Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Nie chce odpalić...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Szanowni koledzy bardzo prosze o pomoc co prawda chodzi o Audi kumpla A4 AWX , chcem mu pomoc.

Mianowicie jego autko jest uszkodzone po malej kolizji i na dzien dzisiejszy stoi pod chmurka na podjezdzie i rzecz ma sie tak , ze od czasu do czasu moj kumpel odpalal silnik aby sobie troche popyrkal , bateryjke podladowal i wszystko bylo ok.

Kilka dni temu kiedy temp na zewnatrz zrobila sie minusowa ponownie odpalil auto celem jego przepalenia , jednak ze w zbiorniku mial znikoma ilosc paliwa , od chyba 2 lat nie wymienial filtra paliwa + autko stalo przodem z gorki na podjezdzie.

Kiedy owy kumpel odpalil silnik , pochodzil kilka minut i dodal mu gazu i tu Zoonk , silnik przestal wkrecac sie na obroty do tego kiedy mu dopuscil gaz to calkowicie silnik zgasl.

Ponowna proba i tak chyba z 25-30 razy i ciagle to samo czyli silnik odpala za pierwszym razem , ladnie chodzi na wolnych obrotach i po paru minutach zaczyna sie dlawic , schodzic z obrotow i gasnie calkowicie. Po dodaniu gazu wkreci sie moze na 1200-1300 obrotow zacznie szarpac silnikiem jak stary ciagnik i gasnie.

Sprawdzilismy ten zaworek , ktory znajduje sie na gorze filtra jest ok (podmienialismy moj i to samo autko nie nabiera obrotow i gasnie) wkoncu decyzja , ze trzeba wymienic filtr co tez zrobilismy i nic zadnej poprawy :wallbash: , w zbiorniku jest jakies 15-20 ltr paliwa.

Bardzo prosze pomozcie , czy mozliwe ze jakis syf z filtra przytkal ktorys z pompowtryskiwaczy? Co teraz jak temu zaradzic?

Dziekuje i pozdrawiam :hi:

Opublikowano

świeżego paliwa nalejcie z jakimś dodatkiem :cool1: zbiornik powinien być zatankowany do pełna, inaczej skrapla się w środku wilgoć i wtedy mamy wodę w paliwie

Opublikowano
  • Autor

Tak tylko , ze kurcze po odpaleniu silnika pracuje tylko 3-5 minut i gasnie.

Jak wspomnialem zbiornik jest zalany moze do polowy , ciut mniej , wymienilismy filtr i dolalismy srodek do czyszczenia ukladu wtryskowego do zbiornika.

Jak moge zapytac czy to dobry pomysl jak bysmy filtr paliwa zalali mieszanka paliwa z tym srodkiem do czyszczenia wtryskow? czy to moze pomoc i przeczysci wtryski czy tylko moze zaszkodzic?

:hi:

Opublikowano

Nie wiem jak ropa ale benzyna napewno się "starzeje" i np po dłużyszym staniu trzeba ją wymianić np w kosiarkach po zimie...może wymieńcie tą ropę na nową bo może to jest przyczyną...

Opublikowano
  • Autor

Hmm kurcze sam nie wiem , ja jestem przekonany , ze poprostu jak auto stalo praktycznie ze znikoma iloscia paliwa do tego minusowa temperatura na zewnatrz i 2 lata nie wymieniany filtr paliwa spowodowalo to ze syf z filtr zostal zassany do wtryskow.

Tylko kurcze jak teraz przeczyszcic wtryski zeby autko ruszylo ? bo pokazdym dodaniu gazu silnik szarpie i gasnie odrazu :mysli:

Opublikowano

spróbuj sam filtr zalać świeżym paliwem i zobacz czy pomoże

Opublikowano

a po odpaleniu chodzi na wszystkie gary? Osobiście wątpię, że syf dostał się do wtrysków... Ale należy koledze pogratulować 2 letniego filtra :thumbdown:

Ja bym go na początek wprowadził gdzieś do ogrzewanego garażu, zalał depresatorem + ropę z dobrej stacji i niech przesiedzi tam noc, mało zachodu, a może akurat pomoże... bo jeżeli parafina się wytrąciła z ropy to raczej na -temp będzie tak dalej... a w garażu przy + parafina się rozpuści i będzie git :)

Opublikowano
  • Autor

Szanowni koledzy wkoncu drgnelo w dobra strone (kazalem kumplowi zalac filtr przed zalozeniem mieszanka paliwa ze srodkiem do czyszczenia ukladu wtryskowego + ten sam dodatek w zbiorniku paliwa), wciaz nie jest idealnie ale juz po odpaleniu wkrecic mozna silnik na obroty.

Jeszcze przerywa czasami ale jest o niebo lepiej od tego co bylo wczesniej , jak opisywalem w poscie.

Co do filtra hmm zgadza sie glupota ale nie wszyscy rozumieja zeby autko chodzilo bez zarzutow to czasami trzeba troche zainwestowac ale co ja tam bede sie wychylal , moje A4 chodzi jak Szwajcarski zegarek i nie narzekam :kox:.

A jezeli chodzilo o to czy po odpaleniu chodzil na wszystkie gary to tak pracowal ladnie i trzymal obroty do momentu przegazowania i proby wkrecenia silnika na wyzsze obroty , zaraz sie dlawil i gasl.

Serdecznie dziekuje za wszelkie podpowiedzi i pomoc.

:hi:

Opublikowano

Hmm traktorowe Diesle tak czasem maja ze chodzą nierówno i nie chcą się wkręcać, zazwyczaj pomaga jak troszkę na jałowym pochodzą( i żeby nie było ze traktor to jakiś badziew mówię o jednostce PD). Taki już urok Diesli w zimie :)

Opublikowano
  • Autor

Wiem wiem , mi akurat praca silnika nie przeszkadza w porownaniu do silnikow diesla Opla , Forda czy tez Alfy , tak sie szczyca tymi CDTI a moim zdaniem gorzej pracuja , glosniej od naszych AWXow itp. :kox:

Co do opisanego problemu z odpaleniem w aucie mojego kumpla to akurat , definytywnie jego wina z lenistwa i upartosci bo nie zadbal na czas a jak trwoga to wiecie wielkie halo i co teraz bo kase trzeba bedzie wywalic na jakas naprawe lub cos podobnego , nie potrzebne nerwy i strata czasu a wystarczylo wymienic filtr , zalac dobrym paliwem i bylo by oki. :hi:

Opublikowano

Hmm traktorowe Diesle tak czasem maja ze chodzą nierówno i nie chcą się wkręcać, zazwyczaj pomaga jak troszkę na jałowym pochodzą( i żeby nie było ze traktor to jakiś badziew mówię o jednostce PD). Taki już urok Diesli w zimie :)

sprawny TDI na pewno tak nie ma (byle nie przesadzić z obrotami na zimnym silniku), a praca na jałowym to nic dobrego dla TDI :gwizdanie:

Opublikowano

sprawny TDI na pewno tak nie ma (byle nie przesadzić z obrotami na zimnym silniku), a praca na jałowym to nic dobrego dla TDI :gwizdanie:

a dlaczego jeżeli można wiedzieć praca na jałowym dla TDI to nie dobrze? :hi: