Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Na LPG ok. Na PB kicha.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Proszę pomóżcie bo mi już opadają ręce ;( Wszystko grało dopóki jeździłem na PB.

Ostatnio zatankowałem LPG (:wallbash:) i się znów wszystko posypało.

Na LPG teraz jeździ ok, a na PB szarpie jak cholera. Nie wchodzi niekiedy na obroty. Falują obroty. Jak jade np 3000 obrotów non stop to ok puszcze - szarpnie, dodam gazu - szarpnie.

Nie wiem co to może być - mówią że wtryski, ale przegoniłem go trochę na PB i żadnych skutków (oczywiście na 90*C).

Ostatnio objawem jest częste "kopanie" auta po zgaszeniu go. Często gdy zamykam drzwi auto mnie kopie. Nie wiem może gdzieś przebicie jest ?

Dajcie jakieś przyczyny problemu, teraz odpiąłem go i poczekam do rana i podepnę zaadoptuje przepustnicę i zobaczę no ale skoro na LPG chodzi ok ?

Opublikowano

Masz fatalnie ustawioną lub źle dobraną instalację LPG. Korekcje długoterminowe dopasowały się do mieszanki na gazie i dlatego nie chce jeździć na Pb. Typowe. Rada - zrobić porządek z instalacją LPG, wykasować wartości wyuczone w ECU i dobrze zestroić LPG.

Opublikowano

Tz jak z tego wyjść. Czy Odpięcie akumulatora na pewną chwile (u mnie na noc) i ciągła jazda na PB da skutek taki że będzie ok ?

Ja mam LPG II generacji tak więc chyba to większego wpływu na ECU nie ma.

Opublikowano

Jak to nie ma, ma i to jeszcze większy. Skład mieszanki ustawia sonda lambda, a że w II generacji nie ma ona znaczącego wpływu na na to, ECU dopasowuje się do tego co ma. Czyli tak zmienia korekcje, aby uzyskać optymalny skład mieszanki. Dlatego potem nie chodzi na PB. Trzeba wykasować wartości wyuczone ECU. Odpięcie akumulatora nie zawsze pomaga. Nie wiem jaki masz sterownik, ale u mnie odpięcie akumulatora nie kasuje ustawień ECU. Potrzebny jest VAG, na kanale 32 masz mieć po kasowaniu w dwóch parametrach 0. Potem dopiero przejedź się na Pb, powinno być już dobrze. Gaz obowiązkowo do regulacji.

Opublikowano

Po odpięciu aku wszystko wróciło do normy. Jak na razie nie jeżdżę na LPG kiedyś się tym zajmę dzięki chłopaki ! :good:[br]Dopisany: 13 Marzec 2011, 13:07_________________________________________________moja instalacja to D.T. Gaz System II generacji z silniczkiem krokowym. :thumbdown: Kabel mam do gazu. Do vaga nie mam tak więc nie grzebie na razie.