Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFF] Wymiana turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie może ktoś się orientuje, mam silnik AFF (75 konny 1z żadnych różnic w budowie) i chciałbym zmienić turbinę na większą, niestety odpadają wszystkie turbiny VGT ze zmienną geometrią łopatek ponieważ mam 16 bitowy komputer, który nie ogarnie sterowania taka turbiną... a zmiana całego sterowania podciśnieniem i wymiana komputera nie bardzo mnie interesuje. Więc moje pytanie brzmi czy jest jakaś alternatywna turbina WG nie koniecznie z audi (mam możliwości przerobienia kolektorów) która będzie do mnie pasować ? :hi:

Opublikowano

jak 16bit nie ogarnia jak ogarnia. to 8bitowe nie ogarniaja, a jak masz 97 rok to masz napewno 16bit. wrzucaj vnt przerobienie instalacji to wcale nie jest taki duzy problem.

Opublikowano

Sterownika też nie musisz wymieniać bo wystarczy w nim tylko programem pogmerać. Wymień sobie najpierw wtryski jeśli zamierzasz wymienić turbo bo samym powietrzem ten silnik nie pojedzie. Nie skuś się czasem na turbo VNT z kolektorem jako jedna całość bo dojdzie jeszcze problem z zacinającą się sztangą siłownika podciśnienia.

Opublikowano

Nie wiem czy ten AFF to to bliźniaczy 1Z jesli tak,to turbina którą masz całkiem nie źle sobie radzi, a Tobie jest potrzeba zmiany programu w sterowniku a nie wymiany turbiny.

Opublikowano

Nie wiem czy ten AFF to to bliźniaczy 1Z jesli tak,to turbina którą masz całkiem nie źle sobie radzi, a Tobie jest potrzeba zmiany programu w sterowniku a nie wymiany turbiny.

tak, to blizniak 1Z z ta sama sprezarka, tylko z slabymi wtryskiwaczami i obcietym programem ...

Opublikowano

Więc soft,wtryski i pod 120KM można mieć:)

Opublikowano

ta tylko czy sie oplaca ? <lol>

Opublikowano

A powiem Ci że się opłaca :>

Opublikowano
  • Autor

Panowie, wzorowałem się na ty temacie:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=28728.0;highlight=wymiana+turbiny+na+awx

cytat z 1 posta..:

WYMIANA TURBO w AHU NA AWX

OD razu na początku napiszę, żeby do AHU/1Z/AFF(75PS) 90ps założyć takie turbiny jak AHH 90ps, AFN 110ps, AWX 131ps lub BRD 170ps wszystkie sterowane podciśnieniem trzeba też wszystko powymieniać jak w przypadku mojego opisu montażu turbiny z AWX 131PS oprócz przejściówki na szybkozłączke, a w przepadku BRD 170PS potrzeba innego węża (większa średnica). JEŚLI chodzi o sterownik ECU w 1Z/AFF są starego typu i nie będzie on sterował TURBINĄ ze zmienną geometrią i potrzeba nowszy sterownik 16-bitowy. Przeważnie takie sterownik były montowane już w AHU a także AFN,AHH

tutaj jest mój błąd, mam 8 bitowy sterownik a nie 16... 8 na bank nie ogarnia VGT.. :kwasny:

w tej chwili mam wymienione wtryski i pompę VP... teraz czas na doprowadzenie powietrza pod sensownym ciśnieniem i szukam jakiegoś wyjścia tak jak pisałem, żeby nie przerabiać sterowania podciśnieniem... :hi:[br]Dopisany: 20 Czerwiec 2011, 17:40_________________________________________________

Więc soft,wtryski i pod 120KM można mieć:)

taka wartość mnie nie zadowala :confused4:
Opublikowano

podaj numer sterownika jaki masz , jakie wtryski i pompa ?

Opublikowano
  • Autor

podaj numer sterownika jaki masz , jakie wtryski i pompa ?

numer podam zaraz, wtryski 216.. pompa z AFN-a... nie bylo chyba różnicy między moja a z AFN-a ale moja padła... :disgust:
Opublikowano

no to wtryski i pompe juz masz wiec zarzuć turbine od AHU chyba ze nie będzie tak bezpośrednio pasować na kolektor wydechowy to zapodać ją z kolektorem wydechowym od AHU. chyba ze pokombinujesz i zapodasz sobie turbo od starego silnika BMW 2,5 TDS'a

program do tego i masz na luzie 120km na 8mce...

ewentualnie trzeba sprawdzić parametry ustawienia pompy wtryskowej czy jest to samo co w AHU.

tak na marginesie turbo w silnikach AHU/1Z umiejscowionych wzdłużnie- patrzy do góry ,a w silnikach z VNT turbina jest skierowana do dołu. wiec wymiana kolektora wydechowego nie nieunikniona. nie wiem jak w AFF jest turbo umiejscowione...

przy okazji wyrzuc calkowicie zawór EGR i katalizator.

ja przed a4 miałem golfa 3 90km 1Z 8bit ECU zmieniłem tylko wtryski na 206(ASV) program i poszło na 118km i 330Nm oczywiscie podkapcał przy przyłozeniu w gaz

Opublikowano
  • Autor

zarzuć sobie wtryski od silnika ASV np z golfa mk4,seata lub S.Octavia. tylko do przelutowania kostka(złocze) wtrysku strującego.

turbine od AHU chyba ze nie będzie tak bezpośrednio pasować na kolektor wydechowy to zapodać ją z kolektorem wydechowym od AHU.

program do tego i masz na luzie 120km na 8mce

ewentualnie trzeba sprawdzić parametry ustawienia pompy wtryskowej czy jest to samo co w AHU.

tak na marginesie turbo w silnikach AHU/1Z umiejscowionych wzdłużnie- patrzy do góry ,a w silnikach z VNT turbina jest skierowana do dołu. wiec wymiana kolektora wydechowego nie nieunikniona. nie wiem jak w AFF jest turbo umiejscowione...

przy okazji wyrzuc calkowicie zawór EGR i katalizator.

po co mi wtryski z 110 jak mam większe ?? Panowie ja wiem co mam zrobić z wtryskami i dolotem FMIC już się spawa kata nie ma dawno, a kolektory mogę sobie dorobić pozostaje mi tylko dobrać turbo.. i jak pisałem wyżej 120 koni mogę mieć samym programem ale to mnie nie zadowala :evil:
Opublikowano

to załóż oprzyrządowanie AFN zmień ECU instalacje i kombinuj ile wlezie.

zobacz czy nie podejdzie ci sterownik 16bitowy podejrzewam ze zapniesz i będzie śmigał. kolezka w vento miał 8bit kupił 16 cos tam drugi koles mu tylko zrobił i działczy.

co do turbo to mówię BMW TDS od starego kapcia lub od mercedesa jakiegos który ma turbo z bypasem.

Opublikowano
  • Autor

to załóż oprzyrządowanie AFN zmień ECU instalacje i kombinuj ile wlezie.

zobacz czy nie podejdzie ci sterownik 16bitowy podejrzewam ze zapniesz i będzie śmigał. kolezka w vento miał 8bit kupił 16 cos tam drugi koles mu tylko zrobił i działczy.

co do turbo to mówię BMW TDS od starego kapcia lub od mercedesa jakiegos który ma turbo z bypasem.

i tak mnie czeka soft wiec sterownik to nie problem boje się ruszać sterowanie bo autem chce jeździć na codzień i stawiam na bez awaryjność... a co do turbiny to jakieś konkretne przykłady ? ?
Opublikowano

podaj nr tego sterownika. a co do pompy z afna, to jest napewno wydajniejsza od tej aff,takze tu tez na plus.

Opublikowano

Panowie, z tego co czytam to jest zadane proste pytanie o turbinę, wtryski jak widać kolega ma ogarnięte, a sterownik nie jest ważny bo nie chce się bawić w wymianę sterowania podciśnień.

Opublikowano

jak tak boisz sie vnt, to kup T3.

Opublikowano
  • Autor

jak tak boisz sie vnt, to kup T3.

co znaczy t3?