Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Pytanie o kodowanie (nowy aku + xenon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zakupiłem kilka rzeczy do mojej audiczki. Nowe światła (normalne bez xenonów), zestaw xenon, nowy aku oraz vaga: http://moto.allegro.pl/diagnoza-golf-passat-b4-b5-a4-a6-a8-a3-audi-fva-cd-i1349611594.html :)

Słyszałem, że po zmianie aku na nowy, należy przeprogramować auto vagiem. Czy to prawda? Jeśli tak - w jaki sposób ?? Oraz po wstawieniu xenonów. Co należy przeprogramować i czy jest to potrzebne? Znalazłem chaotyczne odpowiedzi na podobne pytania na forum, ale nikt nie napisał jednoznacznie ...

Dzięki za odp:)

Opublikowano

W 8E nie koduje się akumulatora, gdyż nie ma modułu zarządzania napięciem akumulatora (adres 61). Takie coś jest m.in w A6 (4F) oraz innych nowszych Audi (w 99% tam, gdzie komunikacja oparta jest w pełni po magistrali CAN oraz pojawia się dodatkowo magistrala światłowodowa MOST). Co do kodowania xenonów - należy przekodować odpowiednio moduł centralnej elektryki pojazdu, zwany Bordnetz'em (adres 09). Oto rozpiska kodowania do Audi A4 B6/8E:

* 0?xxx: Light Sensor

o 0 = Light Sensor not installed

o 1 = Light Sensor installed

* 0x?xx: Trailer Hitch

o 0 = Trailer Hitch not installed

o 1 = Trailer Hitch installed

* 0xx?x: Headlights

o 0 = Halogen Headlights

o 1 = Xenon Headlights

* 0xxx?: Country

o 1 = Rest of World

o 2 = Northern Countries (Finland, Sweden, Norway, Denmark)

o 3 = USA

o 4 = Canada

Pozdrawiam.

Opublikowano

a po co kodować HID'y :?: :mysli:

Opublikowano

Żeby nie wypluwało błędów ABS ESP :decayed:

Opublikowano

Żeby nie wypluwało błędów ABS ESP :decayed:

co Ty pier@#$isz :?: :?: :?: :mysli:

ja nic nie kodowałem i wszystko śmiga

Opublikowano
  • Autor

Bo czasem śmiga czasem nie... Wolałem się wcześniej wszystkiego dowiedzieć :evil:

Opublikowano

jak zmieniasz kodowanie-komputer zmienia gospodarkę prądem-hid,xenon-potrzebuje więcej prądu na rozgrzanie palników-dlatego lepiej jest zmienić :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Hmmm niby to przekodowałem i dalej raz na jakiś czas (średnio 50% włączeń zimnych świateł) sypie błędami ... To samo co wielokrotnie opisywane na forum. ABS itd... Radio śnieży. Wydaje mi się, że w miarę wygrzewania przetwornic coraz mniej, ale pewien nie jestem. Nie miałem czasu dłużej pojeździć. A niby zestaw kupiłem specjalnie to B6 ;/ Jeszcze pytanie odnośnie kodowania:

Wchodzimy w moduł i klikamy na "Recode". Wpisujemy odpowiedni kod dajemy "DO IT!" i wszystko??

Opublikowano

Wchodzimy w moduł i klikamy na "Recode". Wpisujemy odpowiedni kod dajemy "DO IT!" i wszystko

wszystko :wink4:
Opublikowano
  • Autor

Kurdę ;( W b5 zestaw działa wyśmienicie :slina: Chyba dam sobie spokój z xenonem... Ale kolejne auto tylko z ori instalacją :good:

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy, czytałem już chyba wszystkie posty na temat kodowania xenon i dalej nie wiem czy to zrobić. Mam wymienione lampy z H7 na ori Xenon z przetwornicami Can Bus, wszystko działa, nie ma błędów ale czy dla świętego spokoju zminić kodowanie na xenon, czy to rzeczywiście zmienia coś z używaniu xenon, może teraz nie rozpalają się jak powinny? Audi B7.