Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 ASB] B6 bilstein + 1BE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szykuje się do wymiany amortyzatorów przód. Mam zawieszenie 1BE (OJL-przód, OYK-tył), i tak jak w temacie zastanawiam się nad kupnem amortyzatorów bilstein b6 sport do auta: a4 2006 3.0tdi quattro.

Czy do seryjnej sprężyny ten amortyzator się nadaje w miejsce ori ?

Czy auto pozostanie na tej samej wysokości ?

Czy nie będzie różnicy w prowadzeniu w momencie wymiany tylko przednich amortyzatorów ?

Co z komfortem jazdy w porównaniu do ori monroe (tak twierdzi ASO po vin) ?

Opublikowano

Bilstein B6 to jest chyba amorek sportowy (twardszy) przeznaczony do obniżonego zawieszenia (teoretycznie 1BE takim jest).

W miejsce ori pewnie się będzie nadawał, ale czy auto nie opadnie trochę, to nie wiem.

Komfort w porównaniu z serią zapewne spadnie.

Twardszy amor z przodu + seria z tyłu - nie będzie to dobrze jechać. Jeśli już to komplet.

Poczytaj dokładnie o B6, co to jest i gdzie się stosuje a poza tym poszukaj ... chyba Saschs wypuszcza jakieś "twardsze" amorki, które podchodzą do obniżonego zawieszenia.

Nadal jednak założenie amorków o innej charaktrystyce na jedną oś to będzie dobrym posunięciem.

Opublikowano

Bilstein B6 nie sprawdza sie ponoc w ciezkim B7 3.0TDI na PL drogach... Mystic przechodzil przez to. Amorki bardzo szybko siadly.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

możesz dać namiary na te sachsy, w jednym serwisie samochodowym tez co mi ktos wspominal ze moze udaloby sie dobrac zamiast ori (spiewaja sobie po 600zl/sztuka w aso !!!) ale pozniej szukalem w necie i niczego nie znalazlem..

mystic...jak mozna się do niego zglosic, kontakt?

Opublikowano

Niestety, nie wiem dokładnie co to za Saschsy - kiedyś pewnie coś czytałem na forum, stąd w głowie pozostało.

Opublikowano

Witaj!

Kolego sprawdź amorki firmy sachs na http://webcat-services.zf.com

Tu wpiszesz dane dotyczące twego pojazdu i wyskoczy to co oferuje firma do twojej A4.

Ja przymierzam się do wymiany tylnych amorów na twardsze, firma sachs oferuje o nr 312784, tak ap ropo u kolegi Dzik jest najtaniej. Ja już za tym trochę się oglądam i nigdzie taniej nie znalazłem, a niektóre firmy sprzedające amory sdachs w ogóle do sportowego zawieszenia nie mają, tylko standard.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Bilstein B6 nie sprawdza sie ponoc w ciezkim B7 3.0TDI na PL drogach... Mystic przechodzil przez to. Amorki bardzo szybko siadly.

No właśnie okazało się, że są w jeszcze w bdb stanie, wina była niewłaściwej ścieżki diagnostycznej, która nie była przystosowana do sportowego zawieszenia progresywnego. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że można jeździć śmiało. Teraz mam je na Eibachach i sprawują się dobrze. Co do reszty to już koledze odpisałem na PW :wink4:

Teraz jak bym stał przed dylematem to kupował bym B8 bo B6 są idealne do zawieszenia 1BA a przy obniżeniu mają trochę nierówny skok, wynikający z zapasu na wysokości siłownika amortyzatora.

Do obniżonego 1BE/1BV lub eibach idealne są Bile B8 :wink4:.

Jak się B6 skończą to wyślę do Zerkopolu na regenerację i ustawienie wysokości tak jak mają B8.

Opublikowano

myślę KYB dają rade nie są też bardzo drogie

jak potrzebujecie amortyzatory to piszcie pw

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

możesz dać namiary na te sachsy, w jednym serwisie samochodowym tez co mi ktos wspominal ze moze udaloby sie dobrac zamiast ori (spiewaja sobie po 600zl/sztuka w aso !!!) ale pozniej szukalem w necie i niczego nie znalazlem..

mystic...jak mozna się do niego zglosic, kontakt?

wg katalogu online - nie istnieje wydanie przedniego amora tej firmy do 3.0TDI do zawieszenia sportowego

odboje i osłony są takie same ..a le amor tylko standard

na tył mamy rozróżnienie amora i zestawu odbojów i osłon

http://webcat.sachs.de/index.asp?MODE=NEW_KZ&SUCHEN2=&KAT_KZ=P&KMODNR=0&

a tu Bilstein w 3ech wersjach i bądź tu mądry :)

http://www1.carparts-cat.com/webkat.asp?SID=0083201652012326018019