Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Problem z podłączeniem radia concert cd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

kupiłem audi a4 2003 rok.

było w niej jakies radio sony zamontowane- kupiłem sobie radio oncert II - na cd i zamontowałem - ale nie ma podswietlenia i po kazdym przekreceniu kluczyka na nowo sie radio koduje .

czytałem o jakiejś kostce can, ale ja nic nie widzę. takie mam kabelki do radia podlaczone:

dsc00183u.jpg

czy ja moge nie miec tej kostki can po prostu ?? a może gdzieś jest schowana albo wpięta ??

zastanawiają mnie ten żółty i niebieski kabelek - od czego mogą być ?

jak wogóle wyglądać powinna instalacja z tą kostką can ??

Bardzo proszę o pomoc;).

Opublikowano

...nie widać tej kostki u ciebie , ona idzie w górne gniazdo , musisz dokupić i podłączyć cany do zegarów

Opublikowano

No wiem, że w górne gniazdo ma być -

tylko czy to możliwe aby w audi a4 b6 nie było can - gdzieś wyczytałem , że od 2001 we wszystkich były ?

może ktoś kto montował inne niefabryczne radio zlikwidował tą kostkę po prostu ? a kable są ?? ile ma być tych kabli ?

Opublikowano

kabelki 2 a nie we wszystkich montowali nietety , jak coś to chyba mam kostke i kabelki :mysli:

Opublikowano

dzieki bardzo za odpowiedzi.

hmm czyli jak piszesz nie mam cana:/ - ale zastanawia mnie - bo jak wyjechało auto z salonu to musialo miec oryginalne radio - to jak tez sie wylaczalo co chwile i nie mialo podswietlenia ?

zrobilem lepsze foty mojej instalacji:

tak bylo:

sg205533.jpg

tak jest:

sg205530.jpg

tutaj w zoltym kolku wydawalo mi sie ze jak wracalem z zakupu auta to wyswietlala sie nazwa stacjii radiowej - a teraz nie bardzo chce - chyba ze dla tego ze w garazu podziemnym i nie ma sygnalu dobrego ? czy to mozliwe czy tylko mi sie wydwalao ??

sg205532.jpg

no i goraca prosba do Ciebie ??

tez masz concert 2 ?? jesli tak to czy mozesz zrobic zdjecie jak to przylaczenie wyglada? zauwazylem ze glosniki z tylu nie graja.

piszesz ze masz kabelki i kostke - jak to wyglada ?? drogie jest?? sa gdzies schematy jak podlaczyc to do zegarow ??

bo jesli nie to pewnie wizyta u elektryka dobrego.

Opublikowano

proponuję dobrze poszperać na forum. temat niejednokrotnie przećwiczony !!!

po krótce tylko, CAN masz ale nie masz pociągniętych kabli z kostki zegarów do radia. Po podłączeniu musisz podpiąć VAG i zmienić kodowanie tak aby sygnał z radia concert szedł na FIS. A żeby zagrały tylne głośniki to potrzebujesz ori wzmacniacz. resztę sobie doczytaj

Opublikowano

ok, co do podlaczenia cana do radia to juz znalazłem wątek, ale ciągle nie wiem o co chodzi z tym vagiem ... jakiego bym potrzebował aby to zrobić ??

te głośniki tylne sa oryginalne - nie wiem o co chodzi z tym ori wzmacniaczem, jeśli możesz to prosze rozwiń temat.

dzięki z góry.

Opublikowano

...vaga potrzebujesz np. 312 co by to odpalić wchodzisz w instruments17 potem adaptacje , kanał 62 i dajesz 17 bo pewnie masz 0

luknij na tył czy masz ori głośniki , ztego co widze u Ciebie jest kupa kabli czyli być może masz tak że tył i przód (głośniki)są spięte do kupy

przy ori wzmaku wygląda to tak że przód gra z radia a tył ze wzmacniacza

aha i nie każda audi wyjeżdzała z fabryki z radiem(choć instalke miała i głośniki też)

Opublikowano

z tylu sa originalne glosniki -

jesli sa spiete do kupy to jak odpalic te z tylu ?? ja nie mam bose.

kable wygladaja na nieprzerabiane - ale moze kos to zmienil ?? gdzie szukac tego wzmacniacza ?? moze jest ??

no zeby audi z salonu bez radia - ehhh to koniec swiata...

Opublikowano

...wygląda na to że suba niemasz , bo inaczej kabelki by wychodziły z kostek

nie poamiętam do końca rozpiski na radiu ale wydaje mi sie że głośniki z tyłu powinny Ci działać :mysli:

jeśli nie trzeba jakimś adapterem sie poratować lub na żywca połączyć(skrajne do środkowych) lub ciągnąć instalke ori suba

Opublikowano

znalazłem taki schemat:

concertllcj3.png

kurcze instalacji ciągnąc nowej to nie za bardzo mi się chce:/ - czyli mam połączyć przód i tył lewy razem i tył i przód prawy razem ?? wtedy zadziała?? nic się nie uszkodzi ??

Opublikowano

...dokładnie tył zacznie gadać nic sie nie uszkodzi :good:

Opublikowano

..tym pierwszym jak najbardziej aczkolwiek zagadaj do Siemianka on ma troszke drożej ale bedziesz miał najnowszy interfejs z programem i zrobisz nim wszystko

musisz jeszcze tylko ogarnąć kabelki i kostke do can i już w domciu bedziesz :good:

Opublikowano

wlasnie z nim rozmawiam ;]

tylko zastanawiam sie ciagle bo boje sie ze jego interfejs to jak dla mnie na początek za wysokie progi.

Opublikowano

...każdy interfejs jest taki sam różnią sie tylko tym co obsłuży. ten od Siemianka ogarnie auta nawet z 2010 r co nie każdy może ogarnąc

Opublikowano

możesz podac mi linki na allegro ? jakie kabelki i kostka będzie odpowiednia? nie chciałbym bubla kupić.[br]Dopisany: 22 Luty 2011, 11:08_________________________________________________jeszcze sobie dokładnie pooglądałem te swoje kostki i wg schematu który mam na radiu - dwa kable sa podlaczone w puste miejsca - od czego mogą one być ??

dsc00188zi.jpg

Opublikowano

...jeden to może być wyciszenie tel. a drugi np.k-line tyle że siedzi nie w tym miejscu

może być jeszcze zasilanie dodatkowego wzmaka

nie mam teraz przed sobą rozpiski

ten UB+ to jak gdyby 2 plus na pamięć

Opublikowano

z tylu sa originalne glosniki -

jesli sa spiete do kupy to jak odpalic te z tylu ?? ja nie mam bose.

kable wygladaja na nieprzerabiane - ale moze kos to zmienil ?? gdzie szukac tego wzmacniacza ?? moze jest ??

no zeby audi z salonu bez radia - ehhh to koniec swiata...

Moja też wyjechała bez radia ale na szczęście miała chociaż 8 głośników. Z tymi tylnymi to jest taka sprawa, że radia aftermarketowe zazwyczają mają wyjście 4x45W (na przykład ale zazwyczaj razy 4) co pozwala im uciągnąć wszystkie głośniki i gra to do porządku. Radio Concert nie jest przewidziane do tego typu pracy. Posiada ono tylko wyjście 2x25W. Sam więc rozumiesz, że mostkowanie tyłu z przodem będzie miało istotny negatywny wpływ na granie całości. W tym układzie kupowanie concerta mija się z celem. Jeśli już się bawić to opcje są dwie: robisz pod Audi Sound System albo od razu idziesz w Bose. w tym pierwszym systemie przód zostaje podpięty bezpośrednio do radia a tylne głośniki i ew sub idą przez wzmacniacz ( do wyrwania na allegro za niewielkie pieniędze) W układzie Bose kupujesz odpowiedni wzmacniacz, który ciągnie już wszystkie głośniki. Ja postanowiłem upgradeować audio w samochodzie do systemu Audi. Elektryk nie ciągnął jednak wiązki przez cały samochód w tę i z powrotem lecz wcisnęliśmy wzmak za schowek pasażera a jedyny kabel jaki jest poprowadzony do tyłu to ten do suba w bagażniku. mniej kabli mniej problemów :)