Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Odma do wymiany, co faktycznie musze kupic ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mechanik powiedział mi ze odma jest do wymiany i ze w aso kosztuje okolo 500zl.Sprawdzałem na etce i 500zl kosztuje tylko cala " pokrywa silnika", a czytając forum zrozumiałem ze odma w moim silniku to rura odpowietrzająca która kosztuje 90zl. Czy odma jest w rurce czy w pokrywie ? Silnik 1.9 130km

pokrywa.JPG

Pozdrawiam

Szuwaaar

Opublikowano

musisz kupić pokrywę zaworów, w niej znajduje się zawór ciśnieniowy i specjalne kanaliki do odpowietrzenia przestrzeni korbowej,

próbowałeś płukać w benzynie? czasami to pomaga :hi:

Opublikowano

Mechanik powiedział mi ze odma jest do wymiany

a z jakiego powodu, jeśli można wiedzieć ?

Opublikowano
  • Autor

Wewnątrz tej rurki odpowietrzającej była taka dziwna maź olejowa, i stwierdzono ze odma nie rozdziela juz tak dokładnie jak powinna.

Pozdrawiam

Opublikowano

Odma w tym silniku nigdy nie będzie wolna od oleju bo "pseudo-separator" w pokrywie zaworów to lekkie nieporozumienie konstruktorów więc niczego nie wymieniaj bo szkoda 5 stów wywalić w błoto. Przemycie pokrywy wraz z tym pseudo-separatorem oraz zaworem pozwoli Ci tylko chwilę nacieszyć się jego czystością ale warto to uczynić od czasu do czasu jeśli w zimie robisz małe dystanse dziennie bo pozbędziesz się emulsji wodno-olejowej, która przy niskich temperaturach zewnętrznych zamarza i potrafi przyblokować swobodny przepływ gazów w początkowej fazie rozgrzewania się silnika a potem tylko kituje kanaliki.

Opublikowano

Wewnątrz tej rurki odpowietrzającej była taka dziwna maź olejowa, i stwierdzono ze odma nie rozdziela juz tak dokładnie jak powinna.

Pozdrawiam

Zdemontuj pokrywę i przepłucz wszystko kilkakrotnie benzyną ekstrakcyjną, następnie przedmuchaj sprężonym powietrzem, dobrze wysusz i będzie ok.

Opublikowano

tez mam syf w dolocie :kwasny: wydalem 170€ na nowa pokrywe i dalej jest to samo :thumbdown:

Opublikowano

Oil Catch Tank i po problemie.

Opublikowano

tez mam syf w dolocie :kwasny: wydalem 170€ na nowa pokrywe i dalej jest to samo :thumbdown:

hehe zrobiłem podobnie... bo niby po 2004 poprawili te pokrywy, a tu niespodzianka i dalej to samo :disgust:

Oil Catch Tank i po problemie.

wiec... waz i pod auto :gwizdanie: