Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jak otworzyć awaryjne klape bagażnika w avancie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zacieła mi się klapa w bagażniku i nie moge jej w żaden sposób otworzyc. Czy istenieje jakieś awaryjne otwarcie tej klapy od środka? Na jutro jestem umówiony z elektrykiem aby zerknął co może być przyczyną że klapa się nie da otworzyć ale żeby coś sprawdzić trzeba zdjąc tapicerke i dostać sie do zamka ewentualnie do siłownika co w przypadku zamknietej klapy jest nie możliwe. Czy ktoś wie w jaki sposób moge otworzyć klapę awaryjnie?

Opublikowano

• położyć oparcie kanapy
  • wejść do bagażnika
  • otworzyć schowek na trójkąt ostrzegawczy
  • pociągnąć za pomarańczową plastikową linkę z kółeczkiem na końcu

Otwarte! :)

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

Otworzylem schowek na trójkąt ostrzegawczy i niestety nie mam tam żadnej pomaranczowej linki z kólkiem. Natomiast mam jakąs pomaranczowa linke w bagażniku w schowku po prawej stronie gdzie znajduje sie soobofer. Co to za linka?

Opublikowano

Otworzylem schowek na trójkąt ostrzegawczy i niestety nie mam tam żadnej pomaranczowej linki z kólkiem. Natomiast mam jakąs pomaranczowa linke w bagażniku w schowku po prawej stronie gdzie znajduje sie soobofer. Co to za linka?

Do awaryjnego otwierania klapki wlewu paliwa.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

Tak też myślałem, czyli pozamiatane i klapa bedzie zamknieta na amen chyba, że jakiś cudem się sama otworzy.[br]Dopisany: 25 Luty 2011, 13:04_________________________________________________Czy w B6 można dostać sie do zamka jak jest zamknieta klapa albo czy moge te boczki zerwać przy zamknietej klapie? Bo niestety za nic nie moge otworzyć bagażnika i pomimo, ze chce to naprawić nie mam sie jak dostać do zamka no chyba, że da sie to rozebrać jak jest zamknieta klapa?

Opublikowano

A próbowałeś kluczykiem przecież jest zamek w klapie.

Opublikowano

Chodziłem do swojego samochodu sprawdzić, czy da radę zdjąć tę tapicerkę przy zamkniętej klapie i myślę, że powinno się udać.

Wszystkie cztery śruby są dostępne. Odkręcanie może być trochę męczące, bo są nisko nad podłogą, ale się da.

Potem pozostaje już tylko wyciągnięcie 6 metalowych spinek mocujących tapicerkę do klapy i 2 zatrzasków.

Przed robotą popatrz, gdzie dokładnie się znajdują - będzie łatwiej:

wymontowanieizamontowan.th.jpg

Jak będziesz to robił "z głową", na spokojnie, to nic nie powinno się złamać.

Powodzenia. :)

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano
  • Autor

A może być cos takiego, że jakiś bład jest w komputerze i jak sie podłaczy VAG i się go skasuje i będzie działać? Nadmienię jeszcze, że w srode mialem wymieniana szybe w klapie bagażnika (poprostu sama pękła z siebie w garażu nie mam pojęcia co się mogło stac). Być może jakieś kawałki szkła które wpadły pomiedzy klape a boczek cos blokują bo od kąd mi pękła szyba mam problem z bagażnikiem na początku się blokowal raz go otworzyłem raz nie a od wczoraj sie zablokowal i nie idzie go otworzyć.

P.S. Kluczykiem sprawdzałem też nie idzie go otworzyć.[br]Dopisany: 25 Luty 2011, 16:53_________________________________________________Nie wiem co sie stało ale jak podjechałem dzis do elektryka to sprobowalem jeszcze raz otworzyć i klapa sie otworzyła ale juz jej nie zamykałem bo bałem sie ze znow sie zablokuje. Elektryk mi sprawdzi co jest grane z tym zamkiem.[br]Dopisany: 26 Luty 2011, 09:52_________________________________________________Elektryk dostałsie do środka powyczyszczał wszystko i działało wczoraj jeszcze a dzis znow sie przycina klapa raz sie otworzy a raz nie.

Opublikowano

Chodziłem do swojego samochodu sprawdzić, czy da radę zdjąć tę tapicerkę przy zamkniętej klapie i myślę, że powinno się udać.

Wszystkie cztery śruby są dostępne. Odkręcanie może być trochę męczące, bo są nisko nad podłogą, ale się da.

Potem pozostaje już tylko wyciągnięcie 6 metalowych spinek mocujących tapicerkę do klapy i 2 zatrzasków.

Przed robotą popatrz, gdzie dokładnie się znajdują - będzie łatwiej:

wymontowanieizamontowan.th.jpg

Jak będziesz to robił "z głową", na spokojnie, to nic nie powinno się złamać.

Powodzenia. :)

--

Pozdrawiam.

Sławek

jak to jest z tymi 2 zaczepami bo podwarzałem wszędzie i nie mogę ich znalezć

podwarzać na boki czy do dzyby?

najbardziej wkurw***ca czynność jaka do tej pory mnie spotkała :kwasny:

Opublikowano

... podwarzać na boki czy do dzyby?

Dokładnie tak, jak to jest pokazane na rysunku - równolegle (prawie) do płaszczyzny szyby.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

... podwarzać na boki czy do dzyby?

No ale o co ma się oprzeć zagięcie tego wihajstra?

bo tylko o szybę mozna oprzeć

Dokładnie tak, jak to jest pokazane na rysunku - równolegle (prawie) do płaszczyzny szyby.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

No ale o co ma się oprzeć zagięcie tego wihajstra?

bo tylko o szybę mozna oprzeć

W miejscu, w którym na rysunku wkładany jest wihajster, dolna część osłony klapy (czyli ta, którą masz zdjąć) zachodzi takim "ząbkiem" za górną osłonę.

Czyli musisz haczyk włożyć tak, by zawadzić nim o plastik ściąganej osłony i wysunąć ten ząbek. Potem z drugiej strony to samo.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Ok.już zdjąłem poprostu zaczepiłem i pociągnąłem do siebie.

Problemem jest teraz brak napięcia na siłowniku od centralki klapy

dodam,że zasilanie jest wszędzie oprócz centralki klapy.

gdzie może leżeć przyczynac i jak leci wiązka?

Opublikowano

myślę ze najprostszym sposobem byłoby podanie na krótko 12v, otwarcie klapy, a dopiero później szukanie awarii
Opublikowano

myślę ze najprostszym sposobem byłoby podanie na krótko 12v, otwarcie klapy, a dopiero później szukanie awarii

ale ja klapę mam otwartą

pytanie gdzie mogły załamać się kable od siłownoka centralki

i gdzie lecą/którędy między klapą a budą?