markus85 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam, mam problem robiłem przekładkę skrzyni z automatu na manual, wszystko było by ok prócz jednego, podczas jazdy cała buda się telepie, wyważałem dziś koła jeszcze raz ale nie pomogło, z tego co wiem przegub raczej nie powinien powodować drgań? kupiłem półosie z anglika, na oko wyglądają ok, nigdzie nie mogłem się doczytać oznaczeń, czy jest różnica między lewą a prawą?Zaznaczam że nawet na rozpędzonym aucie po wyłączeniu silnika na luzie też są drgania. Na wolnych obrotach też delikatnie drży. Odkręcałem tylne śruby sanek, śruby dokręcone dość mocno, raczej nie mają wpływu?Kurcze powoli tracę cierpliwość, nie wiem co robić czy wywalać i szukać nowych półosi czy może ktoś miał podobny problem? Na stacji kontroli wyjdzie jeśli uszkodzona jest półoś? Dzięki serdeczne za wszelką pomoc. Pozdrawiam
hubipl9 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Opublikowano 23 Grudnia 2010 A czy drgania są jak auto stoi czy tylko jak jedzie? Jak powolutku toczysz go na pierwszym biegu to też je czuć czy nie? Częstotliwość drgań wzrasta razem z prędkością? Czy raczej zależy od obrotów silnika? Jak są tylko podczas jazdy to może może być krzywa półoś z jakiegoś samochodu po dzwonie na przykład. To że 1.9tdi drży troszkę na wolnych obrotach na luzie to raczej normalne.
fayera Opublikowano 23 Grudnia 2010 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Na twoim miejscu pojechałbym na stacje. ale skoro wymieniałeś półosie a wcześniej problemu nie było to tutaj szukałbym przyczyny
markus85 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2010 Auto drży dużo bardziej niż wcześniej nawet na biegu jałowym, powyżej 1200obr drgania ustępują, a przy jeździe zaczynają się już powyżej 40km jak puszcze na luz, przy ruszaniu mam wrażenie jakby się skrzynia kiwała, czy opuszczając tyłem sanki mogłem uszkodzić poduszki silnika? Zastanawiam się jeszcze czy przypadkiem odwrotnie nie założyłem półosi? gdzie jest jakieś oznaczenie? nigdzie go nie mogłem znaleść, czy półosie są identyczne, jeden koleś na szrocie mówi że jest różnica na oko nie zauważalna ale delikatnie jedna jest dłuższa ok.1-1,5cm.
gucia Opublikowano 31 Grudnia 2010 Opublikowano 31 Grudnia 2010 Prawa jest dłuższa od lewej ( z tego co znalazłem na IC to lewa 506 mm a prawa 594 mm).
markus85 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 1 Stycznia 2011 Tak zgadza się kolego, już zamieniłem półosie i jest OK i faktycznie jest różnica, J1-lewa i J2-prawa.
Rekomendowane odpowiedzi