Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Na ile Wam starcza 4 litrowy zbiornik płynu do spryskiwaczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niedawna jestem zadowolonym właścicielem audi a4 b7. No i mam pytanie takie jak w temacie. Płyn do spryskiwaczy schodzi mi dramatycznie szybko (xenonów nie mam). Tydzień i muszę wlać kolejne 4 litry. Udało mi się osuszyć garaż, wstawić samochód, dolać płynu do końca i zweryfikować plamy pod samochodem następnego dnia. Wycieków nie było. Natomiast dziś znów musiałem dolewać. Też tak macie, że tydzień i dolewka?

Opublikowano

Nieraz bywa że robię dłuższą trasę ,błoto pośniegowe,jazda za tirem i cztery litry wypryskam

W normalnych warunkach powinno starczyć na dłużej

To zależy ile km robi się w tydzień

Opublikowano

no temat z d*** wyjęty no ale ... podczas ostatniej trasy - 370km wypryskałem około 4-5 litrów płynu. Jazda po ruchliwej trasie, ciężarówki, śnieg, błoto, sól ... tylna + przednia szyba pryskająca.

Opublikowano

Na ile wystarcza? hmmm.... na 4 litry spryskiwania szyb :decayed: Jak plam nie ma to po co się przejmować, kupować ,lać i jeździć :)

Opublikowano

myślałem że dla właścicieli B7 koszty płynu do spryskiwaczy to drobnostka :decayed: a wracając do tematu to wszystko zależy od pogody i jak długą trasę się pokonuje, u mnie nieraz bywa tak że nie dolewam go przez 3tyg. a nieraz w ciągu dnia trzeba dolewać dwa razy, tak więc nie ma na to reguły

Opublikowano

Od niedawna jestem zadowolonym właścicielem audi a4 b7. No i mam pytanie takie jak w temacie. Płyn do spryskiwaczy schodzi mi dramatycznie szybko (xenonów nie mam). Tydzień i muszę wlać kolejne 4 litry. Udało mi się osuszyć garaż, wstawić samochód, dolać płynu do końca i zweryfikować plamy pod samochodem następnego dnia. Wycieków nie było. Natomiast dziś znów musiałem dolewać. Też tak macie, że tydzień i dolewka?

Sąsiad.. Może masz jakąś nieszczelność, jak włączasz spryskiwacze to ciśnienie gdzieś wypycha płyn.

Jak stoisz w garażu to wycieków nie widać.

Sam powinieneś ocenić swój sposób używania sprysków i wywnioskować jest wyciek czy nie..

Opublikowano

no mnie nieraz starcza tylko na jeden dzień :( ale to są trasy po 200 - 300 km a ja lubię mieć czystą szybę :)

Opublikowano
  • Autor

Temat jak temat. W poprzednim samochodzie (innej marki) w zimie mi starczało na miesiąc czasem dwa. A szyby w tej chwili jakoś wyraźnie bardziej czystej nie mam. Dlatego tydzień, czy sądząc po niektórych odpowiedziach jeszcze krócej wydało mi się podejrzane i podejrzewałem jakąś usterkę (być może typową), którą należy zlikwidować. Stąd ten temat. Skoro jest dziwny lub z d*py wyjęty, to chyba nie warto tracić czasu i energii, żeby w nim pisać...

A skoro jak widzę większość też tak ma to chyba nie ma problemu. Może pompki jakie mamy w audi są bardziej wydajne i dlatego więcej schodzi.

Pozdr

Opublikowano

a masz spryski reflektorow?

mi starcza przy xenonach na jakies 2 tyg do miesiaca ale to zalezy od pogody i tego czy chce mi sie psikac duzo...

Opublikowano

Sąsiad.. Może masz jakąś nieszczelność, jak włączasz spryskiwacze to ciśnienie gdzieś wypycha płyn.

Jak stoisz w garażu to wycieków nie widać.

Zacytuję sam siebie.

klmn nie obrażaj się, bo temat nazwany jest w taki sposób, że sugeruje zwykłe pytanie "A wam na ile starcza" - gdyby był nazwany "Podejrzewam nieszczelność... " to ludzie starali by się pomóc w znalezieniu usterki..

Tydzień to mało. Ale wiadomo, zależy jak eksploatujesz..

Opublikowano
  • Autor

Nie obrażam się absolutnie. Tylko nie bardzo widzę sens odpowiedzi, które wyrażają zaskoczenie tematem a nawet nie odniosą się do tego o co pytam.

Może faktycznie należało napisać wprost tak, że podejrzewam jakąś nieszczelność. No ale sądzę, że raczej jest to w miarę jasne, skoro skarżę się na to, że szybko płynu ubywa a plam w garażu nie ma. Także Nosfer, temat może i faktycznie nazwany tak sobie, ale sytuacja opisana wg mnie dość klarownie.

Cel w każdym razie osiągnąłem dowiedziałem się, że wielu użytkowników ma podobnie.

Opublikowano

Wierz mi, nie zawsze to co swieci dla wszystkich jest jasne :kox:

Opublikowano

Ja jeżdże tak mało że mi wystarcza na co najmniej dwa i pół miesiąca .Zrób tak:nalej po korek umyj spryskami porządnie szybe i sprawdż ile ubyło bedziesz widział :good:

Opublikowano

Temat jak temat. W poprzednim samochodzie (innej marki) w zimie mi starczało na miesiąc czasem dwa. A szyby w tej chwili jakoś wyraźnie bardziej czystej nie mam. Dlatego tydzień, czy sądząc po niektórych odpowiedziach jeszcze krócej wydało mi się podejrzane i podejrzewałem jakąś usterkę (być może typową), którą należy zlikwidować. Stąd ten temat. Skoro jest dziwny lub z d*py wyjęty, to chyba nie warto tracić czasu i energii, żeby w nim pisać...

A skoro jak widzę większość też tak ma to chyba nie ma problemu. Może pompki jakie mamy w audi są bardziej wydajne i dlatego więcej schodzi.

Pozdr

Zrób 400 km w pluchę to przekonasz się że 4l płynu będzie mało

Mi ostatnio w trasie zabrakło jechałem za tirem masakra zero widoczności,niestety musiałem na stacji dokupić a tam cena kosmos :>

Opublikowano

ja zauważyłem, że właśnie gdzieś mi pękł albo odłączył się wężyk od tylniego spryskiwacza :(

bo po pierwsze nie działa z tyłu, a po drugie zauważyłem, że podczas prób spryskania tylnej szyby mam wyciek w okolicach lewego przedniego koła (dokładnie między kołem a drzwiami kierowcy ) niestety narazie nie mam za bardzo okazji wskoczyć na kanał albo podnośnik żeby zreknąć co jest dokładnie

Opublikowano

Mi zwykle starczało na XXX km (w warunkach YYY )ale ostatnio oszczędzam i starcza na XXX km (niestety warunki się trochę zmieniły -są teraz YYX).Będę prubował pobić rekord i postaram się przejechać XXX km ( w warunkach XXX oraz w YYX)

O zaobserwowanych wynikach niezwłocznie poinformuję.

A tak poważnie to Nosfer napisał wszystko w tym niezwykle ciekawym temacie

Opublikowano

jak ustawiałem spryski to wystarczył mi na jakieś 10-15 minut :mysli: