Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] strasznie powolna skrzynia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

mam takie pyanko, ostatnio jeździłem z kolegą jego :a4fan: w TDI AFN z 96r ma automatyczną skrzynie bodajże 3 biegową, czy możliwe że jest sprawna i auto przyśpiesza dużo wolniej od Z1 w zwykłej skrzyni??

Opublikowano

te skrzynie 4biegowe sa

normalne ze automat jest wolniejszy i zuzywa wiecej paliwa niz manual. to skutek hydrokinetycznego sprzegla ma delikatny poslizg.

dopiero w najnowszych konstrukcjach jest usunieta ta niedogodnosc.

Opublikowano

Automaty po prostu potrzebuja dużej mocy - wtedy są OK, dla takich mocy jak w 1Z to chyba niestety norma

Opublikowano
  • Autor

to jest AFN jak napisałem kolego, i dlatego tak mnie to zastanawiało :mysli:

Opublikowano

OK, AFN czyli 20 koni więcej :P

Ale 110 PS to i tak mało jak na samochód wielkości A4 i w automacie, automaty (zasłyszana opinia) podobno są bardziej sensowne przy duuużych mocach, ja ze swojej strony mogę powiedzieć że automat mi nie muli wcale (sam nie wiem czy w manualu dałbym radę tak szybko i płynnie biegi zmieniać) - co potwierdzałoby zasłyszane przeze mnie opinie o szybkości automatów

Opublikowano
  • Autor

to chyba jest winą wieku konstrukcji :kwasny: ja używając czasami szefowego vw turarega 3.0 tdi 225 km bodajże w automacie przy szybkiej jeździe jestem zaszokowany jak szybko biegi się u niego zmieniają i jak szybko ten potwór przyśpiesza :dance: i spalanie nie jest takie duże (biorąc pod uwage gabaryty) 16l/100km to nie jest dużo a podobno da i rade w trasie 13l :thumbup:

Opublikowano

pozatym starsze skrzynie tak już było napisane są cztero biegowe z czego wyniak że biegi są dużo dłuższe, co za tym idzie gorsze przyśpieszenie. To tak jak w sporcie im krutsza skrzynia ( oczywiście bez przesady) tym lepsze pszyśpieszenie.

Opublikowano

to nie jest krotsza skrzynia. skrzynia jest normalna. przelozenia 5 biegow sa rozlozone na 4. wiec jezeli juz to jest dluzsza.

gorsze osiagi i zuzycie paliwa to wina sprzegla o ktorym pisalem, ktore pracuje w wiecznym miniposlizgu...

i to jest tak:

biegi przelacza szybciej niz recznie niz w manualu, szczegolnie w skrzyniach tiptronik, ale poslizg hydrodynamicznego sprzegla odbiera czesc osiagow.

w skrocie w tych automatach jedzie sie jak na konczacycm (slizgajacym sie) sprzegle w manualu. predkosc w koncu osiagniesz ale musisz poczekac.

ten czas i energia zuzyta do rozpedzania ukladu sprzegla to wlasnie wieksze zuzycie paliwa

Opublikowano
  • Autor

no i to jest pięknie wyjaśniony temat :thumbup: mam nadzieje że nikt już nie będzie się nad tym zastanawiał :mysli: więc zamykam :audi::a4fan::thumbup:[br]Dopisany: 18 Styczeń 2008, 16:48 _________________________________________________ej jak zamknąć temat?? :kwasny: