Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Rura filtra powietrza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od dłuższego czasu moje Audi A4 B5 nie przyśpiesza tak jak powinno [lokalny "spec" orzekł złą mieszankę ale nie powiedział konkretów] więc dzisiaj wziąłem się za mały przegląd. Przy okazji zobaczyłem że przy rurze od filtra powietrza jeden z wylotów zaznaczonych na załączonym przeze mnie obrazku na niebiesko jest zaślepiony ale ewidentnie przez osobę która go wcześniej miała, a z wylotu zaznaczonego na czerwono szlaufik był przedziurawiony.

1. Po pierwsze czy może jedna lub druga sprawa mieć znaczenie w "zbieraniu" się pojazdu oraz do czego prowadzi szlauf z czerwonego wyśjcia.

2. Oraz czy wylot zaznaczony na niebiesko powinien być gdzies poprowadzony? Czy powinien być zapchany tak jak teraz.

Dołączam 2 zdjęcia:

http://img218.imageshack.us/img218/7/20110525031.jpg

http://img834.imageshack.us/img834/3940/20110525033.jpg

Opublikowano

jedno jest połaczone z odmą a drugie też z czymś przy dolocie nie pamientam ktoś ci zrobił prowizorkę kolego :hi:

Opublikowano
  • Autor

Nikt nie zna więcej konkretów na ten temat? Chciałbym wiedzieć co i jak na 100%. Dzisiaj poskładałem tak jak było, aby się dało jeździć i tyle.

Opublikowano

U mnie były dziurawe te przewody to w ogóle żle odpalał i się nie wkręcał a zwłaszcza ten co masz go zaznaczony na czerwono także musisz je podłonczyć a odme ktoś zazlepił bo pewnie się połamała.

Opublikowano

U mnie były dziurawe te przewody to w ogóle żle odpalał i się nie wkręcał a zwłaszcza ten co masz go zaznaczony na czerwono także musisz je podłonczyć a odme ktoś zazlepił bo pewnie się połamała.

To wyście z czerwoną strzałką z czym powinno być połączone

Opublikowano

dziś spojrzę jak to u mnie jest dam znać:)

Opublikowano

Witam.

Na kolektorze dolotowym masz umieszczony taki gumowy element do którego dochofdzą weże i własnie ten mały węzyk dochodzi od spodu do tego elementu.Jest to jakiś element układu wspomagania hamulców.Ten duży węzyk idzie do odmy i jak on jest dziurawy do samochód strasznie chodzi.Pewnie komuś sie połąmała odma i spróbował to obejśc zaślepiajac.

Opublikowano

Cały układ dolotowy za przepływką powinien być szczelny. Jeśli nie jest to silnik łapie lewe powietrze - ECU po przez przepływomierz widzi że silnik dostaje mniej powietrza niże faktycznie go ssie, przez to że lewe powietrze omija przepływomierz.

Opublikowano

rurka zaznaczona czerwoną strzałką idzie do eżektora a niebieska do odmy

Opublikowano

rurka zaznaczona czerwoną strzałką idzie do eżektora a niebieska do odmy

O matko i córko a gdzie ten eżektor się znajduje ??

Opublikowano

Cały układ dolotowy za przepływką powinien być szczelny. Jeśli nie jest to silnik łapie lewe powietrze - ECU po przez przepływomierz widzi że silnik dostaje mniej powietrza niże faktycznie go ssie, przez to że lewe powietrze omija przepływomierz.

U mnie rurka odmy znajduję się przed przepływką, więc to nic nie zmienia. Rurki mamy podobne z Morv'em, więc chyba nic to nie zmienia. Tyle lipa że powietrze omija filtr.

Mnie ciekawi czym jest zapchana druga strona miejsca na odme

Opublikowano

U mnie w miejscu czerwonej strzałki http://img218.imageshack.us/img218/7/20110525031.jpg nie wchodzi żadem przewód. I chyba trochę pluje płynem.Nie wiem czy to ma znaczenie ale mam instalację LPG.

Opublikowano

Eżektor spełnia funkcje odpowietrzenia odmy jak jest nie sprawny pluje olejem w przepustnice [br]Dopisany: 31 Maj 2011, 20:53_________________________________________________a jak w tym miejscu (czerwona strzałka) nie masz wężyka to ci ciągnie lewe powietrze dziwne że nie czujesz różnicy w mocy

Opublikowano

marko367 dzięki za pomoc :). Ezektor wymieniony. Czuć różnicę w przyspieszeniu ogromną. Ezektor na allegro stoi np 150zł lub nawet 170 zł :) . A np. w aso Olsztyn 100zł nowy :)

Opublikowano

Witam.Cieszę się że mogłem pomóc ja na szrocie kupiłem za dwie dyszki i jest ok.Pzdr.