Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] odmowa wypłaty odszkodowania po wjechaniu w dziurę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. potrzebuję porady jak to dalej ugryźć. odmówili mi wypłaty odszkodowania mimo że mam protokół z policji, zdjęcia i na tej samej dziurze rozwaliło się jeden po drugim 3 samochody. było to na trasie AK i tam prace prowadzi firma J&P AVAX i oni są odpowiedzialni. co teraz zrobić? do sądu czy jeszcze można coś innego rozkminić?

Opublikowano

i tam prace prowadzi firma J&P AVAX i oni są odpowiedzialni

jak miałeś znak roboty drogowe to nic nie wywalczysz :hi:

Opublikowano

witam. potrzebuję porady jak to dalej ugryźć. odmówili mi wypłaty odszkodowania mimo że mam protokół z policji, zdjęcia i na tej samej dziurze rozwaliło się jeden po drugim 3 samochody. było to na trasie AK i tam prace prowadzi firma J&P AVAX i oni są odpowiedzialni. co teraz zrobić? do sądu czy jeszcze można coś innego rozkminić?

Nikt nie dostał odszkodowania?

Opublikowano
  • Autor

znaku żadnego tam nie było. a co do innych odszkodowań to nie wiem. nie mam kontaktu z tymi ludźmi. ale podejrzewam że nie dostali bo ta firmy jawnie leci w chu..a

Opublikowano

Skoro odmówili wypłaty to pewnie napisali dlaczego? A Policja co mówiła przy pisaniu protokołu?

Opublikowano
  • Autor

napisali że są niespójności w dokumentacji ( policja opisała tylko to co było widać gołym okiem. następnego dnia okazało się że tylna opona dostała bąbla i też jest złom i stuka końcówka drążka i łącznik stabilizatora). napisali też że roszczenia są niewspółmierne do przyczyny szkody i niemożliwe jest żeby powstały takie szkody przy prędkości 40 km/h

po prostu jaja sobie robią :rant:

Opublikowano

napisali że są niespójności w dokumentacji ( policja opisała tylko to co było widać gołym okiem. następnego dnia okazało się że tylna opona dostała bąbla i też jest złom i stuka końcówka drążka i łącznik stabilizatora). napisali też że roszczenia są niewspółmierne do przyczyny szkody i niemożliwe jest żeby powstały takie szkody przy prędkości 40 km/h

Nawet przy niższej prędkości można sobie niezłych problemów narobić po wjechaniu w dziurę. Jeśli nic nie było oznaczone że roboty drogowe, to dalej drążyć temat. Jeśli dziura była w takim miejscu, że nie dało jej się ominąć, dalej drążyć. Najlepiej wysłać pismo do zarządu dróg.

Opublikowano
  • Autor

no właśnie moje pytanie odnosi się do tego jak i gdzie teraz uderzyć? zarząd dróg nic do tego nie ma. odpowiada za to firma J&P AVAX[br]Dopisany: 20 Czerwiec 2011, 14:45_________________________________________________i co? nikt mi nic nie poradzi gdzie to teraz zgłosić?

Opublikowano

jezeli jechales po zwyklych nie prywatynch drogach to do zarzadu drog , firma J&P AVAX wykonywala prace na tej drodze rozumiem ale na zlecenie zarzadu drog .... wydaje mi sie ze nie powinno cie to obchodzic kto droge wykonuje bo droga publiczna i zarzada nia zarzad drog i on za nia odpowiada .... jak kupujesz tv w sklepie to reklamujesz go w sklepie a nie kaza ci jechac do firmy gdzie go skladali :) to tylko moja opinia , ja bym zlozyl wniosek do sadu na zarzad drog . ale poza pismem policji powinines miec jakies oswiadczenie rzeczoznawcy o tym co sie wysypalo to wjechaniu w dziure ....

znajomy rozwalil miske olejowa na plycie na przejezdzie kolejowym i mial wielki problem zeby odzyskac kase i nawet nie wiem czy sie udalo..... ale tam tez bylo zamieszanie po za przejazd odpowiada pkp koleje a nie zarzad drog :)

Opublikowano

Mój brat rozwalił dwie felgi na dziurze i wezwaliśmy policje. Przyjechali, spisali protokół i poinstruowali co dalej zrobić. Tobie dali protokół od ręki? :cool1: Po tym całym zdarzeniu brat podjechał na stację diagnostyczną i sprawdzili mu zawieszenie i z tamtąd też mieliśmy opis szkód. Więc to, że policjant u Ciebie nie wpisał (bo nie widział, nie mógł widzieć bo przecież nie jest stacją diagnostyczną), że dostała druga opona i końcówka drążka (zawieszenie) to nie oznacza, że nie powinni za to zapłacić.

Co do tego kto za to powinien odpowiedzieć to wydaje mi się, że Zarząd Dróg bo firma o której piszesz tylko wykonuje tam prace na zlecenie ZD. Jeszcze jedno pytanie? Co to byłą za droga? Krajowa, prywatna, osiedlowa? To jest ważne. :cool1:

Opublikowano
  • Autor

nie dostałem protokołu od razu. musiałem czekać miesiąc. droga to trasa Toruńska w Warszawie - byłem i w zarządzie dróg i w GDDKiA i tam mi powiedzieli że to oni tam robią prace i oni za wszystko odpowiadają

Opublikowano

Odbijanie przysłowiowej piłeczki :)

Roszczenie zgłosiłeś do firmy czy do TU firmy ?

Czy firma posiada konkretnie zlecenie od zarządcy drogi ? terminy, zakres, itd. ?

Została ustalona odpowiedzialność j.w. ?

Czy z "ich" strony była jakaś rekonstrukcja uzasadniająca opinie i odmowę ?

Jeśli nie było znaku, za co zazwyczaj odpowiada (zabezpiecza prace) zarządca - można zgłosić szkodę do właściwego TU.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano
  • Autor

Arielka a więc tak:

roszczenie zgłosiłem do firmy

zlecenie chyba mają - jest to modernizacja trasy AK do parametrów drogi ekspresowej

z ich strony nie było żadnego rzeczoznawcy. to co mi napiali w odmowie napisałem kilka postów wyżej

jak dowiedzieć się gdzie są ubezpieczeni?

Opublikowano

Formalnie, wysłać do nich wezwanie do zapłaty z wnioskiem o nr polisy i dane ubezpieczyciela.

Pismo wystosowałabym też do zarządcy, na wszelki wypadek - samo zapytanie o TU.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano
  • Autor

a jak mi odpiszą że mi nie podadzą takich danych?

Opublikowano

Najpierw wystosuj odpowiednie pisma, później będziemy się martwić :)

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano
  • Autor

z tego co widzę to jesteś konkretna w tym temacie. :)

mam taką prośbę Arielka. mogłabyś mi wysłać na mail jakiś przykład takiego pisma? bo szczerze to nie wiem jak to napisać.

pozdrawiam

[email protected]

Opublikowano

Nie mam wzorów formularzy. Do każdej sprawy podchodzę indywidualnie.

Krótko: dane nadawcy (wierzyciela), odbiorcy (dłużnika), data. WEZWANIE DO ZAPŁATY

W myśl art. 353 par. 1 k.c., wnoszę o wypłatę kwoty ... (podać kwotę) tytułem naprawienia szkody ... (podać jakiej) lub przekazanie danych umowy ubezpieczenia. Poniżej krótkie uzasadnienie roszczenia - opis okoliczności (własnymi słowami).

Do Zarządu Dróg tylko zapytanie o umowę ubezpieczenia danego odcinka wraz z krótkim opisem okoliczności.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

to ja jeszcze dodam 3 grosze bo miałem podobną sytuację

wszystko zależy od umowy, a konkretnie od zapisków w niej jakie mają zarząd dróg i ta firma usługowa

bo jeśli odpowiedzialność jest scedowana na firmę usługową i jest to jasno zapisane w umowie to nawet nie masz co uderzać do zarządu dróg, nawet w przypadku gdybyś chciał, aby oni wypłacili Ci odszkodowania, a potem wystąpili o regres to i tak będzie ciężko i trochę to potrwa

najlepiej uderz bezpośrednio do nich, spróbuj się dogadać a jak nie to pismo przed sądowe wyślij i jazda :)

• 3 tygodnie później...