Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam wycenę z PZU, od której chcę się odwołać, może ma ktoś ochotę coś podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę w tym odwołaniu :)

Ogólnie sytuacja wygląda tak, że wykupiłem minicasco w pzu i po miesiącu użytkowania samochód został skradziony. (Audi a4 1.9tdi 100KM 2002r lim)

W momencie ubezpieczania, wraz z wyposażeniem, samochód został wyceniony na 32500 i od tego została opłacona składka. (15.08.2010)

Po kradzieży (13/14.09.2010) przyszła wycena, że samochód wraz z wyposażeniem wart jest 28900 + 1970 = 30870 (eurotax 10.2010) Od tej kwoty odliczone jest jeszcze 105 za miesiąc dopuszczenia i 2300 (8% za pochodzenie pojazdu) Pojazd był sprowadzony z Belgi przez komis, z którego samochód został zakupiony.

Skąd się bierze 1630 różnicy w wartości pojazdu, po miesiącu użytkowania??!!

Na jakiej podstawie jest ustalana korekta za pochodzenie pojazdu i czy można się od niej odwołać?

Z góry dzięki za wszelki sugestie :)

Opublikowano

Hejka,

Nie wiem jak wygląda wycena pojazdu, ale 8% to max korekta za import prywatny.

Od wszystkiego można się odwołać, należy mieć tylko podstawę :wink4:

W Twoim przypadku to SU, która "nagle" zmalała.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

tez mialem kiedys takie cyrki , jak to jest ze przy wycenie auta do sumy skladki ubezpieczenia nie sa brane po uwage wlasnie takie pierdoly jak korekty za przebieg, liczbe wlascicieli czy import pojazdu , ale jak jest juz szkoda to jest wszystko brane pod uwage ?