demrad Opublikowano 10 Czerwca 2011 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Witam wszystkich Dziś dopadł mnie problem z samochodem. Od jakiegoś czasu dziwnie zaczęło stukać przy ruszaniu w przód lub w tył, tzn jak ruszałem do przodu i cały czas tylko przód to stuków nie było ale jak po jeździe do przodu włączyłem wsteczny to był już stuk i jak zaraz po wstecznym była jedynka tez stukało, ogólnie dziwne stukanie jakby na czymś był luz. Ktoś powie ze zawsze stuka - ok ale jak ktoś dużo jeździ samochodem to wie kiedy coś zaczyna stukać inaczej Dziś jednak po wycofaniu i włączeniu jedynki samochód nie jedzie, tzn biegi chodzą tak jak powinny czyli jak zawsze wskakuje 1 , 2 itd tylko gdy puszcza się sprzęgło zaczyna delikatni zgrzytać tak jakby nie do końca wskoczył bieg, i jeszcze im wyższy bieg się wrzuca tym głośniej zgrzyta. Podczas holowania na odpalonym silniku dało się usłyszeć podobne zgrzytanie jak po wrzuceniu jedynki i puszczeniu sprzęgła na postoju. Teraz pytanie do Was panowie czy to skrzynia do wymiany czy sprzęgło czy coś się najzwyczajniej wypięło - ta opcja pewnie najmniej prawdopodobna Jeśli uważacie ze to skrzynia to skrzynie o symbolu DWG da się zastąpić inna? ale tak by samochód podobnie jeździł i nie stał się jeszcze bardziej mułowaty bądź tak by nie trzeba było wachlować biegami za bardzo. za wszelkie uwagi wielkie dzięki pozdrawiam
majkel_majki Opublikowano 11 Czerwca 2011 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Podejrzewam któryś przegub albo przemielony dyferencjał.
demrad Opublikowano 13 Czerwca 2011 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2011 I okazało się że to na szczęście nie skrzynia tylko półoś i przegub wewnętrzny a dokładnie wielowypust został zjechany. Dość dziwne ze oryginalna część tak się wyrobiła, choć wprawdzie z braku czasu nie zmieniałam pukającego przegubu zewnętrznego z dobre pół roku a pukał dobitnie i możliwe, że takie szarpanie i pstrykanie przegubu przyczyniło się do zjechania wielowypustu tak więc rada na przyszłość pukające przeguby zmieniamy dość szybko dzięki kolego @majkel_majki za podpowiedź pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi