Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Brak tylnego spryskiwacza, leci do środka .....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze,

Od połowy zimy mam problem, nie działa mi tylny spryskiwacz i czuć płyn w kabinie.

Poczytałem trochę na forum i znalazłem, że w B5 wypina sie złączka po lewej stronie auta, przy otwieraniu bagażnika.

Więc dziś postanowiłem wszystko rozebrać, jakie było moje zdziwienie jak w śród mnóstwa kabli elektrycznych nie znalazłem wężyka do spryskiwacza....

Upewniłem się, że problem jest gdzieś w okolicy przodu kabiny bo jest mokro pod dywanikiem. Niestety nie udało mi się ustalić miejsca wycieku..

Może, ktoś z Was spotkał się z tym problemem i wie gdzie mam szukać usterki w B6 z 2004 roku ?

Z góry dziękuję za pomoc i życzę Wszystkim Wesołych, Radosnych i Pogodnych Świąt Bożego narodzenia ;)

Kornaś

Opublikowano

rozbierz plastikowe nadkola z lewej strony i sprawdz przi zbiorniku[br]Dopisany: 24 Grudzień 2010, 15:47_________________________________________________wężyk dochodzi w rurce karbowanej ,jak go nie ma to mógł się ułamac na zgięciu. rozbierz na klapie tapicerke ,niech ktoś włączy spryskiwacz a ty obserwój gdzie leci płyn

Opublikowano

Niewiem czy w B6 jest tak samo jak w B5 ale ktoś miał taki sam problem na forum. Koło pedału sprzęgła po lewej stronie jest plastik trzeba go odkręcić i tam jest pare przewodów i jest rurka od spryskiwacza tylnej wycieraczki pewnie sie wypieła i teraz leci wszystko pod nogi :) wiem ze tak jest B5.

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedzi...

Właśnie czytałem, że w B5 tak jest, ale niestety rozebrałem cały boczek przy sprzęgle (odkręciłem nawe stopkę pod noge) i lipa.

Psikam i nie widać jak leci..... a pod dywanikiem się pojawia ;/

Buko, leci do środka do kabiny, gdyby poszło w nadkolu to chyba by wylatywało na zewnatrz, dobrze mysle ?

Przy klapie jest ok, wężyk jak ta lala ;)

Ktoś wie jak dokładnie idzie wężyk w B6 przez kabinę ?

Gdzie są złączki ?

Pozdr.

Kornas

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy problem został rozwiązany??[br]Dopisany: 28 Maj 2011, 20:06_________________________________________________Pytam bo mam ten sam - tylny spryskiwacz nie działa. Przy włączaniu spryskiwacza słychać pracę silniczka, ale nie ma efektu. Zdjąłem nadkole i znalazłem jeden niepodpięty wężyk, ale nic z niego nie leciało (miał wyjście obok lewego progu).

2011314_086.jpg

Poszukałem drugiego końca i znalazłem go na podszybiu - niestety również do niczego nie przymocowany, a obok króciec połączony z serwem. Nie wiem, czy to jest związane z moim spryskiwaczem, ale bez względu na to chciałbym wiedzieć do czego służy i jak powinno być podłączone:

2011314_097.jpg

Pokusiłem się jeszcze o wykonanie zdjęcia zbiorniczka pod nadkolem oraz od spodu, zastanawiam się czy to drugie miejsce z obejmą powinno być puste jak u mnie?

2011314_102.jpg

2011314_099.jpg

Proszę o wsparcie

[br]Dopisany: 28 Maj 2011, 20:34_________________________________________________Przyznam się bez bicia, że niestety nie znalazłem dziś czasu (zaczęło padać), żeby rozebrać tapicerkę w klapie i sprawdzić czy płyn tam dochodzi - mogę jedynie powiedzieć, że nie widać, żeby gdzieś się wylewał.[br]Dopisany: 28 Maj 2011, 20:37_________________________________________________no i chyba przypadkiem sam znalazłem, grzebiąc w dziale układ hamulcowy:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=134917.0

co niestety nie rozwiązuje problemu braku działania tylnego spryskiwacza.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam czy ktoś rozwiązał problem tylnego spryskiwacza mam ten sam problem :(

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

proponuję zdjąć dyszę spryskiwacza i wówczas spróbować. U mnie była przytkana, ale to był dopiero wierzchołek góry ... :mysli:. Przytkały ją resztki powłoki galwanicznej z ośki mechanizmu wycieraczek - jej środkiem płyn przechodzi z pod klapy na zewnątrz. Zwiększony luz na oście powodował dostawanie się płynu do środka mechanizmu wycieraczek i dalej na klapę bagażnika (w miejscu podświetlenia tablicy rejestracyjnej). Efektem były ogniska korozji - więc skończyło się na wymianie mechanizmu (używka) i odczyszczeniu i zaprawek na klapie. Jak dobrać się do mechanizmu w razie w:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=138700.0

przy okazji można się zastanowić na modem na wycieraczki z Q5 :cool1:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=122629.0

Pozdro for all :hi: