Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wibracje podczas przyśpieszania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM MAM TAKI PROBLEM PODCZAS PRZYŚPIESZANIA NA 3,4 ORAZ 5 BIEGU W OBROTACH 1800-2100 CZUĆ SILNE WIBRACJE (gałka od biegów i ogólnie trzęsie autem).

wymienione zostały w ciągu roku:

-dwumas+kompletne sprzęgło

-obie półosie

-2 poduszki pod silnikiem

-poduszka skrzyni biegów

-oraz ostatnio skrzynia biegów (najnowszy pomysł mechaników) co oczywiście nic nie dało.

DODAM ŻE TO SAMO SIĘ DZIEJE NA ALU I NA ZIMÓWKACH WIĘC NIE WYWAŻENIE OPON I FELG ODPADA.

PROSZĘ O POMOC BO KOŃCZĄ SIĘ POMYSŁY O PIENIĄŻKACH NIE WSPOMNĘ!

Opublikowano

lektura forum+(vag+pełne logi)=na 90% rozwiązanie zagadki,mechaników jak nie masz jednego zaufanego to nie słuchaj,bo już Cie ładnie skroili.....

szczególnie sprawdź na Vagu pompowtryski czy Ci nie kuleją,bo to najprawdopodobniej będzie przyczyną,pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

pompki sprawdzane vagiem na 3 cylindrze trochę większa dawka paliwa ale w granicach się mieściło. proszę o dalsze pomysły

Opublikowano

a w korekcje i bipy jak wyglądają (13,23)?

Opublikowano

Masz zrobiony program ? Pamiętam że chyba HUGO miał takie coś , wibracje wału przez Nm.

Opublikowano
  • Autor

NIE BARDZO WIEM O CZYM MÓWICIE. POMPKI VAGIEM SPRAWDZAŁ MI ZNAJOMY STĄD WIEM ŻE SĄ W NORMIE

Opublikowano

kolega z forum David mial takie wibracje i tez tak dochodzil jak Ty i okazalo sie , ze mial robiony program (czip :decayed:) mial za duzo Nm , dlatego takie byly objawy. Dwumas nie dawal rady i padl :confused4: . A dobrze poskladali ci sprzeglo i dwumas :cool1:

Opublikowano
  • Autor

chyba dobrze poskładali bo przed wymianą na jałowym biegu latała gałka od skrzyni a po już nie no i dobrze sprzęgło bierze i pod górkę bez problemu a poza tym prubowałem z ręcznego ruszać samym sprzęgłem i nie telepało tak jak to było przed wymianą

Opublikowano

Musisz sprawdzić czy masz podniesioną moc , może u jakiegoś tunera w okolicy .

Opublikowano

Musisz sprawdzić czy masz podniesioną moc , może u jakiegoś tunera w okolicy .

A jak nie masz tunera pod reka to zrob logi dynamiczne i wrzuc tutaj :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

dziś podpiąłem vaga i wyszły mi trzy błędy: 17996, 17965, i 16685 co to za błędy i czy może to być związane z tymi wibracjami?

aha i spojrzałem na bloki silnika 13 i 18 i 23 i tak na biegu jałowym temp 90st. :

blok 13: cylinder 1 było -0,12 cylinder 2 było -0,19 cylinder 3 było 1,22 i cylinder 4 było -0,89

blok 18 wszędzie 0

blok 23: cylinder 1 było -5 cylinder 2 było 23 cylinder 3 było 5 i cylinder 4 było 3

dziwi mnie to -5 na pierwszym cylindrze.

proszę o pomoc

Opublikowano

Podepne sie do watku :wink4:.

U mnie (AFN 98r Q) tez wystepuja takie wibracje ale od ok 2000 tys wzwyz i tylko przy bardzo gwaltownym przyspieszaniu :confused4:Ustepuja po przekroczeniu ok 3700 obr... Moze to byc wina podpory na wale??? W sumie znajomy, calkiem dobry mechanik po ogledzinach ukladu napedowego powiedzial ze przez to na 99% Bo pisaliscie wczesniej ze przez zbyt duza ilosc Nm moze sie tak dziac. I tu moje pytanie czy 305Nm w AFN to az tak duzo :mysli: Program robiony 4 mies temu w Dynosoft K-ce (ALI). Wibracje zaczely wystepowac moze miesiac po wgraniu mapy i sa odczuwalne z tylu auta. Jakby tylko na tylnej osi. Przerabial ktos ten temat???

Opublikowano

Mam u siebie podobną sytuację tylko nie w takim stopniu (jest to bardzo delikatne drganie), przy przyspieszaniu tak gdzieś do 3000 obr. tak jakby z przodu było jakieś koło niewyważone. Zaczęło mi drgać po wymianie 1 PD, zrobiłem logi ale tylko statyczne i okazało się że ten wymieniony ma trochę za wysoką korekcję -pozostałe 3 ok. Także u mnie na 90% to wina tego 1 pompowtrysku ale pewności nigdy niema :)

Opublikowano

dziś podpiąłem vaga i wyszły mi trzy błędy: 17996, 17965, i 16685 co to za błędy i czy może to być związane z tymi wibracjami?

aha i spojrzałem na bloki silnika 13 i 18 i 23 i tak na biegu jałowym temp 90st. :

blok 13: cylinder 1 było -0,12 cylinder 2 było -0,19 cylinder 3 było 1,22 i cylinder 4 było -0,89

blok 18 wszędzie 0

blok 23: cylinder 1 było -5 cylinder 2 było 23 cylinder 3 było 5 i cylinder 4 było 3

dziwi mnie to -5 na pierwszym cylindrze.

proszę o pomoc

17996 - http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=131171.0;highlight=17996

17965 - przeładowanie (najprawdopodobniej przycina się VTG - LOGI !!!) , reszta :szukaj: :szukaj: :szukaj:

16685 - sprawdź kabelki od pompowtrysku na 1 cylindrze [albo pompka się wysrała]

Opublikowano

Podepne sie do watku :wink4:.

U mnie (AFN 98r Q) tez wystepuja takie wibracje ale od ok 2000 tys wzwyz i tylko przy bardzo gwaltownym przyspieszaniu :confused4:Ustepuja po przekroczeniu ok 3700 obr... Moze to byc wina podpory na wale??? W sumie znajomy, calkiem dobry mechanik po ogledzinach ukladu napedowego powiedzial ze przez to na 99% Bo pisaliscie wczesniej ze przez zbyt duza ilosc Nm moze sie tak dziac. I tu moje pytanie czy 305Nm w AFN to az tak duzo :mysli: Program robiony 4 mies temu w Dynosoft K-ce (ALI). Wibracje zaczely wystepowac moze miesiac po wgraniu mapy i sa odczuwalne z tylu auta. Jakby tylko na tylnej osi. Przerabial ktos ten temat???

Witam

Mialem podobny obiaw i po wymianie sprzęgła na jednomas wszystko ustopiło ale wcale to nie oznacza że u Ciebie jest to samo.

Kiedyś jeździłem 2.8q z walniętą podporą wału i objawy były podobne tylko że drgania zaczynały się już od puszczenia sprzęgła na pierwszych biegach i im szybciej tym mniej było to czuć.

Opublikowano

W sobote wymienie podpore i zobacze co sie bedzie dzialo :) mam nadzieje ze pomoze bo sprzeglo do juz grubsza zabawa i kasa :wallbash: