Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z pompką centralnego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Pojawiły się u mnie dziwne objawy czasami przy nacisnięciu pedału hamulca załącza się na chwilę pompka centralnego i oświecają się lampki na podsufitce tak jak przy otwieraniu kluczykiem drzwi i po chwili ok 2sekundy spokój.

Macie jakies pomysły czym to może być spowodowane?[br]Dopisany: 08 Czerwiec 2011, 22:25_________________________________________________i jeszcze jeden objaw .. przy zamykaniu z kluczyka kilka razy trzeba powtórzyc bo samoczynnie sie otwiera[br]Dopisany: 09 Czerwiec 2011, 23:14_________________________________________________up

Opublikowano

Jeśli masz możliwość podstaw drugą pompkę . Może mieć inną końcówkę litrową po 257. Zawęzisz pole poszukiwań usterki - bo z tą reakcją na pedal hamulca - to dziw okrutny

Opublikowano

Mam podobnie, ja jak załaczam światło w posufitce to pompka załącza się i otwiera załe auto, już mnie szla.. trafia

Witam.

Pojawiły się u mnie dziwne objawy czasami przy nacisnięciu pedału hamulca załącza się na chwilę pompka centralnego i oświecają się lampki na podsufitce tak jak przy otwieraniu kluczykiem drzwi i po chwili ok 2sekundy spokój.

Macie jakies pomysły czym to może być spowodowane?[br]Dopisany: 08 Czerwiec 2011, 22:25_________________________________________________i jeszcze jeden objaw .. przy zamykaniu z kluczyka kilka razy trzeba powtórzyc bo samoczynnie sie otwiera[br]Dopisany: 09 Czerwiec 2011, 23:14_________________________________________________up

Opublikowano

Zwarcie jakieś jest, prawdopodobnie w module komfortu w pompce. W bagażniku nie ma wody?

Opublikowano
  • Autor

no właśnie wszędzie sucho nawet juz pompke rozebrałem i cała płytka sucha.... chyba trzeba będzie szukać po kablach ale najpierw próbuje dorwać gdzies taką pompkę na podmiankę żeby sprawdzić i zobaczymy...

tylko dlaczego np po pół godzinie lub więcej samochód sam potrafi sie otworzyć :mysli:

Opublikowano

A nie masz przypadkiem jakiegoś sterownika centralnego zamka? Może on zgłupiał. Sprawdź również światła z tyłu czy nie robi ci się "choinka"

Opublikowano

Podmień pompkę - wszystko wskazuje na utratę jej sprawności. Jak pisałem wyżej , możesz założyć pompkę o innej końcówce numeru - jeśli to wina twojej pompki opisane przez Ciebie objawy powinny zniknąć. Następny etap to sprawdzenie elektroniki w pompce - tu zalecana jest ostrożność. Płytka jest warstwowa i poprawianie lutów i tym podobne ingerencje z lutownicą trzeba przeprowadzać rozważnie. Pilnować by nie połączyć przypadkowo sąsiednich odczepów. Jeśli to nie wina pompki to może przyczyna leży w klapie bagażnika lub drzwiach przednich . Tam są elementy sterujące sterujące pompką a od nich idą przewody. Trzeba sprawdzić czy nie są przełamane . Wystarczy że przełamie się jeden kabelek, to już jest duże prawdopodobieństwo że inne pójdą jego śladem. Wtedy byle ruch samochodu może powodować zwarcie i reakcję jak w twoim opisie. Jak padła pompka to pisz na PW.

Opublikowano
  • Autor

ok w czwartek bedę działał z tym to poinformuje jak do czegoś dojde co to sie stało

[br]Dopisany: 14 Czerwiec 2011, 21:37_________________________________________________no i cóż przełożyłem z kolega na chwilę elektronike z innej pompki( elektronike poniewaz w tamtej popsuty był kompresorek) i objawy zniknęły... ciekawe tylko czy trafiłem na moment w którym te objawy akurat nie występowały czy rzeczywiście to jest powód awarii. Na chwile obecna wymienie pomkę i sprawdzimy co będzie

Opublikowano

Na 99% sprawdziły się moje przepowiednie- padła elektronika pompki. Niestety, ale wszystko z czasem się psuje - my też. Ważne w tym wszystkim jest to, że masz już okreslonego winowajcę twojego problemu.

Opublikowano
  • Autor

przed kupnem pompki postanowiłem jeszcze troche pogrzebać i po odpięciu kabli od zamka w klapie bagażnika wszystkie objawy ustały :mysli:

teraz ciekawe czy w pompce popsuło sie cos co steruje tym zamkiem czy zamek ma jakieś zwarcie :mysli:

tak czy owak na razie problem z głowy bo wszystko działa jak należy tylko zamek w klapie nie steruje otwieraniem wszystkich drzwi ( i tak sie nie dało otworzyc kluczykiem bo chyba nie był długo uzywany i zardzewiał bo sie nie da nawet włożyc do końca kluczyka)

Opublikowano

Chyba masz przerwane przewody idące do klapy . Robią zwarcie. Napraw to szybko bo może byc kuku.

Opublikowano
  • Autor

no tylko że jak by były przerwane to by za każdym razem sie tak robiło a tu czasami jest spoko a czasami głupieje.

Znowu jeśli były by przetarte to w czasie jazdy owszem mogło by sie tak dziac ale dlaczego jeżeli samochód stoi i sie go nie rusza jest ok a za np pół godziny zaczyna głupieć i sie otwiera sam? :mysli:

Opublikowano

Kolego , jak się kabelki na zgięciu przełamały to styk między nimi jest iluzoryczny . Do podania sygnału do pompki to może i wystarczy , ale żeby zadziałala , to juz jej potrzeba prądu o pelnym przekroju kabla, czyli nie przełamanego, co stykają się w nim tylko sporadycznie np dwa druciki. Jeszcze gorzej będzie jak nastąpiło przełamanie kilku kabelków i spotka się masą z prądowym od pompki- który jest na stale zasilany, a pompka się przez swoje wewnętrzne zabezpieczenie nie wyłączy. Masz wtedy dym w bagazniku.