Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] awaria turbiny 1.8 T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

dlaczego w błoto nie rozumiem ?

Opublikowano

a dalej w tej sztywnej rurce już się nie zbiera nagar??

Opublikowano

witam

jak slychac gwizdanie turbo z braku oleju bo u mnie gwizdze ale po dodaniu gazu tak po wyzej 2,5 -3 tys

jak u ciebie jacaq gwizdalo na niskich obrotach czy tez tak jak u mnie

Ja myślę, że to bujda z tym gwizdaniem turbo na zimnym silniku niby z braku ojeju i nie gwizdaniem jak się silnik nagrzeje - Moim zdaniem jak jest zimny silnik to czuć spaliny z lewej strony silnika, bo metal zimny ma mikroszczeliny na łączeniach z uszczelkami i wówczas głośniej słychać gwizdanie - natomiast jak się rozgrzeje kolektor wydechowy wraz z rozgrzaniem turbo - układ uszczelnia się, brak smrodu spalin i dźwięki zbliżone go granicy słyszalności (do ultradzwięków) przestają być lepiej słyszalne i to wszystko - Co ma smarowanie do gwizdania turbiny ? Otwórzcie prawe okno z przodu i jedźcie w tunelu lub przy murku - wówczas gwizdanie turbo będzie słyszalne wyraźnie tak samo na rozgrzanym jak i zimnym silniku.

Opublikowano
  • Autor

No fakt, mam nowe turbo i tak samo słysze gwizdanie....MarEsp masz chyba racje. Tyle że zbiegiem okoliczności gdy zaczołem slyszec gwizdanie na zimnym silniku to po 3 tygodniach padło mi turbo.....

Opublikowano

gwizdaniem turbo na zimnym silniku niby z braku ojeju i nie gwizdaniem jak się silnik nagrzeje -

Troche pomyliliście, albo ja źle napisałem. Turbo zawsze gwiżdże. Niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły. U mnie nigdy nie ma tak, aby turbo nie gwizdało. Zawsze słychać świst(choc wszystko mam szczelne. Chodziło mi o to, że jeśli turbo na zimnym silniku, gwiżdże wyraznie głośniej niż normalnie, czyli po rozgrzaniu, to MOŻE to świadczyć o niedostatku oleju którego dostaje turbina. Nie jest to jakąś wyrocznią, ale może tak też być i warto to czasem sprawdzić, aby nie być zaskoczonym awarią turbiny. Pozdrawiam.

Opublikowano

dlaczego w błoto nie rozumiem ?

bo elastyczna rura się nie zapycha syfem

jest tańsza i działa znacznie lepiej niż ori

Opublikowano
  • Autor

to MOŻE to świadczyć o niedostatku oleju którego dostaje turbina.

a jak sprawdzić czy do turbiny dostaje się odpowiednia ilość oleju podczas jej pracy ????

Opublikowano

a jak sprawdzić czy do turbiny dostaje się odpowiednia ilość oleju podczas jej pracy ????

Sprawdzić rurke czy jest drożna :) Można też sprawdzić ciśnienie oleju.

Opublikowano
  • Autor

Rurka jest drożna, ciśnienie oleju tez w porządku, czy jeszcze w jakiś sposób można przebadać prawidłowe działanie turbiny ?