Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Ogniska korozji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie wiem czy zaraz nie dostanę po "głowie" za poniższy post, ale szukał na forum informacji nt usuwania ognisk korozji i niestety nic nie znalazlem. Na drzwiach kierowcy mam kilka ognisk korozji wielkości od 5mm do 1 cm i chciałbym je we własnym zakresie usunąć(nigdy tego nie robiłem). Plss może jakis opis albo fotostory ;) Byłbym bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

Opublikowano

poszperaj trochę na forum lakierniczym

Opublikowano

w auto-swiecie, lub motorze z zeszlego tygodnia byl taki mini poradnik dla megaamatorow:)

Opublikowano

Papier ścierny w garść i szoruj do żywej blachy. Na początek jakaś gradacja 400, gdy już będzie blacha lśnić odtłuszczasz benzyną ekstrakcyjną, nakładasz szpachlę. Potem docieranie, papier wodny 1000, 1500. Docierać najlepiej na klocku z korka żeby nie porobić górek i dołków. Czekasz aż szpachla wyschnie dobrze, dobrze jest odczekać kilka dni aż wyschnie cała woda z niej. Odtłuszczasz benzyną ekstrakcyjna, nakładasz podkład (można kupić w sprayu), malujesz kolorem, a na koniec bezbarwny. Na jesieni robiłem w Tikaczu teściowi zaprawki. Na razie nowej rdzy nie widać. Jak się suka raz w da to potem ciężko się jej pozbyć.

Opublikowano

no dobra liczmy że zrobię tak jak każesz czyli przycieranie do gołej blachy odtłuszczę,szpachla itp ... jak będę kład bazę i po wyschnięciu nie będzie widać różnicy ?

Opublikowano

Zależy czy masz wprawę w malowaniu i czym będziesz malował. Żeby nie było różnicy trzeba dobrać kolor i cieniować i musi to zrobić ktoś kto to umie. Jeżeli chcesz zrobić sam zaprawki farbą z puszki to będzie różnica.

Opublikowano

dlatego najlepiej kup sobie dobierany komputerowo kolor w puszce spray. koszt to jakies 38-50pln . na jesieni malowalem sobie takim lakierem lusterko i wyszlo w miare fajnie, jak laikowi nie powiem ze robilem sam to sie nie zorientuje

Opublikowano
  • Autor

dzięki Panowie za porady:)

Opublikowano

najlepiej pomalować element od załamania,do załamania,czy listwy,bo wpylić się w kolor-jak ktoś nie umie-będzie niezmiernie trudno...

-okleić taśmą,pomalować,na koniec bezbarwny i spolerowac na załamaniu-nawet,jeśli nowy kolor będzie ciut ciemniejszy(bo stary lakier płowieje i blaknie)to na załamaniu nie będzie widać,bo światło inaczej pada :wink4: najlepiej potrenoweać na starej pralce,czy lodówce,żeby nie było zacieków,niepotrzebnych zgrubień itp :wink4:

Opublikowano

Witam,

nie wiem czy zaraz nie dostanę po "głowie" za poniższy post, ale szukał na forum informacji nt usuwania ognisk korozji i niestety nic nie znalazlem. Na drzwiach kierowcy mam kilka ognisk korozji wielkości od 5mm do 1 cm i chciałbym je we własnym zakresie usunąć(nigdy tego nie robiłem). Plss może jakis opis albo fotostory ;) Byłbym bardzo wdzięczny

Pozdrawiam

Jezeli masz kilka ognisk to nie baw sie w zaprawki tylko maluj cale drzwi :good:

Opublikowano

Nie wiem czy nie taniej i nie lepiej poszukać w kolorze z anglika.....

Opublikowano

Nie wiem czy nie taniej i nie lepiej poszukać w kolorze z anglika.....

to rownież dobre wyjscie, tylko znalezc w takim samym odcieniu zeby nie zrobic kameleona :decayed:

Opublikowano

Robić na zasadzie szlif, a później na gołą blachę szpachla, czy też podkład i lakier to bardzo słaba robota Panowie. :thumbdown:

Trzeba przecież tą gołą blachę czymś zabezpieczyć i nie żadnym ocynkiem w spray'u, bo to gówno, tylko odpowiednim specyfikiem. Po doczytaniu należy stosować podkład reaktywny i na to akrylowy, albo zamiast reaktywnego+akryl, dwie warstwy podkładu epoksydowego ( 2 opcja mniej skuteczna ). Jest forum lakiernicze i tam można zapytać, co najlepiej stosować i jak.

A nałożenie na gołą blachę, tym bardziej w miejscu, gdzie była rdza, szpachli, podkładu i lakieru przed niczym nie zabezpiecza. Rdzę zobaczymy tak szybko, jak tylko przebije się przez warswę, którą nałożyliście.