Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Audi A, S, RS, Turbo+Supercharger

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jestem tutaj nowy i jeżeli wybrałem zły dział lub źle go podpisałem to proszę o poprawienie

Z góry dziękuję!

Wracając do tematu z opisu :)

Poczytałem troszeczkę o samym że tak powiem "systemie" Turbo (doładowanie poprzez turbinę) i Supercharger (doładowanie poprzez kompresor)

m.in. z tąd -> http://civic4g.pl/faq/turbo.html

Na internecie wyczytałem wiele opinii zarówno na temat turbin i kompresorów ale nigdzie nie mogę doczytać się jak to jest zgrane w przypadku połączenia układu turbina + kompresor np. jak w Audi S4 lub RS4 tzn. silniki:

2.7 V6, 3.0 V6, 4.2 V8 + Supercharger PESa czy tam APRa

Czy w takim układnie powietrze z turbiny "pompowane" jest do kompresora czy np. oddzielnie idzie jedno i drugie i łączy się w jakimś miejscu?

Nie potrafię sobie czegoś takiego wyobrazić...

Czy ktoś będzie w stanie mi to logicznie wytłumaczyć?

Przy okazji... jeżeli takie myki są stosowane w V-kach to czy np. takiego PESa G1 można zamontować A4 z silnikiem 1.8T/2.0T?:

Audi006.jpg

Audi007.jpg

tak na oko wydaje mi sie ze to wszystko powinno się pomieścić tak jak na fotkach wyżej

Bardzo prosiłbym odpowiedź w tej kwestii i przy okazji o wyrozumiałość dla laika w tej "branży"

Pozdrawiam

Opublikowano

albo turbina,albo kompresor- dwóch tych rozwiązań na raz się nie stosuje :wink4:

różnica polega na tym,ze turbina napędzana jest spalinami,a kompresor paskiem-kompresor stosuje się tylko w silnikach typu V,ze względu na to iż ma dwa kolektory wydechowe i trzeba by zastosować dwie turbiny,jak to ma miejsce np w S4 B5,więc wymyślono kompresor -Turbocharger i problem montażu i ogarnięcia dwóch turbin -zastąpiono jednym sprzętem :wink4:[br]Dopisany: 20 Kwiecień 2011, 20:40_________________________________________________

Przy okazji... jeżeli takie myki są stosowane w V-kach to czy np. takiego PESa G1 można zamontować A4 z silnikiem 1.8T/2.0T?:

pewnie możnaby,ale po co?
Opublikowano

albo turbina,albo kompresor- dwóch tych rozwiązań na raz się nie stosuje :wink4:

a silniki TSI ?? np Scirocco :mysli: 1.4TSI tam podobno jest i kompresor i turbo :gwizdanie: :mysli:

Opublikowano

a silniki TSI ?? np Scirocco :mysli: 1.4TSI tam podobno jest i kompresor i turbo :gwizdanie: :mysli:

http://www.motofakty.pl/artykul/silnik_tsi_w_skrocie.html właśnie teraz o tym czytałem :good:

widocznie jest to tez jakieś rozwiązanie...

Opublikowano

Oczywiście, że stosuje się połączenie turbo + kompresor, nazywa się to compound charging. Druga rzecz to wcale w V-ce nie musi być dwóch sprężarek. Przykład: 3.0TDi czy nowo powstający silnik V8 single Turbo do S6 C7. Stosuje się również compound turbo z dwoma połączonymi ze sobą sprężarkami jedną małą i drugą większą, żeby zmniejszyć turbo-lag'a.

Przykład:

Taki system jest zastosowany seryjnie np w BMW 335d.

bmw335d003ft2.jpg

A tu przykład Nissana GT-R Twin Turbo Twin Supercharged

tas09-gtrblog-powerenterprise-1.jpg

Zaletą kompresora jest brak laga i działanie od samego dołu, bo kręci się za pomocą paska połączonego z wałem napędowym. Wirnik/wirniki kompresora kręci/ą się wolniej niż turbo dlatego wymyślono połączenie tych dwóch technologii. Nie stosuje się tego często prawdopodobnie z powodu wysokich kosztów i stopnia skomplikowania całego układu.

Opublikowano

...człowiek się uczy całe życie... :wink4:

Opublikowano

mi gwizd kompresora jakos nie pasuje :thumbdown:

Opublikowano

Kompresor gwiżdże tylko na wysokich obrotach (bardziej) i ma lepszy dół niż turbo. Chociaż to też zależy jak dobrane jest turbo. W 335i są dwie małe turbiny i wykres jest praktycznie idealny. 400Nm 1200-5000rpm. :kox:

n55vsn541.jpg

bmw_wykres_mocy_i_momentu_obr-6e557a91a30ef6b1775c60a95718b008.jpg

Opublikowano

dlatego kompresor jest za***isty bo wstaje od zera

ten silnik BMW zrobiło za***isty, wszystko co potrzeba do szczęścia

ciekawe kiedy bedą wymieniać kompresory i turbiny na wieksze :kox:

Opublikowano

Moj stary , fan BMW strasznie się podniecał tym systemem biturbo w X3 sd ,po testach okazało sie że moja 3.0 ma takiego samego laga i tak samo wcześnie wstaje turbo , także ja rozumiem wykresiki i teorie , ale w praktyce wygląda to jakoś inaczej :) Możliwe że przy manualu można by wyczuć jakąś znaczącą różnice , no ale niestety dają tam tylko automat . Spodziewałem sie czegoś ciekawszego.

Buba , są różne kompresory i różne "gwizdy" , jestem pewien że któryś by ci sie spodobał .

Opublikowano

Moj stary , fan BMW strasznie się podniecał tym systemem biturbo w X3 sd ,po testach okazało sie że moja 3.0 ma takiego samego laga i tak samo wcześnie wstaje turbo , także ja rozumiem wykresiki i teorie , ale w praktyce wygląda to jakoś inaczej :) Możliwe że przy manualu można by wyczuć jakąś znaczącą różnice , no ale niestety dają tam tylko automat . Spodziewałem sie czegoś ciekawszego.

Buba , są różne kompresory i różne "gwizdy" , jestem pewien że któryś by ci sie spodobał .

możliwe, oczywiście nie neguje że kompresor jest zły. ale jak mam wybierać to wole turbo. kompresory są fajne ale troche droga zabawa.

turbo to turbo, jebnie w kark i czujesz że jedziesz :decayed:

Opublikowano

Ono, Ty mówisz o 35d, a tam trochę to inaczej rozwiązano. Na pewno chodziło im o to, żeby zwiększyć moc bez większego lag'a. Ten silnik w serii ma 580Nm, ale po programie jest około 700Nm, więc coś ten układ daje. Dlatego jest dostępny tylko w automacie, bo żaden manual nie uciągnąłby takiego momentu w codziennej eksploatacji.

W benzynowym 335 nie ma lag'a w ogóle.

Opublikowano

3.0 sd to jest rower i to nie jedzie,dopiero 4.0 d zapewnia jakies pozytywne odczucia ale tylko ze wzgledu na skrzynie biegow,niestety to tez jest rower :polew:

Opublikowano
turbo to turbo, jebnie w kark i czujesz że jedziesz decayed

hyhy , to fakt :D

Thom4s, coś tam daje , poprostu spodziewałem się czegoś o wiele ciekawszego .

Opublikowano

w przypadku kompressora jest plynnie tez jest to plusem,

Opublikowano

Lancia Delta S4 miala doladowanie wspomagane kompresorem.Dzwiek za***isty :cool1:

Opublikowano

w przypadku kompressora jest plynnie tez jest to plusem,

nie mowie nie, kompresor jest alternatywą dla podniesienia mocy w V-kach bo na pewno wyjdzie taniej niz robienie biturbo

Opublikowano
  • Autor

no ale takie B5 2.8 V6 też jest "Bi" i mozna do niego zamontować PESa

jak to jest załatwione tzn dostarczanie powietrza?

To się łączy w jeden dolot? czy jak?

jak takie zestawienie wpływa na doładowanie?

Opublikowano

no ale takie B5 2.8 V6 też jest "Bi" i mozna do niego zamontować PESa

Jak już to 2.7 jest biturbo i nie widzę sensu podpinania do tego kompresora...

Opublikowano

kompresor jest alternatywą dla podniesienia mocy w V-kach bo na pewno wyjdzie taniej niz robienie biturbo

i ja tak myślałem,ale zastanawia mnie jedna sprawa-po co i kompresor i turbawka,skoro można tylko jedno-wydajniejsze :mysli: dobrze wiemy,że da radę zmniejszyć lag przy duzym turbo-więc po co jeszcze ładować kompresor...no i z drugiej strony-po co turbinę do kompresora,kiedy mozna dać wydajniejszy-no chyba,że się nie da,bo ogranicza to budowa kompresora,ew.obroty jakie generuje sam kompresor :mysli: