Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Prawidłowa praca sztangi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj spróbowałem poruszać na postoju ręką sztangę turbiny i podnosi się ładnie ale gry schodzi na dół jak by o coś haczyła ale opada chyba w całym zakresie tylko czuć w palcach podczas obniżania że o cos jakby obciera .... miałem pare razy notlaufa ale przegoniłem i ostatnio jest dobrze łądnie świszcze turbo i ciągnie autko .

Opublikowano

zrób loga 011 dynamicznego i będzie wiadomo co z turbo.

Opublikowano

Kierownice już są przytarte i raczej nastaw się na demontaż turbiny oraz czyszczenie.

Opublikowano
  • Autor

ok :( zrobie logi i wkleje to sie zobaczy

Opublikowano

ruszaj sztangą w całym zakresie używając odrdzewiacza potem pogoń auto :kox: powinno pomóc

typowa bolączka w zimie

Opublikowano

Też tak mam a spowodowane to zimowa jazda po mieście. :confused4:

W lato czyściłem i mam znów to samo ale w mniejszym stopniu. Jak sie zrobi ciepło to u mnie będzie czyszczona :wink4: pewnie jak i reszta dolotu :gwizdanie:

Opublikowano

a jak to zrobic? ja u siebie nie moge palca wetkac tak to jest tam ciasno upakowane a co dopiero zeby tym ruszac... :(

Opublikowano

Spokojnie dasz radę, jest dość miejsca. Włóż rękę obok akumulatora podciśnienia (taka czarna kulka z wężykiem) i sięgnij palcem pod sztangę i ruszaj.

Opublikowano
  • Autor

psikać tam np. WD40 ? tam pod gruszkę i ruszac?

Opublikowano

WD 40 nic nie da. Bo Ty polejesz po wierzchu a kierownice które sie zapiekaja są wewnątrz więc mija się to z celem.

Na tym czasem rozwiazaniem jest rozruszanie wykonując duzo ruchów tą sztangą ale z czasem będzie trzeba ja wyczyścić.

Jak Ci tam ręce nie wchodzą to możesz uzyc strzykawki. Najlepiej takiej 100ml i kawałek wężyka. Ściągasz wężyk z gruszki podłaczasz swój, na druki koniec strzykawkę. Ustaw tłoczek w połowie długości i jedziesz ostro strzykawka do max i do min wychylenia. Na jakiś czas pomoże i chyba lepsze rozwiązanie niz ruszanie palcami tej sztangi.

Opublikowano

Takie rozruszanie sztangi pomoże mu na krótko, po jakimś czasie znów problem braku mocy powróci. Ja tak miałem u siebie, ruszałem palcem i lipa, założyłem drut na samo cięgno wychodzące z turbo, nie za sztangę i miałem problem z ruszeniem ale dałem rade, po 3 tyg jazdy po mieście powtórka z rozrywki, więc jak chcesz. Wyciągaj turbo i do roboty, będziesz miał spokój. Ale, to twoja decyzja :wink4:

Opublikowano

Takie rozruszanie sztangi pomoże mu na krótko, po jakimś czasie znów problem braku mocy powróci. Ja tak miałem u siebie, ruszałem palcem i lipa, założyłem drut na samo cięgno wychodzące z turbo, nie za sztangę i miałem problem z ruszeniem ale dałem rade, po 3 tyg jazdy po mieście powtórka z rozrywki, więc jak chcesz. Wyciągaj turbo i do roboty, będziesz miał spokój. Ale, to twoja decyzja :wink4:

Oczywiście zgadzam się. Ale powiedzmy jak w danej chwili niema możliwości (pogoda, brak garażu itp) to na tym czasem może z tego skorzystac.

Ja tez w pewnym momencie miałem ciezko palcami poruszyc i strzykawka rozruszałem. Ale tak jak kolega pisze turbina i tak do wyjęcia. Jest dokładny opis i filmiki jak to zrobic więc to żadna filozofia nie jest tylko odrobine zdolności manualnych.

Ja swoją tez będe wyciągał ale jak się zrobi ciepło bo narazie brak możliwości i checi głównie ze względu na pogode i brak garazu :wink4:

Także narazie rozruszaj a nie długo czyść turbo i będziesz zadowolony.

Opublikowano

palcami to sobie możecie co najwyżej w nosie podłubać :naughty: Jak juz chcecie porządnie rozruszac sztange to płaski klucz nr 15 podkładacie pod zgrubienie na śrubie regulującej długość, spryskać WD40 i wajhowac do upadłego :)

Opublikowano

palcami to sobie możecie co najwyżej w nosie podłubać :naughty: Jak juz chcecie porządnie rozruszac sztange to płaski klucz nr 15 podkładacie pod zgrubienie na śrubie regulującej długość, spryskać WD40 i wajhowac do upadłego :)

Co Ci kolego da WD40?

Kluczem tez można choć ja to troche inaczej zrobiłem. Zassałem strzykawka ż sztanga poszła max do góry i wtedy naciskałem kluczem wtedy porusza sie w pełnym zakresie jej pracy. :wink4:

Opublikowano

Strzykawką rozruszasz jak kierownice są lekko zapieczone, jak mocno to możesz kluczem tak jak wihajster napisał, opierasz klucz płaski 10 o turbo a koniec dajesz pod nakrętkę regulacyjną, podważasz i raz do góry a raz w dół po kawałeczku, albo palcem raz od dołu ciągniesz a raz od góry popychasz. Sam tak kiedyś rozruszałem sztangę gdy pracowała w zakresie 5mm i łapało nadlufty. Po rozruszaniu długo był spokój. Lepiej jest oczywiście wyczyścić turbo.