Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRE] Olej/maź w zbiorniczku płynu chłodzącego/ubytek oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem od jakiegoś czasu. Mam A4 2.0 tdi 140 kM , silnik BRE, przebieg 150 330 km. Przy przebiegu kolo 125 tys w zbiorniczku układu chłodzącego pojawia się olej/maż i mam ubytek oleju dolewka po ok 10 tys km. Oddałem auto do jednego zakładu :

-stwierdzono awarię chłodniczki oleju i wymieniono ją na nowo

-wyczyszczono cały układ chłodzenia

Po kilkunastu kilometrach problem wrócił, brak oleju i znowu syf w zbiorniczku oleju

Zmiana warsztatu, chłodniczka okey, syf nadal w układzie , stwierdzono ze uszczelka pod głowicą. Wymiana uszczelki,sprawdzenie głowicy , czyszczenie układu chłodzenia. Przejechałem ok 15 tys km i znowu , brak oleju, i syf , dodam dużo oleju w zbiorniku układu chłodzenia.

Zastanawiam gdzie jest przyczyna i o co chodzi. Auto pali od razu, nie ma żadnego siwego dymu z wydechu, obroty nie falują, spalanie jest na takim samym niskim poziomie trasa ok 5 L miasto 7 L. Nie ma spadku mocy. Płyn chłądzący nie dostaje się do oleju, tylko olej do układu chlodzenia.

Czy możliwe jest że pęknięta jest głowica ? Czy ktoś miał podobny przypadek ? Gdzie leży przyczyna brania i mieszania oleju z płynem chłodzącym w układzie chłodzenia.

Pozdrawiam

Sla

Opublikowano

Miałem podobny problem w Oplu. Przyczyną była pęknięta głowica. Miała mikropęknięcia i musiałem ją wymienić.

Opublikowano

tak jak pisze gucio,moze to byc najgorsze :thumbdown: :thumbdown:

Opublikowano

Tak jak pisali koledzy, bez planowania się nie obędzie :thumbdown:

Podobno te motory w pierwszym okresie produkcji miały czesto taką przypadłość. :angry:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za odpowiedzi. Też tak podejrzewałem. Kolejne wydatki :-( uzbieram kaskę i odstawię audika do kliniki:-)

Pozdrawiam

Sla[br]Dopisany: 13 Styczeń 2011, 15:12_________________________________________________Witam,

I dalsza część mojej historii. Pieniązki uzbierane , auto oddane do mechanika, głowica wymieniona , oleje , filtry itp itd i pojawia się nowy problem.

1. Zakres obrotów 1800-2100 dodawanie gazu i przerywa szarpie , ale nie ma ubytku mocy ???

2. Już od 1000 obrotów w trakcie dodawania gazu słyszalny dzwięk zasysanego powietrza ??? Kończy sie gdzieś koło 2700-3000 obrotów

3. Silnik zimny ładnie pali , ładnie chodzi równo ale jak osiagnie temperaturę zaczyna nim telepać !!! czegoś takiego nie było wcześniej

4. Spalanie wzrosło o dobre 1,5 litra na 100 km w cyklu miejskim , teraz 9,7 l

Jedyny plus auto bardziej dynamiczne , brak oleju w układzie chłodzenia czyli głowica jednak pęknieta :-)

Ponowne oddanie do mechanika auta ,celem usunięcia denerwujacego zasysania powietrza wymiana tzw. plecionki i bez zmian ..... jak był dzwięk zasysania tak jest. Mechanik załamany ja zdenerwowany. Żadnych błędów nic ?!? Wszystko sprawdzone.

Czytałem wiele wątków na forum o zbliżonym temacie ale nie znalazłem przypadku gdzie ktoś miał aż tyle przypadków na raz. Może ktoś z kolegów miał coś podobnego w swoim aucie ???

Pozdrawiam

Sla