzynka ma teraz ten sam problem. Raz sie wentylator zalacza i dziala normalnie, a raz nie dziala wcale:( Wyciagalem juz wentylator (myslalem ze to szczotki sie wieszaja) ale okazalo sie ze jest bezszczotkowy. Podlaczajac Vag-a byl blad

1273 Silnik dmuchawy-V2

przerwa lub zwarcie do plusa

Pokrecilem recznie wiatrakiem i podlaczylem silnik pod wtyczke i dzialal. Wg mojej teorii silnik ma na którejś lamelce zwarcie i jak sie akurat zatrzyma na niej to wywala ten blad i sie nie zalacza. Pod wplywem drgan po jakims czasie juz dziala i tak w kolko.... Najlepszym rozwiazaniem byloby przelozyc wentylator z mojego autka i zobaczyc czy bedzie sie to powtarzalo:) Ma ktos jakies ciekawsze rozwiazanie tego problemu

Opublikowano

Podlaczylem z kolega auto pod vaga i takie bledy pokazaly w klimatroniku

6 DTC's Found:

01841 - Potentiometer/Actuator for Temperature Flap: Left (G220)

30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

01842 - Potentiometer/Actuator for Temperature Flap: Right (G221)

00716 - Recirculation Flap Motor (V113)

41-00 - Blocked or No Voltage

00735 - Recirculation Flap Motor Position Sensor (G143)

09-00 - Adaptation Limit Surpassed

01273 - Fresh Air Blower (V2)

01273 - Fresh Air Blower (V2)

29-10 - Short to Ground - Intermittent

Tego sie nie da skasowac

00735 - Recirculation Flap Motor Position Sensor (G143)

09-00 - Adaptation Limit Surpassed

-Co to jest i jak sie do tego dostac?

-Czy to moze byc przyczyna niedzialajacego nawiewu