Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Wtórna pompa pneumatyczna- naprawa???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Coś mi świszczy w tej pompie jak by łożysko czy może jakieś szczotki i czy da się to jakoś rozebrać i powymieniać co nieco? Może ktoś podeśle jakiś link do manuala?

Wolę nie czekać na śmierć tego czegoś bo tanie to nie jest a jeśli dział to niech tak zostanie.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Grzes napisze tyle co z ETKI :)

Układ doprowadzania wtórnego powietrza

Dzięki układowi doprowadzania wtórnego powietrza katalizator szybciej się nagrzewa i przez to wcześniej osiąga gotowość do eksploatacji po uruchomieniu zimnego silnika.

Z powodu występowania bogatej mieszanki w fazie zimnego rozruchu silnika, w spalinach występuje wysokie stężenie niespalonych cząstek węglowodorów. Przez wtłaczanie wtórnego powietrza polepsza się dopalanie w katalizatorze, a tym samym zmniejsza się ilość szkodliwych substancji w spalinach. Ciepło uwolnione podczas dopalania skraca znacznie czas nagrzewania katalizatora, co powoduje, że jakość spalin na obrotach jałowego biegu polepsza się.

Działanie

W fazie zimnego rozruchu komputer sterujący silnika wysterowuje pompę wtórnego powietrza przez przekaźnik wtłaczania wtórnego powietrza . Powietrze przedostaje się do zaworu specjalnego wtłaczania wtórnego powietrza .

Równolegle do tego wysterowany zostaje zawór doprowadzania wtórnego powietrza , który doprowadza podciśnienie do zaworu specjalnego wtłaczania wtórnego powietrza . Zawór specjalny wtłaczania wtórnego powietrza umożliwia w ten sposób doprowadzanie wtórnego powietrza do kanałów wydechowych głowicy silnika.

Wymontować wąż ciśnieniowy na silniku pompy wtórnego powietrza i wdmuchnąć pod małym ciśnieniem powietrze do środka (nie używać sprężonego powietrza).

Zawór specjalny musi być zamknięty. Przedmuchiwanie nie powinno być możliwe.

– Wytworzyć podciśnienie uruchamiając ręczną pompkę podciśnienia .

Zawór specjalny musi się otworzyć. Przedmuchiwanie musi być możliwe.

Jeżeli zawór specjalny nie otwiera się:

– Wymienić zawór specjalny doprowadzania wtórnego powietrza

pompa.png zawor.png

Dla przejrzystości rysunku pokazane od tyłu przy wymontowanym silniku :) Pewnie w tym zaworku cos nie tak jest :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

............. Pewnie w tym zaworku cos nie tak jest :kwasny:

Nie nie :no: Wszystko działa jak najbardziej prawidłowo tylko od jakiegoś czasu tak jak by się łożyskowanie w tej pompie kończyło.

Jak nikt nic nie podpowie to wykręce tą pompe i sprubuję ją rozkręcić.... może nie wysypie się z niej 500 części :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Obstawiam że w środku nie ma nic więcej poza silnikiem i wiatrakiem :rolleyes: ale może ktoś to już rozpracowywał :rolleyes:

Opublikowano

Moja wydaje dźwięki jak startujący TU-154M. Próbowałem to rozbierać ale dałem sobie spokój! Przestałem sobie nią głowę zawracać

Opublikowano
  • Autor

Moja wydaje dźwięki jak startujący TU-154M. Próbowałem to rozbierać ale dałem sobie spokój! Przestałem sobie nią głowę zawracać

Czyli co jest to nie rozbieralne? :mysli:

Opublikowano

Generalnie to raczej ona jest znitowana i nie do rozebrania ale jak się nity zetnie to się rozkłada tylko później trzeba dokładnie skręcić na plastikowkręty.

Wewnątrz jest motor i lala turbinka spiętrzająca jak w odkurzaczu. Gwizd dają łożyska a raczej mosięzne kulki oprawione na ośce silnika , trzeba je utopić w rozgrzanym smarze, napłynie i macie znów rok może 2 spokoju.

Opublikowano
  • Autor

Generalnie to raczej ona jest znitowana i nie do rozebrania ale jak się nity zetnie to się rozkłada tylko później trzeba dokładnie skręcić na plastikowkręty.

Wewnątrz jest motor i lala turbinka spiętrzająca jak w odkurzaczu. Gwizd dają łożyska a raczej mosięzne kulki oprawione na ośce silnika , trzeba je utopić w rozgrzanym smarze, napłynie i macie znów rok może 2 spokoju.

No to teraz do dzieła. Dzięki za podpowiedź :notworthy:

Opublikowano

Daj znać o rezultatach a jakby co to mam taką pompę na zbyciu.

Opublikowano

:mysli: u mnie też gwiżdże i myślałem, że tak musi być, mam tak przynajmniej z rok czasu. Czyli gwizdanie pompy nie jest normalnym objawem :wallbash: . A może to świszczenie to normalny odgłos jej pracy?