Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] pytania dotyczące odmy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem że to dla wielu z was mogą być śmieszne pyania ale nie chce tylk być użytkownikiem samochodu ale chce i wiedzieć do czego służy każda część w nim :th: chciałbym się dowiedzieć gdzie się znajduje, do czego służy, jak działa i jak dbać o odme???? dziękuje za odpowiedzi

Opublikowano

Odma jest to odpowietrzenie bloku silnika.

czyli jest to rura wychodzaca gdzies z bloku silnika i sluzy do odprowadzania cisnienia, ktore powstaje podczas pracy.

W Twoim silniku znajduje sie to z prawej strony stojac przodem do silnika.

Idzie ona nad pokrywa zaworow az do przewodu turbiny.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za wyczerpującą odpowiedź :wink4: chyba czeka mnie wymiana bo bardzo boje się o moją :a4fan: tylko że zlece to warsztatowi :confused4: bo sam nie dam rady. a jak sprawdzić czy poprawnie działa odma???

Opublikowano

a czy masz jakies problemy z silnikiem, w 1Ztach to raczej odmy sie nie rusza, tam nie ma sie co "zatkac", odkrec korek wlewu oleju i zobacz czy bedzie jakies wieksze cisnienie. mysle ze nie masz sie o co martwic. ;)

Opublikowano
  • Autor

czytałem sporo o odmie tylko że w tych 2.5 motorkach i tam jakieś problemy były, ale jeśli jest tak jak mówisz to nie mam o co się martwić :dance:

Opublikowano

tak jak napisalem wyzej, dla pewnosci odkrec korek wlewu oleju jak silnik bedzie wlaczony i zobacz czy podczas odkrecania wystapi jakies wieksze nadcisnienie. problem odmy w wiekszosci przypadkow tyczy sie 2,5 V6

Opublikowano

Mam sposób swojego patentu na sprawdzanie odmy :) Odkręć korek wlewu oleju, wysuń bagnet do sprawdzania oleju, zdejmij węzyk odprowadzający powietrze z odmy do turbiny - obojętnie z której strony (czy przy silniku czy turbinie) - poprostu gdzie Ci wygodniej się dostać. Załóż węza jakiegoś na króciec jeżeli zdejmowałbyś przy silniku (najlepiej przezroczysty żebyś widział czy trochę oleju nie będzie szło ci do ust :tongue4: ) i zacznij ssać ustami :kox: Jak będzie się dało ciągnąć w miarę lekko to masz spokój. :drunk:[br]Dopisany: 16 Styczeń 2008, 12:42 _________________________________________________Jak ktoś chce to mam odmę do AKE (pewmie do innych v6 też będzie pasowała). Jest zdjęta z mojego zamochodu przy przebiegu 140kkm. Jest w PEŁNI SPRAWNA - niepotrzebnie była ruszana - w starszych rocznikach były filterki papierowe i siateczkowe ale chyba od mojego rocznika kładli plastikowe które wyglądają jak wymiona krowy ;) Filterek nie jest przytkany, popękany, no jak nówka! Miałem kupiony już nowy więc wymieniłem ale w sumie nie potrzebnie.

jak ktoś chce to za 100zł upchnę bo nie potrzebnie mi leży - nie będę już jej tykał więcej u siebie chyba że coś zacznie się sypać.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

dzięki mam nadzieje że pomoże to wielu urzytkownikom :dance::a4fan: