Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Ori subwoofer by Nokia ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powitac,

autko mam kilka tygodni wiec stad moje pytanie:

czyszczac sobie bagaznik w moim avancie zobaczylem plastikowa obudowe po lewej stronie

z napisem w stylu active sound 2x40 by Nokia i jakies cyferki. Autko kupilem z grajkiem JVC

czyli bez ori Concerta.

Pytanie: czy to jest sub czy wzmacniacz i czy to znaczy, ze mam w drzwiach na tyle tez glosniki ?

Pytam bo w sumie gra tylko caly przod, czyli dol 13'' i tweetery. A moze w moim ukochanym nabytku

drzemie wieksza moc :decayed:

Slyszalem o Bose ale Nokia ?

I jeszcze jedno pytanko, na slupkach miedzy drzwiami dokladnie nad pasami sa takie malutkie krateczki,

czy ktos wie co to (tam) jest ?

Z gory dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Opublikowano

NOKIA też robila nagłośnienie do Audi, w sumie do całej grupy VAG...jesli chodzi o woofer to były wersje ze wzmacniaczem i bez, musisz sprawdzić

Opublikowano
  • Autor

No wlasnie dlatego zainteresowal mnie napis 2 x 40 W bo sub generalnie ma jeden glosnik

Opublikowano

W avancie masz zapewne suba w lewym boczku, w sumie nie widać go bez ściagania boczka, jesli jest sub to powinny też być głosniki w tylnych drzwiach, wszystko jest napędzanem wzmakiem wbudowanym w sub. Nie myśl że to jakis super sprzęt sub ma raptem 10cm srednicy głosnik :naughty:. Mozesz zdemontować boczek tynych drzwi, 5min roboty i wszystko sie wyjasni. Głosnik masz zamontowany do tapicerki drzwi 16cm. jeśli masz go na miejscu to wyciagaj radio i sprawadzaj czy nie lata gdzieś tam nie podłączona kostka. Bez adaptera jej nie podłączysz. ktos pewnie wyciagnał radio ori i wsadził pierwsze lepsze pod ręką żeby wypełniało dziure

Opublikowano
  • Autor

Kowi87 rozwiales wszystkie moje watpliwosci dziekuje Ci bardzo.

Teraz pytanie czy oplaca sie zakladac adapter, czy tez kupic koncerta z kodem:confused4:

Opublikowano

Kowi87 rozwiales wszystkie moje watpliwosci dziekuje Ci bardzo.

Teraz pytanie czy oplaca sie zakladac adapter, czy tez kupic koncerta z kodem:confused4:

opłaca sie, niefabryczne radio często gra lepiej niz fabryka, no chyba że masz starego gniota z najnizszej półki stworzonego pod dzwieki mono :kox:

W dziale warsztat masz opisane dwie metody: płatna i darmową odpalenia tylnych głośników pod niefabrycznym radiem. jesli nikt nie poucinał kostek to nie powinieneś mieć większych problemów z ogarnięciem tyłu :hi:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Możesz też podpiąć graja blaupunkta,jako jedyne pasuje bez przeróbek i aktywuje cały system.Gra zdecydowanie lepiej niż oryginał.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Pozwolę podpiąć się pod temat audio audi... Otóż pod koniec czerwca zakupiłem AFN-a po lifcie w avancie oczywiście ze zwykłym nagłośnieniem. Radyjko jakie siedziało (i siedzi tu nadal ;) ) to Pioneer DEH-2030R. Po jakimś czasie w lewym schowku w bagażniku znalazłem "jakieś przewody". Myślałem, że być może to od jakieś zmieniarki, ale dołączenie do Waszego forum rozwiało moje wątpliwości - kiedyś był tam subwoofer Nokii. No i teraz mam do Was zapytanie, czy warto ten "gadżet" dokładać i czy będzie to grało z niefabrycznym radiem ? Z tego co wcześniej gdzieś doczytałem, na osprzęcie od Nokii raczej nie podłącze suba Bose? :mysli: Kolejna sprawa to czy warto się pchać w wymianę wszystkich głośników na te z wersji Bose i czy wiela to kosztuje ? :notworthy:

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi :)

P.S. Jak się zrobi trochę jaśniej i wrócę z pracy to dodam kilka fotek kabli jakie "odkryłem" w bagaju :)

Opublikowano

Moim zdaniem NIE OPŁACA SIE :gwizdanie: lepiej kupić cos dobrego i połozyć nową instalke :wink4:

Opublikowano

Dzięki Kowi za odpowiedź.

A wiesz może jaki jest orientacyjny koszt bose? I co proponowałbyś w zamian ;)? Ogólnie to najbardziej mi chodzi o to, by dobrze grało i woofer był schowany jak fabryka to robiła w ścianie bocznej w bagażniku :) Takie dyskretne audio :przebiegly:

Pozdrawiam

Opublikowano

Podjedź na spota i zobacz jak gra bose w B5, jeśli bedzie dla ciebir to wystarczajace to mało oczekujesz od dzwięku :wink4: koszt orientacyjny nie wiem jaki będzie poszukaj po wątkach w forumowych aut B5, pare osób to rezało, dla mnie ten system odbiegł w przedbiegach, na seryjnej nokii można uzyskać juz podobny dzwiek zmieniajac radio na cos z wyższej półki :wink4: ale to i tak nie gra :gwizdanie: mozesz w sumie załozyć bose a z przodu dać 16ki moze by coś z tego wyszło

Opublikowano

Dzięki Piotrek :good:

Kuzynki mąż kiedyś miał A6 C5 z bose i pamiętam, że najgorzej to nie grało :) Ogólnie przed A4 miałem Octavie 1U i tam seryjne audio to była totalna kupa... :sick3: Po przesiadce do A4 z seryjnym nagłośnieniem była duża różnica, ale ciągle mało. Ostatnim postem odwiodłeś mnie od bose, dzięki. Za bardzo nie siedzę w temacie audio, a widzę że Ty w swoim pocisku coś tam grzebałeś z nagłośnieniem więc może byłbyś w stanie mi poradzić jakiś dobry komplecik ;)? Jedyny mój warunek to brak suba w bagażniku, bo on w B5 już i tak jest mały i nie chcę go jeszcze sobie "okroić" :confused4:

Opublikowano

Jeśli masz obecnie fabryczne głośniki tylne to zostaw je w spokoju, na przód daj 16ki wygłusz drzwi, daj je pod wzmacniacz i wymien radio na niefabryczne, w tysiaku sie zmieścisz biorąc uzywane radyjko, a bedzie to lepiej grało niz wspomniane bose. Na radiu ustawiasz balans na przód bardziej żeby tył tylko wypełniał i bedzie malyna. Do A6 nie ma co porównywać tam jest mocniejszy sprzęt :wink4:

Opublikowano

A to dlatego mi się tak podobało jak to grało w A6, dzieki ! :cool1:

Opublikowano

Tylko z wygłuszeniem drzwi to nie jest taka prosta sprawa :kox:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Ja mam kilka spostrzeżeń i pytanie odnośnie zestawu seryjnego (nie bose) avant b5, mam podpięte radio JVC z jakimś urządzeniem i grają mi wszystkie głośniki. Działa to nie najgorzej ale chciałem coś poprawić. Zauważyłem, że jak radiem przestawiam na tył to gra sub i głośniki w tylnych drzwiach z tym, że głośniki nie grają całego pasma. Mają przyczepione jakieś kondensatory i grają bardzo średnio tonowo, wysokich nie potrafią ale głośnik nie mały 16cm z jakimś skokiem a gra średnie za to z przodu gra ładnie całe pasmo i dół, średni i cyki, które są odseparowane. Z 10 cm głośników cisną bas a z 16cm średnie. Tuba ma podobno 10cm BAS. No i pytanie:

Ile promili miał projektant? :mysli:

A tak poważnie to myślałem w tube wsadzić 16cm bas(coś przerobić) w tylne drzwi 2drożne 16cm, z przodu przerobić- dół 16cm+tweter. Tylko, że tam jest coś pokręcone, w tylnych dziwach do głośnika idą 2 pary przewodów ( wchodzą i wychodzą). Może to ktoś wyjaśnić, skąd Tuba bierze dźwięk i gdzie podaje dalej, bo trochę to "inne" jest. Jaką ma moc ten wzmacniacz w tubie? Czy głośniki tylne zasilić z radia? Jak nagłośnić w takim wypadku tubę? Chodzi o to, żeby na oryginalnej instalacji dać zapas mocy na głośnikach. Tuba niby dobrze gra ale jak się wsadzi głowę to kufra ko słychać ja rzęzi, albo nieszczelności w plastikowym pudle tak dmuchają :polew:

Jest ktoś biegły w temacie instalacji audio w tym pojeździe?

Myślałem jeszcze o wstawieniu głośnika w pokrywę tego schowka. Wywalić całą tubę wytłumić to no i głośnik dobrze zamocować. Parę litrów to tam jest. Basik pod mały wzmacniacz max 100W, myślałem o 50W ale takich pewnie nie ma, no i głośniki w4 drzwiach pod radio 4x50W.

Dziękuję za dobre rady, (tanie)

Pozdrawiam