Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 BFC] Po podpięciu Vag-a ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam od jakiegoś czasu problem ,gdyż autko od zaczęło mi delikatnie szarpać przy zmianie biegów ( Multitronic ) Byłem dziś w Poznaniu i podpiąłem auto pod Vag-a ( niby vag , bo nie wiem co to jest , gdyż się nie znam )

Mam tutaj zdjęcie , które zrobiłem u mechanika :

http://img826.imageshack.us/i/dsc03940x.jpg/

Na podstawie tego zdjęcia mechanik stwierdził ,że nie ma żadnych błędów w skrzyni. Możecie mi powiedzieć o co wogole chodzi na tym zdjęciu , bo wydaję mi się ,że mnie oszukał .

Opublikowano

Interfejs ma różną postać - zdjęcie jest OK.

Sterownik skrzyni to 8E2 910 155 F - sugeruje to, że masz wzmocnione sprzęgło (7 lamel). Farbycznie na pewno tak nie miałeś więc albo padła skrzynia i została wymieniona (wraz ze sprzęgłem) albo została wykonana konwersja samego sprzęgła (np. przy okazji usterki sterownika elektrycznego - niemieckie warsztaty miały to narzucone, jednak nie każdy się stosował :)). I to jest akurat świetna wiadomość :)

Wersja oprogramowania 3400 jest prawie najnowsza (ostatni soft dla skrzyni GEC to 3410).

To, że w buforze nie zapisały się żadne błędy - nie oznacza, że przekładnia jest zdrowa. Świadczy o tym szarpanie, które opisywałeś w innym wątku. Tylko skąd wiesz, że ma miejsce miedzy biegiem 2 i 3? Testowałeś w trybie sekwencyjnym?

Kiedy ostatni raz był wymieniany ATF (data i przy jakim przebiegu). Ile km masz teraz na liczniku. Jeśli nie masz tych danych - zacząłbym od wymiany oleju ATF (przy okazji - wykonuje się ją co 50 000km). Koniecznie też diagnostyka bloków pomiarowych skrzyni.

Rozmawialiśmy już przez pw - zapraszam na darmową diagnostykę do siebie lub na poznańskim spocie.

Opublikowano

No pojawiają się szarpania też na innych biegach , ale jak jest rozgrzany olej . Olej w sumie to nie wiem kiedy był wymieniany . Więc zacznę od VAga no a potem wymiania oleju .

Opublikowano

No pojawiają się szarpania też na innych biegach , ale jak jest rozgrzany olej . Olej w sumie to nie wiem kiedy był wymieniany . Więc zacznę od VAga no a potem wymiania oleju .

Słusznie. Podaj mi jeszcze aktualny przebieg i podeślij na pw VIN auta.

Opublikowano

Przebieg na dzień dzisiejszy to jakieś 150tyś . Nie wiem czy był cofany czy nie , w każdym bądź razie ja nie cofałem . Dzis pojeździłem troszeczkę autkiem na trybie w którym można samemu zmieniać biegi no i nie odczułem szarpnięć . Szarpnięcia pojawiają się tylko na trybie automatu .