Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BKE] Swap z uszkodzonego BKE na ??? AWX,ARL,ASV czy BKE HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem A4 B6 2004 1.9 TDI 130 KM BKE manual z uszkodzonym silnikiem który został za mocno przybutowany i korbowód mu wyszedł bokiem :D

Mam pytanie do znawców tematu:

Jaki silnik wybrać na wymianę.

Postanowiłem że wymienię cały kompletny silnik najchętniej na mocniejszy czyli 150Km ARL-a wiadomo razem z komputerem itd. ale nie jest to postanowione do końca.

Jeśli to temat trudny do swapu to proszę o sugestię odnośnie silnika który by był lepszy na wymianę.

Nie ukrywam że mam w planach chipowanie a może grubsze mody bo autko jest stosunkowo młode i ładnie się prezentuje i chciałbym je dobrze dłubnąć :)

Proszę o pomoc w dokonaniu dobrego wyboru.

Autora najlepszego i zrealizowanego swapu nagrodzę 1 litrowa buteleczką Jacka Danielsa i jeszcze jedną niespodzianką :)

pozdrawiam i czekam na pomoc.

A4_White_pearl_1.jpg

Opublikowano

no jak to jaki. BKD i pochodne czyli 2.0 bez wad wieku dziecięcego, albo grubo 2,7 bi jak Flyer :decayed:

O swapie dwulitrówek poczytaj w podwieszonych

Opublikowano
  • Autor

Czyli olać 1.9 i wkładać 2.0?

Zmiana komputera (poza silnikiem) wystarczy do udanego swap-u czy dużo jeszcze trzeba rzeźbić?

Opublikowano

jak bym został przy 1.9 przecież jego dobrze się modyfikuje moc można podnieść i to zacznie silnik 2.0 :no: poczytaj ja bym wybrał 1.9

Opublikowano

załóż AWX/AVF :good:

Opublikowano

jak dla mnie to najlepsza i najkorzystniejsza cenowo opcja to 1.9AVF +turbo od 170 konnego 2.0 TDI +FMIC +dobrze zrobiony soft u dobrego tunera.... i auto powinno mieć ponad 200km i 400nm a spalanie ropy przy normalnej jeździe zostanie na dobrym poziomie...

jeśli to będzie mało to zawsze można pokombinować z mocniejsza suszarką i innymi wtryskami... oczywiście sprzęgło i coś tam jeszcze też trzeba będzie zrobić...

opcja ekstremalna to wsadzenie tam 2.7 biturbo.... ale to już gruba sprawa... zarówno cenowo jak i z robotą bo na pewno sporo gratów dodatkowo trzeba wymienić... co prawda koników było by wtedy więcej no ale odbije się to kosztem sporej różnicy w spalaniu.

Zdecydowanie polecam opcje pierwszą, 200km/400nm w budzie B6 FWD daje rade, co prawda jechałem takim zestawieniem tylko raz, ale byłem pod sporym wrażeniem!

Powodzenia!

Opublikowano

jeśli wyjdzie a większości nie wychodzi wieć do 200 km musisz dołożyć raczej wtryski jeszcze.

Ale po co się uwsteczniać. Wg mnie 2.0 to dobre jednostki i po małych modach wychodzą i brzmią ładniej niż 1.9

Patrz na profil jaro4444 co u niego udało sie osiągnąc w 2.0.[br]Dopisany: 24 Luty 2011, 10:40_________________________________________________Poza tym łatwiej znaleźć świeży motor 2.0 niż 1.9

Opublikowano

zgadza się, u jaro4444 wyszło to super, ale wybór silnika 1.9tdi czy 2.0 tdi to temat rzeka..... ja jednak stawiam na 1.9, pomimo trochę gorszej kultury pracy silnika jest bardziej niezawodny... oczywiście i one potrafią się zj***ć ale z tego co można zaobserwować to mniej się jebią od 2.0 i ew. graty są trochę tańsze...

Opublikowano

wg mnie jak wymienisz napęd pompy w 2.0 to tam za bardzo nie ma się co zepsuć a kultura pracy... mi się wydaje a mam porównanie swojego z dwoma 2.0 (BPW i BRD) że kultura pracy 2.0 jest dużo lepsza no ale to kwestia subiektywna.

Kolega dostał kilka opcji teraz musi przeanalizowac fundusze i zdecydować sam.

Opublikowano

zgadza się, nikt za niego nie zdecyduje, no i nie zapłaci :decayed:

przedstawionych wyżej kila opcji wystarczy do podjęcia dobrej decyzji :mysli:

powodzenia w przekładce i rezaniu :good:

tylko daj nam potem znać co i jak wyszło :naughty:

pozdro!

Opublikowano
  • Autor

Witam.

Dziękuje za odzew :)

Opcja 2.0tdi raczej odpada z powodu finansów.

Zmiana silnika i skrzyni i innych gratów za dużo by wyniosła.

Będzie AVF lub AWX turbo z BKD , FMIC i program.

Jestem już po wstępnych poszukiwaniach gratów i nie będzie chyba kłopotów z komponentami.

Jak już będzie postanowione co wkładam to się pochwalę :)

Na razie dziękuje za pomoc i będę informował o rezultatach.