Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Łupanie silnika i rozrząd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem tego rodzaju iż jechałem wieczorem moim Audi obroty 2.5k max prędkość 60km/h lecz nie więcej jak 70 i nagle poczułem delikatne szarpnięcie. Silnik zaczął chodzić tak głośno jak dwa traktory w jednym ;(. Zatrzymałem się podniosłem maskę a tam stuki bardzoo mocno głośne. Zgasiłem silnik odczekałem chwile uruchomiłem bez najmniejszych problemów i dojechałem 100m do domu. Zdjąłem pokrywę zaworów i odchyliłem osłonę od rozrządu a tam pasek miękki jak by napinacz puścił :no:. Wszystko już rozebrane pasek rozrządu zdjęty uszkodzony był napinacz z tyłu taka blaszka się wygięła i się poluzował. Teraz mam pytanie czy jak silnik pracował i odpalał czy mam do roboty głowice?Bo we wszystkich tematach pisze że zgasł albo ciężko było zapalić.. Powyginało zawory? Czy tylko kupić pasek z rolkami i założyć? ;( Aha na kole zamachowym mam kreskę i obok 0 jak powinno być ustawione przez okienko kreską do obudowy?

Opublikowano

Prawdopodobnie tylko przeskoczył pasek może o jeden ząbek poskładaj wszystko nowe ustaw kąt wtrysku tu masz co i jak

http://www.a4-klub.pl/smf/silniki_diesla/all_schemat_rozrzadu_w_silnikach_diesla-t116531.0.html

a kąt wtrysku w dziale warsztat może niech sie jeszcze wypowiedzą koledzy którym sie przytrafił taki przypadek

Opublikowano
  • Autor

Obyś Goldik miał rację bo jak głowica do roboty będzie to nie teraz na moją kieszeń ;( I na kole zamachowym mam dokładnie tak 0 | a tego nie ma w tym co wysłałeś tylko samo 0. Wychodzi na to po mojemu że kreskę trzeba wyrównać do końca prawej strony okienka.

Opublikowano

kolego mi pasek pk od alternatora pękł i wciągneło pod rozrząd i na strzępach tego paska przestawiło rozrząd, przeskoczyło tylko na pompie jak jechałem stracił moc i zgasł. niedało sie odpalić ale niechodził jak traktor i kręcił normalnie. Po ustawieniu odpalił i było ok. a jak piszesz że mocne stuki były to niezaciekawie ustaw tak jak powinno być i zobaczysz może będzie ok bo jak zaworki pogięte to lipa

Opublikowano
  • Autor

Tylko u mnie pracował na wolnych obrotach ale hałasował maksymalnie :) i jeszcze dowiózł na miejsce z rykiem ;)[br]Dopisany: 03 Kwiecień 2011, 02:08_________________________________________________ A na tym kole zamachowym to jak ustawić jak mam i kreskę i obok 0 ? Kreska do prawej krawędzi okienka ? Bo na tych zdjęciach jest tylko 0

Opublikowano

ustaw zeby bylo 0 w okienku,poszukaj starych sladow

Opublikowano
  • Autor

Nie ma w ogóle śladów a silnik czysty. Jak ustawie kreskę do prawej krawędzi to widzę też w okienku 0 i wydaję się że tak chyba ma być oto zdjęcie:

koloaw.jpg

Opublikowano

Ma byc tylko 0 w samym okienku.Poszukaj znakow na kole

Opublikowano

kreska jest do skrzyni automatycznej. znak 0 ma byc na równi z kantem prostym okienka

Opublikowano
  • Autor

O to mi chodziło :notworthy:

Opublikowano

kreska jest do skrzyni automatycznej. znak 0 ma byc na równi z kantem prostym okienka

Nie do konca,wiele razy wymienialem i 0 bylo tylko w okienku za kazdym razem inaczej

Opublikowano
  • Autor

Założyłem stary pasek na punkty i gdy kręcę wałem żeby sprawdzić czy nic nie zapiera słyszę z pod wałka rozrządu syczenie.. Jak by uciekała kompresja? Auto nie chce zapalić a rozrusznik kręci.. Próbowałem odpowietrzyć poszła ropa i nic.. ;( Dodam że przy kręceniu rozrusznikiem nic nie słychać wszystko jak by normalnie. Czyli głowica do zdjęcia..

Opublikowano

zaworki pogięte przykra sprawa

Opublikowano
  • Autor

1. W silniku AFN pod kołem zębatym wałka rozrządu nie występuje klinek? bo miejsce jest ale go nie ma wydaję się że nie bo jest na stożku ale lepiej zapytam :hi:

2. Czy koło pompy wtryskowej ma prawo stawiać duże opory przy kręceniu nią bez paska ręcznie? bo nie da się zrobić nią 360 stopni[br]Dopisany: 05 Kwiecień 2011, 14:48_________________________________________________ Ktoś podpowie? Wałek na końcu jest stożkowy nie prosty i ma miejsce na klinka..

Opublikowano

Koło wałka rozrządu jest na stożku bez klina.

Podczas nakładania paska zalecane jest poluzować śrubę i zbić koło pasowe. Wałek blokujesz od strony grodzi liniałem.

Koło pompy wtryskowej obraca się z oporem "pulsacyjnie".

Osobiście ustawiam wał korbowy: "0 pokrywa się z lewą krawędzią okna"

1. Sprawdź jeszcze raz ustawienia rozrządu

2. Sprawdź kompresję

3. Podłącz vaga sprawdź kąt wtrysku

Opublikowano
  • Autor

Tylko że mam zdjęta głowicę a koło od pompy wtryskowej nie chce się zakręcić mocniej jak 1/4obrotu. Możliwe żeby od tak coś stanęło w środku pompy ? ;( ;(

Opublikowano

Zacznijmy tak jak masz pompe ustawiona mianowicie,odkrec rurki wtryskiwaczy zalej paliwa do pompy i sprawdz z jakich wtryskow bedzie kapac powinno 1 i 3.

Opublikowano
  • Autor

Ok koło pompy po kręceniu kluczem obraca się impulsywnie. Wtryski w GMP dają na 1 cylinder ( od strony koła) i zaraz później na 3 ( gdy kręcę kołem w jego położenie na zablokowanie ). Wszystko ustawione próbowałem nawet odpowietrzyć wtryski. Po przekręceniu kluczyka nagle jak by coś tam łapało i później kręci sam rozrusznik. Moje ciągłe wahania są o te 0 na kole ( ale w okienku jest przy prawej krawędzi widoczne całe)ale nie zmienia to faktu że i tak nie odpala ;( ;( Akumulator aż pada od tego kręcenia bez alternatora bo cały przód zdjęty. Wtryski były odkręcane bo głowica była w planowaniu. Przykręciłem wszystko na swoje miejsce. Co w tym wszystkim jest najdziwniejsze że jak kupiłem kiedyś to auto miał kąt wtrysku około 160. Później przestawiłem na około 51.[br]Dopisany: 11 Kwiecień 2011, 16:30_________________________________________________ Ktoś jeszcze ma jakiś pomysł?

Opublikowano

817324 napisz na gg,postaram sie pomoc