Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana skrzyni z 5 na 6 - czy możliwa bez zmiany dwumasa i sprzegła?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jezdze co miesiac autostrada polska-dania i przydalby mi sie 6 bieg i tu pytanie do was czy moge wlozyc skrzynie 6 obojetnie z jakiego silnika bez zmiany mojego dwumasa i sprzegla? mam te czesci dosyc nowe i szkoda mi ich zmieniac,prosze o ewentulanie jakies kody skrzyn i co trzeba wymienic,pytalem sie Nosba twierdzi ze moge wrzucic skrzynie z 2.5 tdi oznaczenie DQS bez zmiany dwumasa i sprzegla

Opublikowano

Ja właśnie jestem po wymianie skrzyni z 5 biegowej na długą 6 biegową.

Skrzynie jaką zapodałem to HCK pochodząca z silnik 2,0 170km BRD.

Jest to bardzo długa skrzynia prędkość licznikowa przy 3 tyś obr to około 180km/h.

zeby włożyć tą skrzynie do AWX za 5 biegową musiałem zmienić:

- skrzynie 6 biegów z dystansem

- dwumas

- sprzęgło

- wybierak

- rozrusznik

- tylną podporę z poduszką i łapą

- worek śrub do przykręcenia tego wszystkiego

Z tego co wiem to skrzynia DQS nie będzie pasować bo jest inaczej mocowana. DQS można zapodać do B5.

Opublikowano

bardzo bede wdzieczny za info jakie dluzsze skrzynie od seryjnych w ajm beda pasowaly p&p

znaczy chodzi mi o to aby nie ruszac sprzegla

dzieki za info :hi:

Opublikowano

ja mam zalozona skrzynie DQS, pasowala bez problemu :)

przy DQS tez bedziesz musial wymienic wszystko to co Jarol wyzej napisal

moim zdaniem jak bedziesz mial mozliwosc to wsadz skrzynie od 2.0 170km bo jest dluzsza :wink4:

Opublikowano

ja nie chce sprzegla zmieniac i najlepiej 5 biegow by mi pasilo chyba ze jest tez 6-cio pasujaca p&p

jaka jast najdluzsza 5-cio biegowa pasujaca p&p?

Opublikowano

Tu są przełożnia skrzyni 6 biegowych w a4 b6 można policzyć prędkości na poszczególnych biegach:

b3ee79a85deb0f68med.jpg

Opublikowano

a ja jeszcze raz NIE CHCE zmieniac sprzegla.

chce sie tylko dowiedziec w razie awari mojej skrzyni jaka bedzie najodpowiedniejsza[br]Dopisany: 07 Kwiecień 2011, 22:53_________________________________________________

,najmlodsza pasujaca i w miare dluga
Opublikowano

a ja jeszcze raz NIE CHCE zmieniac sprzegla.

chce sie tylko dowiedziec w razie awari mojej skrzyni jaka bedzie najodpowiedniejsza[br]Dopisany: 07 Kwiecień 2011, 22:53_________________________________________________

,najmlodsza pasujaca i w miare dluga

Najmołodsza i długa to tylko HCK tą są skrzynie najczęściej z 2007 i 2008 roku.

Opublikowano
  • Autor

moim zdaniem jak bedziesz mial mozliwosc to wsadz skrzynie od 2.0 170km bo jest dluzsza :wink4:

a dlaczego wkladales DQS? czyli dwumasa i sprzeglo musiales zmieniac? mimo ze masz avf?

czy wogole istnieje jakas skrzynia 6 zeby wlozyc ja do awx bez zmiany dwumasa i sprzegla? niestety ale dwumas i sprzeglo to koszt ok 2000zl razem z robocizna :confused4:

Opublikowano

a dlaczego wkladales DQS? czyli dwumasa i sprzeglo musiales zmieniac? mimo ze masz avf?

:confused4:

skrzynie zmienialem bo cos mi tam trzaskalo na biegu jalowym i mechanik powiedzial ze to lozysko na walku sprzeglowym, co sie po wymianie okazalo ze to nie lozysko tylko dwómas :wallbash: a jak juz zmienialem to chcialem od razu jakas skrzynie z dluzszymi biegami, bo duzo po autostradach jezdze a stara skrzynia GBA byla troche krutka
Opublikowano
  • Autor

ale zawsze w avf dluzsza niz w awx wiec co ja mam powiedziec :gwizdanie: a tez autostradami troche latam

Opublikowano

no troche dluzsza, ale jeden bieg wiecej po to zeby przy 3000rpm bylo 10km/h to troche bez sensu

Opublikowano
  • Autor

ja w awx mam przy 160km/h 3100 obr w avf bedzie pewnie z 2900? avf jeszcze by dalo rade jechac ciagle 180 km/h ale w awx nie za bardzo a denerwuja mnie to jak niemcy golfami V,leonami lataja 180 a ja nie, bo powyzej 2003r kazde auto grupy vag ma skrzynie 6,chodzi mi o 2.0 tdi w gore

sory za skladnie zdan :polew:

Opublikowano

no to 180km/h bedzie gdzies przy 3500 obr. :mysli: to jeszcze nie tak zle :) kiedys mialem A4 z 90-cio konnym silnikiem i przy 160km/h bylo chyba 3600 obr. jezdzilem z ta predkoscia bardzo duzo i nie bylo problemu :>

Opublikowano

Policzyłem prędkość dla skrzyni z FEC (czyli tej z AWX) oraz HCF (skrzynia z AVF) oraz długiej HCK ( skrzynia z BRD)

Prędkość na poszczególnych biegach dla 3000obr silnkia i oponach 225/40R18

Jest to oczywiście prędkość rzeczywista nie licznikowa, na liczniku będzie około 5-10% więcej.

FEC HCF HCK

I bieg 27,7 27,6 26,2

II bieg 48,1 49,3 46,8

III bieg 77 73,9 74,7

IV bieg 115,9 98,2 102,3

V bieg 152,9 126,6 136,6

VI bieg 153,9 167,1

[br]Dopisany: 09 Kwiecień 2011, 11:02_________________________________________________Jak widać skrzynia 5 bieg w AWX i 6 bieg w AVF to praktycznie te same prędkości.

Opublikowano
  • Autor

dzieki Jarol :good: widac ze avf by roznicy nie zrobil,a jakby zamontowac dodatkowa chlodnice oleju moge wtedy bezpiecznie jechac 180 km/h przez dlugi czas?