zoller_ Opublikowano 12 Maja 2011 Opublikowano 12 Maja 2011 Witam, Nie wiem czy piszę w odpowiednim dziale. Ostatnio padła przepływka, auto chodziło na 3 gary i nie wkręcało się powyżej 1500obr. Odpiąłem przepływomierz i do czasu kupna nowego auto jeździ... prawie normalnie. Otóż przy spadaniu z obrotów spada do 200 i przeważnie gaśnie, a jeśli już to nie nastąpi to faluje z 3-5 razy od 200 do 1000 i powoli się stabilizuje do ok 900. Otworzyłem więc maskę, zdjąłem plastikową osłonę silnika i z prawej strony (bliżej szyby) odpiąłem wąski wężyk z zaworka. Zapaliłem auto, wkręciłem na obroty i jak spadało to już normalnie do 900. Zaznaczę, że jestem laikiem w mechanice, ale zdaje się, że znalazłem przyczynę falowania obrotów i gaśnięcia. Dodam, że po odłączeniu wyraźnie było słychać syczenie z tego wężyka. Spisałem numer, proszę o jego identyfikację w ETCE oraz o informację do czego służy owy zaworek. Numer: 058 905 291b Z góry dziękuję.
czaja77 Opublikowano 13 Maja 2011 Opublikowano 13 Maja 2011 cześć jest to zawór zwrotny możliwe ze łapie gdzieś przez niego lewe powietrze i stąd takie cyrki ,ale w twoim roczniku powinien być z literką A ,ale myślę ze i taki może zostać
zoller_ Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Opublikowano 13 Maja 2011 Czyli lepiej wymienić weżyk dochodzący czy zawór twoim zdaniem? //edit A można jeździć z odpiętym wężykiem? Co prawda syczy, ale obroty nie falują. Szkodzi to w jakiś sposób?
Rekomendowane odpowiedzi