Mathis Opublikowano 6 Grudnia 2010 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Hej, Ojciec ma Passata '98 1.9 AFN, przy ostatnich mrozach zaczął ciężko palić więc wymienił świece na Beru GN855 (takie mechanik mu zaproponował) i od czasu wymiany jest problem przy ruszaniu czy to z 1 biegu czy 2 - słychać warkot, tak jakby silnik miał zgasnąć ale dużo szybsze drgania i obroty silnika wynoszą ~1000obr/min więc to nie gaśnięcie. Warkot nie występuje przy wstecznym biegu. Mechanik mówił że nic nie ruszał, tylko podmienili świece... Jakieś sugestie co to może być? Jakoś naprowadzić mechanika co ma sprawdzić?
goldi Opublikowano 6 Grudnia 2010 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Co to za mechanik który pewnie nie sprawdził kąta wtrysku tyko od razu zasugerował zmianę świec i czy wogle stare świece sprawdzał czy od razu diagnoza że spalone sciągnij osłone zobacz czy nie ma gdzieś przedmuchów może jak wykręcał świece do gwint został w środku
Mathis Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2010 No cóż, taki "znajomy ojca". Dobrze, że ja mam innego Świece wykręcali stare i się okazało że 3 świece podobno w ogóle nie grzały, tylko jedna. Więc wymienił wszystkie 4. Sprawdzę ten gwint i przedmuchy. Dodam, ze jak już się ruszy to wszystko jest ok, silnik pracuje normalnie. Jednak zatrzymujemy się na światłach, ruszamy i znowu wwgrgwrwgrwgrwgr... Choć na nagrzanym jakby trochę krócej to trwa. Przy ruszaniu bez dodawania gazu to juz w ogóle warczy. Sądziłem że to poduszki pod silnikiem, ale te podobno są bardzo dobre (wymieniane wszystko w czerwcu). Silnikiem przy odpalaniu czy gaszeniu w ogóle nie szarpie.
Rekomendowane odpowiedzi