Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy to turbo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam klubowiczów :>

Autko zaczeło mi więcej palić i dzisiaj zauważyłem że w tłumiku końcowym jest jakaś czarna maź :confused4: Czy to świadczy o tym że turbina jest już na wykończeniu?

Opublikowano
  • Autor

To jutro rano zrobię logi :> A jakie grupy mam logować?[br]Dopisany: 10 Luty 2011, 13:16_________________________________________________Aaaa no i turbo mam przestawione na sztandze i mam wywalonego kata to nie wiem czy to może też mieć wpływ na to

Opublikowano

Aaaa no i turbo mam przestawione na sztandze i mam wywalonego kata to nie wiem czy to może też mieć wpływ na to

A po co przestawione :?:

Opublikowano

sprawdz olej w dolocie czy jest to zobaczysz stan dmuchawy, albo luzy na wirniku...

Opublikowano
  • Autor

Miałem turbinę czyszczoną bo zapiekły się łopatki i ten co czyścił przestawił ją nie wiem po co. I nie wiem czy opłaca się ją już regulować czy oddać odrazu do regeneracji :mysli:[br]Dopisany: 10 Luty 2011, 22:31_________________________________________________Odkąd mam autko w dolocie są ślady oleju. Jutro rano sprawdzę czy jest go tyle co zawsze czy coś więcej się pojawiło.[br]Dopisany: 10 Luty 2011, 22:32_________________________________________________A po tym przekręceniu sztangi turbinka daje lekkie przeładowanie ale jej nie rozłancza

Opublikowano

ile czasu trwało czyszczenie turbo??

dawałes gosciowi auto i on demontował czyscił i montował turbo??

bo dla mnie maź w ukł.wydechowym to cos tłustego i czarnego czyli olej. jesli woda by to była nie była by tlusta tylko widac było by na niej sadze tak samo na płynie chłodzacym - mazia sie z tego ni zrobi tylko bedzie na tym leżała sadza i bedzie to deilkatnie jakby tłustawe.

aby na koncu wydechu był olej to turbina by musiała sie tak zesrac ze palma pelna i auto by nie jeździł. moje wszesniejsze pytania dotycza takiej mysli - podejzewam ze gosc zamontował turbo. wystarczy ze pod spodem na powrocie oleju uszczelka sie przestawi i masz po turbinie...tak samo jak zbyt mocno dokreci nakretke zasilania turbo olejem ze zagniecie sie storzek na przewodzie moze gosciowi sie to przydazyło, zamontował swoja i cisza... moze peknac nawet korpus głowny turbo sprezarki od str.wydechowej i sadzic olej w wydech...

jesli to nie turbo, to musiały by byc nie wiem jak bardzo rozjechane uszczelniacze zaworowe na wydechowych aby przepuszczały taka porcje oleju po za tym widzial byś to po miarce. a to ze w dolocie jest olje to bedzie zawsze nawet po regeneracji czy po zamontowaniu nóweczki turbosprezarki... a z dolotu do wydechu olej nie przejdzie bo nie ma któredy.

demont turbo to 40min,rozłozenie, czyszczenie - wylizanie jej prawie na lustro to 2-3 godz.roboty + montaż godzinka. jesli nie wystepuja zadne problemy. tyle mi zajmuje czasu

Opublikowano
  • Autor

Uszczelniacze zaworowe są okey bo miałem całą głowice robioną. Czyszczenie zajeło mu nie cały dzień i miał całe auto u siebie. Ta maź jest tłusta i czarna ale autko jeździ i zbiera się dobrze. Oleju co jakiś czas dolewam. Z ciekawości sprawdzałem 3 tygodnie temu kompresje i jest okey. Zaraz idę do garażu sprawdzić dolot czy przybyło w nim oleju

Opublikowano

Witam w klubie. Mam ten sam problem. Fachowiec mi powiedział żeby wymienić turbine ale narazie niech sobie jeszcze jeździ. Aby jak sie zrobi cieplej to musze ja wyczyscić bo brak garażu :wink4:

Opublikowano
  • Autor

To jedynie zostaje regeneracja :shocked:

Opublikowano

Na moje oko moja nie jest w tak złym stanie. Jest mocno zapieczona. Może nie będzie z nia problemów jeszcze jakiś czas jeśli ją dokładnie wyczyszcze.

Czyszczę sam więc nic mnie to nie kosztuje dlatego ryzyk fizyk. A jeśli okarze sie że faktycznie jest z nia nie dobrze po czyszczeniu to odłożę troche kasy i założę AWX i jakis program sie zrobi ;)

Opublikowano
  • Autor

Też myślałem o turbawce z AWX`a :> Byłem przed chwilką w garażu i sprawdziłem dolot i luz na wirniku. Więc tak w dolocie oleju nie przybyło jest on tylko upocony ale olej w nim nie stoi a luzów poprzecznych i podłużnych na wirniku nie ma :decayed: No i wsadziłem paluchy do wydechu i brak mazi jedynie sadza aaaa nawet bardzo dużo sadzy to chyba turbawka jest dobra :mysli: Jak uważacie? Może wystarczy tylko teraz jechać ustawić sztangę żeby doładowanie się zgadzało z zadanym i może spalanie wróci do normy :mysli:

Opublikowano

Uszczelniacze zaworowe są okey bo miałem całą głowice robioną. Czyszczenie zajeło mu nie cały dzień i miał całe auto u siebie. Ta maź jest tłusta i czarna ale autko jeździ i zbiera się dobrze. Oleju co jakiś czas dolewam. Z ciekawości sprawdzałem 3 tygodnie temu kompresje i jest okey. Zaraz idę do garażu sprawdzić dolot czy przybyło w nim oleju

sporo dolewasz olej, to albo puszcza turbina albo uszczelniacze zaworow. to ze byla robiona glowica nie znaczy ze nie puszczaja.

nadmiar oleju w wydechu, prowadzi do zanieczyszczania turbiny i pogorszenia warunkow pracy. a to do dalszego jej zanieczyszczenia i itd.

generalnie tlusty wydech to juz stan agonalny - pytanie czy uszczelniaczy czy turbiny.

jezeli przyczyna jest zuzyta turbina, i puszcza uszczelniacze zupelnie, silnik zacznie spalac olej, osiagnie obroty maksymalne, nie da sie wylaczyc stacyjka - jego zastepczym paliwem bedzie puszczany do dolotu przez turbine olej.

stan bedzie trwal az do zupelnego zuzycia oleju w ukladzie, gdy silnik sie zatrzyma bedzie juz po nim..... :cool1:

w takim przypadku nalezy go zdusic wrzucajac wysoki bieg i hamujac auto.

wyglada to tak

Opublikowano

No wygląda że chyba będzie turbo ok jesli jest tak jak mówisz. :good:

Nie masz w związku z tym przeładowaniem trybów awaryjnych? Moze przypomina o sobie żeby ja wyczyścić.

A na VAGu niema błedów żadnych? Bo czasami jak jest walniety jakiś czujnik to głupieje i może więcej palić, np temp.

sporo dolewasz olej, to albo puszcza turbina albo uszczelniacze zaworow. to ze byla robiona glowica nie znaczy ze nie puszczaja.

nadmiar oleju w wydechu, prowadzi do zanieczyszczania turbiny i pogorszenia warunkow pracy. a to do dalszego jej zanieczyszczenia i itd.

generalnie tlusty wydech to juz stan agonalny - pytanie czy uszczelniaczy czy turbiny.

jezeli przyczyna jest zuzyta turbina, i puszcza uszczelniacze zupelnie, silnik zacznie spalac olej, osiagnie obroty maksymalne, nie da sie wylaczyc stacyjka - jego zastepczym paliwem bedzie puszczany do dolotu przez turbine olej.

stan bedzie trwal az do zupelnego zuzycia oleju w ukladzie, gdy silnik sie zatrzyma bedzie juz po nim..... :cool1:

w takim przypadku nalezy go zdusic wrzucajac wysoki bieg i hamujac auto.

wyglada to tak

Strasznie żadko sie to zdarza ale możliwe. Z tym że jak sie wysra turbina to prędziej połamie wirnik niz sie zagoni silnik ale bywa

Opublikowano
  • Autor

Ja mam cały silnik ulany bo mi gdzieś olej ucieka to narazie na 7000 km dolałem niecałe 100 ml oleju. U mnie leci delikatny biały dymek po odpaleniu ale to dopuki nie złapie temperatury.[br]Dopisany: 11 Luty 2011, 11:48_________________________________________________Przeładowanie jest leciutkie więc błędy nie wyskakują ale lubię jak wszystko mi gra w autku i dla swojego spokoju pojadę wyregulować sztangę :) mam przewodzik pod lapka i czasami sobie sprawdzam w autko i błędów nie mam :> temperaturę mi dobrze pokazuje

Opublikowano

Ja mam cały silnik ulany bo mi gdzieś olej ucieka to narazie na 7000 km dolałem niecałe 100 ml oleju. U mnie leci delikatny biały dymek po odpaleniu ale to dopuki nie złapie temperatury.

Ja tez mam ulany. Miałem myć go i nie moge się zebrać. Ja dolałem więcej. Wlałem prawie litr na 14tys km. Ale ja miałem tez pęknięta rurke od odmy i chyba dlatego tyle szło.

Opublikowano
  • Autor

A ja muszę poszukać skąd mi cieknie ale żeby to zrobić to też muszę go umyć ale to po zimie bo znowu mrozy mają być :confused4:

Opublikowano

No wygląda że chyba będzie turbo ok jesli jest tak jak mówisz. :good:

Nie masz w związku z tym przeładowaniem trybów awaryjnych? Moze przypomina o sobie żeby ja wyczyścić.

A na VAGu niema błedów żadnych? Bo czasami jak jest walniety jakiś czujnik to głupieje i może więcej palić, np temp.

Strasznie żadko sie to zdarza ale możliwe. Z tym że jak sie wysra turbina to prędziej połamie wirnik niz sie zagoni silnik ale bywa

zuzyte-nieszczelne turbo, nie bedzie dawalo zlych odczytow podczas diagnostyki.

przypadek z youtube, wcale nie taki odosobniony, bylo juz kilka takich padow na forum.

nie wiem jak sobie wyobrazasz polamanie wirnika, jezeli turbnina wypluje uszczelniacze, wirnik moze sie nie krecic a olej jest podawany do dolotu pod cisnieniem poprzez pompe olejowa...

Opublikowano
  • Autor

Nom ale zużyte turbo puszczało by olej do dolotu. U mnie są śladowe ilości ale olej mi nie pływa w dolocie

Opublikowano

Ostatnio takiego oglądałem w Superbie, silnik dostał obrotów i kręcił aż się nie zatarł :hi: