Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czy turbina jest dobrze złożona ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie jakiś czas temu dałem swoją zapasową turbinkę VNT mechanikowi do czyszczenia. Były zapieczone kierownice. Po czyszczeniu turbo chodzi dobrze. Poza jednym mankamentem. A mianowicie gwiżdże :gwizdanie: już na wolnych obrotach jak odrzutowiec :shocked: (niestety nie miałem możliwości podczepić VAG'a).

Mechanik znajomy powiedział że nie jest pewien czy dobrze założył pierścień, który mu wypadł i nie pamięta jak był założony. W związku z tym że miałem drugą turbinę AWX postanowiłem sobie dać na luz.

Ale dzisiaj zadecydowałem ją rozebrać i zrobić foto.

Po rozebraniu moim oczom ukazał się oto taki widok

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/1fdb992ec3d7979e.html

I teraz moje pytanie, czy ten pierścień nie powinien być założony odwrotnie ?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7332c26a78e48967.html

Na 1 zdjęciu kierownice mają większy zakres pracy

Na 2 zdjęciu kierownice mają trochę mniejszy zakres pracy, tzn mniej otwiera.

Chyba że przyczyna leży gdzie indziej.

Pozdrawiam

[mod]Gdzie jest prefix!!!! - poprawiłem (kolejne wylądują w koszu)[/mod]

Opublikowano

http://s114.photobucket.com/albums/n267/G_tdi/vw/turbosprezarka/ Na tych zdjęciach jest odwrotnie ,ale nie wiem jak powinno byc prawidłowo.

Czyściłem tydzien temu, ale nie porobiłem zdjęc.

Rzeczywiscie jest dobrze złożona :hi: (zdjęcia podmieniliście :wallbash: czy jetem w Truman Show :kox: ?)

Opublikowano

http://www.technologie-entwicklung.de/Gasturbinen/VNT15-Turbo/vnt15-turbo.html

[br]Dopisany: 13 Marzec 2011, 15:52_________________________________________________Według tego zdjęcia masz odwrotnie założony [br]Dopisany: 13 Marzec 2011, 15:54_________________________________________________Sam parę dni temu czyściłem u siebie i mimo że poznaczyłem wszystko to dodatkowo korzystałem z opisu na forum i tego zdjęcia co wkleiłem link

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy za pomoc :good:

Czyli wychodzi na to że pierścień odwrotnie złożony.Jeszcze dręczy mnie jedna sprawa. A mianowicie na turbinie nie widziałem żadnych śladów żeby mechanik zaznaczał przed rozebraniem :mysli: A przed rozkręceniem korpusu zaznaczamy sobie punkty na części powietrznej i spalinowej aby źle nie skręcić. [br]Dopisany: 13 Marzec 2011, 16:03_________________________________________________Koledzy a czym smarowaliście kierownice u siebie ?

Opublikowano

Nie trzeba zaznaczać pkt.

A po co smarować kierownice?

Opublikowano

Na pierwszym zdjęciu masz dobrze..mały otworek na pierścieniu po lewej stronie

07-VTG-Ring_sauber.jpgg17.jpg

nie wiem jak koledzy patrzą :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Czyli Turbo było dobrze złożone. Więc co jest powodem tak głośnego gwizdania, już od wolnych obrotów ?

Dodam że przed czyszczeniem turbo gwizdało jak każde inne, zdecydowanie o wiele ciszej.

Opublikowano

Może dlatego że teraz chodzi jak powinno :) Albo usunięty masz katalizator :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Owszem katalizator mam usunięty, ale na obecnej turbinie AWX nie gwizda jak oszalała.[br]Dopisany: 13 Marzec 2011, 18:54_________________________________________________A tak poza tematem. Jak myślicie, czy zaślepiony zawór EGR nie ma wpływu na szybsze (zapiecznie) się kierownic ?

Opublikowano

Ma, bo cały syf wywalany jest do wydechu a nie spowrotem w dolot. Ale wystarczy ciężka noga :naughty: