Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Czy to koniec sprężarki? Stoi!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Jako, że zeszłej jesieni urwałem wężyk od klimy dopiero teraz się za to zabrałem.

Wymieniłem z sprawnego auta z bardzo dobrze chodzącą klimą cały zestaw (klima w tym autko chłodziła odrazu i bardzo ładnie). Aby nie rozkręcać za duże węży i zminimalizować straty w gwintach (wiadomo jak jest z tymi gwintami przy chłodnicy) wymieniłem NA RAZ: chłodnice, osuszacz (był może otwarty z 30 minut) i oczywiście sprężarkę. Pojechałem na serwis Bocha - chłopaki pierw sprawdzili azotem i wszystko gra więc napełnili i odgrzybili. Lodówka w aucie!

Drugi dzień, około 7 kilometr, smród w samochodzie - pasek wielorowkowy się pali! Napinacz ok, koło pasowe sprężarki ok ale środek nie hu hu przekręcić ręką. Klima do ostatniej minuty pięknie chodziła.

Co teraz? :confused4: Bo jestem załamany, ostatnią kasę na to wyplułem i nacieszyłem się dwa dni i 15 km może ;(

Czy jest jakieś optymistyczne rozwiązanie typu łożysko? Czy 100% złom a co za tym idzie syf w układzie? Nie było absolutnie żadnych objawów, że dzieję się coś złego. Żadnych szumów z sprężarki, głośnej pracy, słabego chłodzenia - był full wypas. Jeśli sprężarka zatarta to układ 100% zasyfiony?

;(

Opublikowano

Jak zatarta to poszło w układ, nie ma siły. Odciągnij gaz i sprawdź co masz na dyszy rozprężnej. Zastanawia mnie ten osuszacz, jeżeli był stary i do tego otwarty 30 minut to jest załatwiony, zwłaszcza w wilgotny dzień.

Opublikowano
  • Autor

Jak zatarta to poszło w układ, nie ma siły. Odciągnij gaz i sprawdź co masz na dyszy rozprężnej. Zastanawia mnie ten osuszacz, jeżeli był stary i do tego otwarty 30 minut to jest załatwiony, zwłaszcza w wilgotny dzień.

Nie mam jak ściągnąć gazu :confused4: (Ci u bosha powiedzieli, że jeżeli u nich będę robił sprężarkę to tylko naprawa bo u nich nabijałem więc oni ściągną i potem napełnią ale jeśli sam chce ściągnąć i sam naprawiać to potem normalne koszta napełniania bo maszyna musi i tak zrobić cały cykl).

Osuszacz wyciągnięty ze sprawnego samochodu ze sprawnym systemem!

Dużo czytałem o osuszaczach. Przewija się dużo sprzecznych informacji ale gdzieś doczytałem się około 6-8 godzin w jakiś materiałach producenta. Mój chwile - tyle o ile odkręcenie przeniesienie skręcenie. W zeszłym roku skręcałem klimę na osuszacz który był otwarty 4 miesiące i wiesz co? W aucie lodówka do póki nie urwałem węża przy sprężarce...

Dysza rozprężna - sprawdzę w week jak wypuszczę w atmosferę gaz ;( i zobaczę gdzie ta dysza jest...

Opublikowano

dokładnie jak pisał Michał osuszacz jak nie wiesz jak długo był w aucie eksplatowany + otwarty 30min to na bank do wywalenia jak dyszę masz zawaloną opiłkami to sprężara do D.... :confused4:

Opublikowano

no niestety gruba kasa za cie czeka do wydania kompresor czyszczenie ukladu osuszacz ...

Opublikowano
  • Autor

no niestety gruba kasa za cie czeka do wydania kompresor czyszczenie ukladu osuszacz ...

No serwis boscha krzyknął 350 zł za oczyszczenie układu. Stówa za diagnostykę + naprawa, nabicie e cenie bo ściągną z układu. Tylko jeszcze nie wiem co będę robił, z kasy wypluty na maxa. Człowiek sam wszystko robi, żeby w miarę koszta były a tu czyszczenie za 3,5 stówy :confused4:

Obecnie jak liczę:

czyszczenie: 350

sprężarka: 200

nabicie: 150

i brak gwarancji, że będzie to działać :confused4:

Opublikowano

dolicz jeszcze osuszacz :rolleyes:

Opublikowano

Kolego może głupie pytanie ale czy przy nabijaniu uzupełnili Ci olej w układzie? Taki mały szczegół a bez niego sprężarka szybko stanie na amen...

Opublikowano
  • Autor

Kolego może głupie pytanie ale czy przy nabijaniu uzupełnili Ci olej w układzie? Taki mały szczegół a bez niego sprężarka szybko stanie na amen...

No wiesz, oddaje do serwisu bosha takiego dużego cieszącego się renomą wśród znajomych i współpracowników i mówię, że układ był wymieniany i mają zrobić "serwis klimy" i nie martwię się o szczegóły. Między czasie jak piłem kawkę w biurze obsługi wpada pracownik i mówi do gościa z ladą, że audi napompowane azotem i szczelne i czy nabijać. Patrze przez okno na warsztat tylko jedno audi - moje.

Nie wiem czemu ale nie dostałem wydruku z maszyny... kiedyś byłem gdzie indziej to dostałem taki paragon z maszyny i było jasno napisane.

Na drugi dzień pojechałem z tym zerwanym paskiem pogadać i akurat nawinął się syn szefa które trochę znam no i gadka szmatka pyta mi się czy wymieniałem olej w sprężarce - w samej sprężarce, nie w układzie bo w układ to oni dają profilaktycznie. Powiedział co się prawdopodobnie stało (zatarcie) oraz opowiedział o kosztach i tym nieszczęsnym czyszczeniu układu.

Odpowiadając na pytanie, zakładam, że dali olej ale jak to w zyciu bywa 100% pewności nie mam.

Opublikowano

No wiesz tak chciałem tylko zasugerować bo juz spotkałem się z takim nabijaniem klimy i niedługo sprężarka się zatarła ale to faktycznie nie w dużym warsztacie tylko u "domowników"

Pozdrawiam

Opublikowano

No wiesz tak chciałem tylko zasugerować bo juz spotkałem się z takim nabijaniem klimy i niedługo sprężarka się zatarła ale to faktycznie nie w dużym warsztacie tylko u "domowników"

Pozdrawiam

co ty gadasz :facepalm: do czynnika jest olej dodawany i nie nabija się tego bez, kombajn bez tego nie pójdzie