Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z przyśpieszaniem 4,5 bieg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zrobiłem małą trasę i przy jeździe z pedałem w podłodze zauważyłem niepokojące objawy. Do rzeczy:

1 bieg – podłoga – idzie do odcięcia ładnie

2 bieg – podłoga i j/w

3 bieg – podłoga i j/w

4 bieg i zaczyna się, do 3-3.5 tys obrotów zbiera się idealnie następnie następują stany bardziej nieustalone:

- pedał w podłodze i np. wisi na 4 tys. obrotów i nie przyspiesza, po kilku sek. przyspieszy to robi to na raty np. do 5 tys i znów przerwa, czeka i znów przyspiesza

lub druga wersja

- pedał w podłodze i na 4 tys jest efekt taki, że obroty rosną a prędkość bez zmian – tak jakbym sprzęgło wciskał i gazu dodawał, skoczy przez kilka sekund, podniesie prędkość i znów to samo

5 bieg - podobnie jak na 4

Teraz o stanie samochodu, rozrząd komplet robiony z 3 miesiące temu (190 tys.) , sprzęgło miesiące temu. Z czym to ugryźć serdeczni koledzy ? Na włosku wisi wyjazd wakacyjny confused4

Po wrzuceniu posta do kosza wracam ponownie :) - udałem się do swojego kolegi, który podpiął się kompem z następującym skutkiem:

- P0134 O2 Obwód czujnika, Bank1-nie wykryto aktywności

- P1113 Bank 1, czujnik1 wewnętrzny opór za wysoki

Z wstępnej analizy i obserwacji napięcia na sondzie lambda która pracuje w często w niskim zakresie napięciowym (dolnym) wynika, że sonda umiera. Błędy zostały skasowane i wydany został nakaz jazdy i obserwacji. Na razie jest OK - czy diagnoza idzie w dobrą stronę ?

-

Opublikowano

lub druga wersja

- pedał w podłodze i na 4 tys jest efekt taki, że obroty rosną a prędkość bez zmian – tak jakbym sprzęgło wciskał i gazu dodawał, skoczy przez kilka sekund, podniesie prędkość i znów to samo

Jeżeli rosną obroty, a prędkość nie no to nie ma innej opcji jak kończące się sprzęgło - pierwsze poślizgi.

Im wyższy bieg tym bardziej powinno być to wyczuwalne.

Na umierającym sprzęgle nie da się też szarpnąć samochodem przy zmianie biegu - działa zawsze jak przy delikatnym operowaniu.

Opublikowano
  • Autor

Sprzęgło robiłem (komplet) z miesiąc temu, biegi przerzucają się ładnie - jakaś wada fabryczna ? Wczoraj katowałem ostro i efektu nieprawidłowego działania nie powtórzyłem. Dziś w nocy strzele 500 km, zobaczę z jakim efektem.

Opublikowano

Dziwność jest to co mówisz - przy zapiętym sprzęgle silnik jest fizycznie połączony z kołami obroty nie mogą od tak podskakiwać.

Opublikowano

Mam podobny problem, ale u mnie zaczęło się gdy naprawiłem turbo. Jak by na wyższych biegach nie było doładowania, za chwilę jest i zaraz znowu nie ma. Dzisiaj Będę czyścił Przepustnicę, sprawdzę też zawór DV i gruszkę przy turbinie, zobaczymy czy coś pomorze.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Jestem po wakacjach na których zrobiłem 1 tys. km. Moje kolejne obserwacje to:

- tzw. "ślizg sprzęgła" występuje tylko na dobrze rozgrzanym silniku i to nie zawsze ale tylko na 4 i 5 biegu, obroty spadają o ok 500 (na 2-4 sek.) i nie przyśpiesza ani nie zwalnia (bez znaczenia czy bp czy lpg) - trochę denerwujące przy wyprzedzaniu

- na słabo rozgrzanym - powiedzmy po 5 km jazdy nie jestem w stanie "uślizgu" zrobić - idzie ładnie

- na autostradzie wycisnąłem 230 km/h - przy uszkodzonym sprzęgle dało by się ?

- przy mocnym jebnięciu to i na 3 biegu potrafi zapiszczeć kołami (chip), bez wciśniętego sprzęgła oczywiście :) czyli moc przenosi

Niby można jeździć ale w sytuacjach podbramkowych lepiej mieć kopa niż brak i kontakt czołowy z przeciwnikiem - pomysłów na diagnozę brak :(

Opublikowano

Dziś zrobiłem małą trasę i przy jeździe z pedałem w podłodze zauważyłem niepokojące objawy. Do rzeczy:

1 bieg – podłoga – idzie do odcięcia ładnie

Nie żałujesz auta :shocked::wink4:

Szukałbym bardziej problemów w instalacji gazowej, lub w jakości tankowanego paliwa.

Opublikowano

Tak : pierwsze co proponuje to pokazac co masz pod maska za instalacje gazową :)

Opublikowano
  • Autor

Nie żałujesz auta :shocked::wink4:

Szukałbym bardziej problemów w instalacji gazowej, lub w jakości tankowanego paliwa.

na codzień tak nie jeżdzę - tylko dla testów :)

Na benzynie jest tak samo.[br]Dopisany: 25 Lipiec 2011, 10:08_________________________________________________

Tak : pierwsze co proponuje to pokazac co masz pod maska za instalacje gazową :)

Sterownik Stag, wtryski hana, reduktor magic3, faro. Instalacja zakładana (październik/2010) u SebastianaS - znany na forum. Początkowo były małe problemy bo pętlił ale regulacja załatwiła sprawę.

Wrzucać fotki ? Dodam, że na benzynie zachowuje się tak samo źle.

Opublikowano

Nie trzeba :) instalka ok dopoki reduktor baka nie pusci :) Petlil ? A co on program ma ten twoj woz? Seryjne 150 koni nie zapetla pb.

Opublikowano
  • Autor

Nie trzeba :) instalka ok dopoki reduktor baka nie pusci :) Petlil ? A co on program ma ten twoj woz? Seryjne 150 koni nie zapetla pb.

Mam nadzieje, że nie puści ale powoli dojrzewam do decyzji o wymianie na coś mniej awaryjnego - sam nie wiem jeszcze na co. Program robił pierwszy właściciel, który kupił wóz w salonie PL ok 190 kucy było, pętli czasem zimą ale bezstresowo.