Opublikowano 25 Października 200718 l Witam. Poszukując na allegro filtra powietrza natrafiłem na tzw. sportowe filtry zrobione z bawełny. Przykład: http://www.allegro.pl/item255881205_filtr_sportowy_wkladka_powietrza_audi_vw_polo.html Chciałem zapytać czy warto kupić taki filtr powietrza? czy jest jakaś odczuwalna poprawa pracy silnika (spalanie, moc) w porównaniu do standarowego filtra? Dzięki. Pozdro.
Opublikowano 25 Października 200718 l kupując sportowy filtr podejrzewam, że wzrostu mocy nie zauważysz, a są mniej skuteczne od ori, bo przepuszczają więcej paści do silnika
Opublikowano 25 Października 200718 l Największą zaletą "sportowych filtrów powietrza" jest znacznie większy w stosunku do tradycyjnych przepływ powietrza (przy doskonałym oczyszczaniu). Większa ilość powietrza to lepsze spalanie benzyny w cylindrach, a to oznacza zwiększenie mocy i zmniejszenie zużycia paliwa. Olej utrzymywany w warstwie bawełny zatrzymuje nawet najdrobniejsze cząstki brudu i uniemożliwia im wnikniecie do silnika. Co więcej, brud osadzający się na zewnętrznej części filtra pracuje jako dodatkowy filtr i przedłuża żywotność filtra. Gdy filtr bardzo się zabrudzi - po ok. 50 000 km - po prostu trzeba go umyć, ponownie nasączyć specjalnym olejem i z powrotem zainstalować w samochodzie. Mimo to, zdarzają się wypadki, kiedy sportowy filtr powietrza zmniejsza moc i moment. Tak naprawdę dobry filtr sportowy nie kosztuje 95 zł,tylko 300-500zł. Więc jeśli nie chcesz aż tyle przeznaczyć to proponowałbym tak jak rob zwykły papierowy filtr,który wymienia się co 15000km
Opublikowano 25 Października 200718 l Jak bys sie zdecydował na sportowy filtr powietrza to tylko K&N, bardzo dobre i znane filtry. W sumie trzeba dać troszke więcej kasy niż za ten co podałeś ale warto. Ja nie długo będę się przymierzał do kupna.
Opublikowano 25 Października 200718 l Jak bys sie zdecydował na sportowy filtr powietrza to tylko K&N, bardzo dobre i znane filtry. W sumie trzeba dać troszke więcej kasy niż za ten co podałeś ale warto. Ja nie długo będę się przymierzał do kupna. z hamuj teraz i po wymianie, będzie czarno na białym, czy to coś daje
Opublikowano 25 Października 200718 l Autor Dzięki za odpowiedź. Zdecyduję się chyba na dobry papierowy filtr. Myślę, że Knecht będzie dobry, czy Filtron? A może to bez różnicy?
Opublikowano 25 Października 200718 l Ja używam Filtrona i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o Twój silnik to szukaj symbolu AP063/1(Filtron)
Opublikowano 26 Października 200718 l Autor Dzięki. :> A może, któryś z forumowiczów ma taki sporotowy filtr w swojej niuni więc może wypowie się na temat... Czekam z niecierpliwością. Bo producenci piszą o zaletach tych filtrów, a chciałbym dowiedzieć się jak to jest w rzeczywistości, bo nie sztuka wydac 250zł za K&N jeśli nic mi to nie da...
Opublikowano 1 Kwietnia 201115 l ja mam u siebie wkladke K&N i jesli jest juz jakis zwrost parametrow, to jedynie minimalny, niezauwazalny. Jedynie odglosik silnika sie poprawil i jest bardziej rasowy:) Mam pytanko jesli chodzi o nasaczenie takiego filtra. Mozna to zrobic zwyklym olejem czy koniecznie musi byc to dedykowany przez producenta? Bo wczoraj go wypralem ale gdziez zapodzialem olejek ktory kupilem razem z wkladem.