Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jaki maksymalny rozmiar opon na felgi 18''

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, szukam już wszędzie po necie i nie mogę do tego dojść więc pytam.

na felgi 18'' (oznaczenie 8Jx18H2) jakie oponki letnie mogę nałożyć? chodzi mi o maksymalny rozmiar.

stare oponki mam 225/40. czy mogę założyć spokojnie 225/45? jaki jest maks rozmiar opony na felgi 18''?

dzięki!

Opublikowano

do B6 optymalny rozmiar 235/40 możesz też 225/45 :cool1:

Opublikowano

Siema

Moze ktos wie jakby wygladala opona 225/40 R18 na feldze o szerokosci 7,5 cala .

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

do B6 optymalny rozmiar 235/40 możesz też 225/45 :cool1:

super, dzięki, o potwierdzenie mi chodziło. myślałem nad 225/40 jak mam teraz ale biorąc pod uwagę stan polskich dróg .. wole troszkę grubszą oponę .. może tak łatwo kapcia nie będę łapał :) bo na 225/40 dwa razy dziura w ciągu miesiąca f.uck

Opublikowano

Ja na 225/40 zjeździłem 2 sezony po strasznych dziurawcach i nic się nie działo :wink4: 235/40 chcę założyć na ten sezon, a w poprzednim myślałem właśnie o 225/45. Komfort na nich jest bardziej odczuwalny niż na 225/40 - bez 2 zdań, ale przy bardziej obniżonym zawieszeniu obawiał bym się o tarcie na przedniej osi.

Właśnie zastanawiam się, czy na 235/40 nie będzie już obdzierać na szybkich skrętach, bo różnica jednak jest:

po lewej: 225/40

po prawej: 235/40

zdjcie0204.jpg

Opublikowano
  • Autor

KOvaL81, dzięki za odpowiedź. przy zawieszeniu nic nie było majstrowane więc 225/45 myślę, że będzie ok. niemniej jednak nikt nie odpowiedział mi jakie są maksymalne parametry opony, którą mogę wsadzić na 18'' felgę w B6?

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o szerokość, to 235 to max przy ET do 35. 245 jest stosowane w A6C6, gdzie jest więcej miejsca, poza tym do B6 się nie nadaje - zamuli auto na max i manewrowanie tym pontonem raczej przysporzy Ci urwania głowy niż komfortu.

Jeśli chodzi o profil, to na seryjnym zawieszeniu nie słyszałem, żeby ktoś ktoś zakładał większy niż to podane przez Ciebie 225/45 - i tak ma na średnicy o 14,5 mm więcej niż pokazane na moim zdjęciu 235/40 :wink4:

Opublikowano

przecież 225/45/18 to już jest rozmiar opony jak w znacznie większych A6 C6, BMW E60 czy E-klasie - a Ty się jeszcze zastanawiasz czy można wyższe ?

znacznie lepiej będzie jak założysz małe 17" i wysoki balon 225/45 niż robić SUV z A4 i zakładać koła z większych aut

Opublikowano

przecież 225/45/18 to już jest rozmiar opony jak w znacznie większych A6 C6, BMW E60 czy E-klasie - a Ty się jeszcze zastanawiasz czy można wyższe ?

znacznie lepiej będzie jak założysz małe 17" i wysoki balon 225/45 niż robić SUV z A4 i zakładać koła z większych aut

:polew: kolega chce mieć duże kółko i jednocześnie troszkę komfortu :naughty: Do B6 już na forum ludzie wkładali 225/45 i nawet nie wyglądało najgorzej :wink4: Inną sprawą jest posiadanie wielgachnego balona :decayed:

Opublikowano
  • Autor

no co ty nie mam zamiaru zakładać wyższych niż 225/45. jaki jest max rozmiar pytałem z tzw. czystej ludzkiej ciekawości :)

18'' fajna sprawa ale w obliczu stanu polskich dróg .. również ciężka ..

no nic, stanęło na 225/45 i dzięki wszystkim za konsultację ! :)

:polew: kolega chce mieć duże kółko i jednocześnie troszkę komfortu :naughty: Do B6 już na forum ludzie wkładali 225/45 i nawet nie wyglądało najgorzej :wink4: Inną sprawą jest posiadanie wielgachnego balona :decayed:

Opublikowano

a ja jeszcze się wtrącę że nie zakładałbym 45 bo będzie to bardziej zbliżone optycznie do 17 niz do 18.

Nie widze sensu.

3 sezony śmigałem na profilu 225/40 i dopiero w tamtym roku roz.. oponę ale to przez debili drogowców którzy zostawili schodek po frezowaniu. Jakbym miał profil 45 też by poszła.

Szwagier i ojciec mają 45 tyle że na 17" i wielkiej różnicy w komforcie nie widzę.

Opublikowano
  • Autor

a ja jeszcze się wtrącę że nie zakładałbym 45 bo będzie to bardziej zbliżone optycznie do 17 niz do 18.

Nie widze sensu.

3 sezony śmigałem na profilu 225/40 i dopiero w tamtym roku roz.. oponę ale to przez debili drogowców którzy zostawili schodek po frezowaniu. Jakbym miał profil 45 też by poszła.

Szwagier i ojciec mają 45 tyle że na 17" i wielkiej różnicy w komforcie nie widzę.

no tak ale w mieście, gdzie jest pełno torowisk tramwajowych, sporo kostki brukowej i też pełno dziur, nie lepiej jednak nieco wyższy profil? ta różnica między 40 a 45 nie da nic? dodam jeszcze, że z braku laku idę w tanie opony (minerva) chociaż opinie o nich słysząłem całkiem pozytywne ..

doradźcie koledzy!

Opublikowano

Wszystko jest uwarunkowane posiadaną gotówką - rozumiem to doskonale, ale szczerze powiedziawszy wolałbym za te same pieniądze kupić komplet markowych używek w eleganckim stanie. Jakoś bezpieczeństwo chyba bardziej do mnie przemawia niż chęć posiadania nowej opony :wink4:

Różnica w cenie nie wynika niestety jedynie z taniej, chińskiej siły roboczej, ale w większości z materiałów, własności, itp.

Założysz i tak co zechcesz, ale warto czasem posłuchać kogoś z boku. Tak samo jest z Nankangiem NS2 - wiem, wiem, zaraz odezwą się użytkownicy, którym nic nie przeszkadza, bla bla bla. Prawda jest taka, że większość jest chwalona na suchej, a niezbyt pochlebne opinie zbiera na mokrej nawierzchni.

Jeden raz w życiu jeździłem na praktycznie najlepszym modelu Wanli (bo na nich kupiłem Cuprę) i nigdy w życiu świadomie czegoś takiego nie założę :wallbash:

Podana przez Ciebie Minerwa pojawia się na samiutkim początku listy allegro, gdy sortujesz opony w tym rozmiarze wg ceny.... :gwizdanie: Podobna sytuacja ma się do sprzedawanych aut - na początkach są zawsze "igiełki i okazje" :naughty:

Opublikowano
  • Autor

no właśnie, wszystko uwarunkowane jest gotówką .. heh

z markowymi używkami nie jest łatwo w necie, bo często rzeczywistość mija się z opisem, a targać się ze ściemniającym sprzedawcą .. kto ma na to czas?

o tej minervie widziałem kilka postów na różnych forum, ale też nie jestem przekonany .. chociaż opinie miała dobre jak na chińszczyznę. prawda, na mokrej nawierzchni lepiej uważać :)

Opublikowano

trzeba szukać okazji. ja swoje kumho kupiłem za 312 szt. co prawda juz 3 lata temu ale czasem się takie okazje trafiaja