Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AKE] 2.5 tdi mułowate?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

można :gwizdanie: ,wajcha w prawo na tipa i nie zrobi redukcji :wink4:

jasne....

aby nikt przypadkiem falszywego obrazu dzialania skrzyni tip w 2.5v6tdi sobie nie wyrobil... tryb tiptronic to nie wymuszanie biegu i wcisniecie buta tez zredukuje

Co do lipnych map i turbodziury.... w sterowniku silnika edc15 jest cos takiego jak ogranicznik dymienia i ogranicznik momentu - czip winduje te ogranicznik (podnoszac przy okazji tzw zyczenie) i bedzie T sie troche szybciej wkrecac... tyle. ze z chmura dymu

Nadal nie ma przykladu auta z tych lat co bez koksowania nie bedzie mial niesamowitej turbodziury :tongue4:

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

No to ja już sam nie wiem :mysli: ............ , w kilku autkach z tipem ,którymi jeździłem (w moim również) , zmieni bieg(na tipie) jedynie gdy:

-obroty spadną poniżej 1100-wtedy sobie zredukuje o 1 bieg,

-obroty przekroczą 4400-4500 -zmieni bieg na wyższy

Jeśli pozycja lewarka po prawej nie wymusza pozostania na danym biegu do w/w wartości obrotów i nie umożliwia "manualnej zmiany" to za co odpowiada ?

Sorki za OT,które robimy w temacie.

Opublikowano

Jeśli pozycja lewarka po prawej nie wymusza pozostania na danym biegu do w/w wartości obrotów i nie umożliwia "manualnej zmiany" to za co odpowiada ?

mialem inne auto z automatem drobne 9 lat i tam byla nawet pozycja np "2" albo "1" i to bylo prawie wymuszenie (typowe scenariusze uzycia: 2ka np gdy ze stromej gory zjezdzales i albo ruszanie zima moze, albo ciagnales cos ciezkiego, podjazd pod stroma gore... 1ka np jak jechales po wertepach strasznych i chciales zostac na jedynce...) - "prawie" poniewaz jak wrzuciles przypadkiem na "1" przy 100km/h to skrzynia Ciebie zlewala. W tiptrponicu pozycja "tip" to sugestia co do biegu - wcisniecie buta przy 4ce w tipie przy 40km/h i skrzynia i tak zredukuje... wiec pojecie turbodziury w tiptronicu jest co najwyzej teoretyczne (niemierzalne)...w praktyce z wyczuciem dociska sie gaz do dechy przy logowaniu by jak najszybciej uzyskac stan pelny but bez redukcji (ale nie ma jak zlogowac na 3ce z pelnym butem przy 1500obrotow)

Pozdrawiam,

Przemek

Opublikowano

wcisniecie buta przy 4ce w tipie przy 40km/h i skrzynia i tak zredukuje... wiec pojecie turbodziury w tiptronicu jest co najwyzej teoretyczne (niemierzalne)...w praktyce z wyczuciem dociska sie gaz do dechy przy logowaniu by jak najszybciej uzyskac stan pelny but bez redukcji (ale nie ma jak zlogowac na 3ce z pelnym butem przy 1500obrotow)

Z ciekawości sprawdziłem czy faktycznie jest, jak mówisz i skrzynia nie redukowała. Do tego bardzo ładnie auto się zbiera od niskich obrotów i nie zostawia żadnej chmury dymu, jak ktoś pisał wyżej.

Opublikowano

wcisniecie buta przy 4ce w tipie przy 40km/h i skrzynia i tak zredukuje... wiec pojecie turbodziury w tiptronicu jest co najwyzej teoretyczne (niemierzalne)...w praktyce z wyczuciem dociska sie gaz do dechy przy logowaniu by jak najszybciej uzyskac stan pelny but bez redukcji (ale nie ma jak zlogowac na 3ce z pelnym butem przy 1500obrotow)

Z ciekawości sprawdziłem czy faktycznie jest, jak mówisz i skrzynia nie redukowała. Do tego bardzo ładnie auto się zbiera od niskich obrotów i nie zostawia żadnej chmury dymu, jak ktoś pisał wyżej.

:good:

....w praktyce z wyczuciem dociska sie gaz do dechy przy logowaniu by jak najszybciej uzyskac stan pelny but bez redukcji (ale nie ma jak zlogowac na 3ce z pelnym butem przy 1500obrotow)

Pozdrawiam,

Przemek

:polew: :polew: :polew:

to jak się loguje tipa? :rolleyes::cool1:

tylko lewarek w prawo 3 bieg i gaz :wink4:

Opublikowano

U mnie w BAU ciagnie dobrze od 2000rpm . :gwizdanie:

Opublikowano

Hi,

na tema dzialania fcji tiptronic wiecej sie nie wypowiadam - napisalem jak jest (skrzynia 5HP19, silnik AFB, FWD, passat)

Co do auta z watku... wg logu 011D wynika, ze auto w okolicy 1900 ma wyrazne przeladowanie a nie niedoladowanie (a mialy byc niesamowite turbodziury)

To zupelnie normalna rzecz, ze T z dolu czasem wymyka sie z kontroli - zastanawiajace jest jedynie pojawiajace sie chwilowo niedoladowania (niewielkie ale jednak) w okolicy 2300-2900...

Tutaj jest potencjalnie pare przyczyn

1) pompa VP44 nie daje wystarczajacej ilosci paliwa

w logu 001S widac, ze masz dawke 3.5 przy CF ("czas" trwania wtrysku) 25... generalnie w zdrowej pompie (dla wolnych obrotow) jest tak: dawka w okolicach 4.5-7 i CF 19-22.... wlaczassz klime = > zwieksza sie dawka i CF (np dawka 9 i CF 26)

Mala dawka i duze CF to pompa emeryt

Jezeli log 001S robiles na wlaczonej klimie to powtorz go bez klimy (nagrzany silnik bez obciazen)

2) Typowe czyli przycinajace sie kierownice, klopoty z podcisnieniem / N75, przytkany wydech itp itp

Tu masz watek gdzie ktos przerabial rozne warianty lacznie z fotostory z odlaczaniem katalizatora na probe

http://audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=94711&postdays=0&postorder=asc&start=60

Pozdrawiam,

Przemek

P.S.

w logu 011 masz kolumienke spec intake press (czyli cisnienie zadane przez ECU - wartosc "z mapy") i actual intake press (czyli cisnienie faktyczne - wartosc odczytana "z czujniczka) - sam sobie mozesz loga przeanalizaowac...

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje ci bardzo przemku za rady :decayed:

Opublikowano

witam,

ja posiadam BAU w quattro na tipie. nie mam zrobionych logów ale powiem inaczej.

znalazłem na necie dane techniczne producenta i jest opisane że ta jednostka ma przyśpieszenie od 0-100km w 8,8s.

zrobiłem prosty test z koleszką i wyszło troszkę lepiej ale pewnie dla tego że każdy się może o setne pomylić :)

pojecie że muli jest względnym bo każdy ma inne oczekiwania :>

dla mnie stosunkowo jest to za słaby silnik (pewnie dlatego że quattro ale zimą jestem panem szos :naughty: )

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A więc wreszcie miałem chwilkę na ogarnięcie turbawki a wyglądało to tak

http://imageshack.us/photo/my-images/696/log011dynam.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/651/23082011209.jpg/

troche się przycinały-ale nie dużo

a tu już po zabiegu

http://imageshack.us/photo/my-images/714/25082011210.jpg/

http://imageshack.us/f/843/11dynpoczyszczeniu.jpg/

mam wrażenie że "bestyja" teraz ciągnie bardziej równo i płynnie :decayed:ale nadal w dolnej partii obrotów szału nie ma :mysli:

Opublikowano

A co zrobiłeś? Czyściłeś ją?

Opublikowano
  • Autor

Tak wyciągłem i wyczyściłem za ziher :kox: