Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem mapsensora AWX przy montażu do AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.. ponieważ w wielu wątkach pojawia się i znika problem małego zakresu mapsensora AFN przy tuningu i podniesieniu mocy dlatego chciałem założyć jeden watek poświęcony tylko temu zagadnieniu..

Na przykładzie mojego autka ( Silnik AFN + Turbo BRD + FMIC z całym dolotem 50mm z nierdzewki + Kolektor AWX + wtryski 0,216 + seryjna pompa )

Po korekcie mapy ciśnienie doładowania ustawiono na 1,584 + oczywiście atmosferyczne czyli 2,5..2,6 w logach silnika..

Niestety na tym poziomie kończy się zakres pomiarowy seryjnego Mapsensora AFN i wiadomo przy wartościach końcowych łampie bład zwarcie do plusa i tryb awaryjny..Wiec są dwie opcje albo wstawiają jakiś rezystorek gdzieś w mapsensor ( nie wnikam w bliższe szczegóły) co oszukuje niejako komputer albo montaż mapsensora z AWX ( osobiście jestem za tym rozwiązaniem)

Aby nie ciąć rur i kombinować z mocowanie tego mapsensora wymyśliłem taki adapter jak na rysunku ( dla ciśnienie nie ma znaczenia gdzie będzie mierzone )

15e1224116da11dd.png

Podłączenie elektryki tez jest proste rozpiska pinów w kompie i w mapsensorze jest prosta:

piny w map sensorze

1 masa

2 temperatura

3 napiecie zasilajace +5v

4 cisnienie doladowania

ECU majac wylot / wlot cisnienia po lewej stronie

1 napiecie zasilajace +5v

2 cisnienie doladowania

3 masa

Nie mniej jednak dostałem opinie że Mapsensor z AWX ma nieco inna charakterystykę niż ori z AFN i przy montażu pod kompa AFN będzie zakłamywał ok 0,2 bara w pewnych zakresach ciśnień)

Moje pytanie do Tunerów którzy spotkali się na pewno z montażem tych mapsensorów do AFN czy jest to prawdą o tym zakłamaniu i czy da się to zniwelować w jakiś sposób? czy tez można zakładać i nie będzie to milo żadnego wpływu na mierzenia ciśnienia Oraz czy sa inne metody obejścia tego problemu?

Opublikowano

żeby to miało ręce i nogi to trzeba zrobić korektę w sofcie i zmienić linearyzacje MAPsensora pod 3 barowy, a wtedy wskazania bedą pokrywały się z rzeczywistością ...

Opublikowano

SoMeS tez zakladal map sensor od AWX, ale znienil spowrotem na ori, bo cisnienie z 1,5 bara spodnioslo sie do prawie 2 barów,

turbina mogla by tego chyba nie wytrzymac :mysli:

Opublikowano

SoMeS tez zakladal map sensor od AWX, ale znienil spowrotem na ori, bo cisnienie z 1,5 bara spodnioslo sie do prawie 2 barów,

turbina mogla by tego chyba nie wytrzymac :mysli:

żeby to miało ręce i nogi to trzeba zrobić korektę w sofcie i zmienić linearyzacje MAPsensora pod 3 barowy, a wtedy wskazania bedą pokrywały się z rzeczywistością ...

Norka zrozumiałeś?

Opublikowano
:yes2: