Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Hamulce (tarcze + klocki) przód - tył.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. :hi:

W najbliższym czasie będę wymieniał tarcze i klocki na wszystkich osiach.

Zastanawiam się nad kilkoma firmami tarcz i klocków (ATE, TRW, BOSCH, FER...)

Mam pytanie czy ciśnienie w układzie hamulcowym jest takie samo (podczas hamowania) z przodu jak i z tyłu?

Jak wiadomo tarcza współpracująca z klockiem będzie miała jakiś współczynnik tarcia. Jak założymy na przód mocne hamulce, a na tył słabsze od tych fabrycznych -- czy nie powstaną efekty np: przednie tarcze bedą brały 90% siły hamowania a tył 10% - co wydłuży drogę hamowania

i żywotność w tym wypadku przednich hamólców?

Opublikowano

Twoje obawy są bezpodstawne nic takiego się nie zdarzy przy zastosowaniu dedykowanych zestawów hamulców. Co innego jakbyś zmienił średnice tarcz ale z wątku wnioskuje, że będzie seria wiec zakłądaj to na co kieszen pozwala lub poprostu kieruj sie rozsądkiem i wybierz najtansze z tych firm co podałeś a w codziennej jeździe nie zauważysz różnicy.

Ja polecam tarcze ferodo bo są bardzo tanie i stosunkowo dobre. Mam do tego klocki ATE ale mam przejechane na nich 39kkm i klocków jeszcze ze 30% a na tarczach spory rant. Lepszym wyjściem jest założyc coś miekszego :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

"miększego" znaczy innej firmy?

Opublikowano

Tak np. ferodo są miekkie ale za to drogie. Ja za ate płacę 160zł a ferodo coś koło 240zł.

Podobno bosch jest ok i cena jest stosunkowo niska coś ponad 100zł - wiem tylko z opowiadan bo sam nie jeździłem na takowych, ale może warto spróbować.

Opublikowano
  • Autor

Jak kupiłem audi to miała na przedniej ferrodo. Po wymianie mam ATE i z obserwacji mogę powiedzieć, że mniej pylą. Za to stan tarcz się pogorszył (głębokie rowki i sporo "szkliwa" na krawędziach tarczy). Do końca nie jestem pewien czy to jakieś felerne tarcze miałem czy już są na wykończeniu.

Wertuje forum i co inna parafia to chwalą inne firmy jeśli chodzi o klocki.

Chciałbym dobrać tarcze i klocki żeby po przejechani kilku tyś, km nie mieć problemów jak wyżej.

Podpowiedzcie koledzy jakie skompletować klocki do tarcz ATE, TRW, BOSCH

A jeszcze pytanie co do tarcz ATE - prawdą jest że są troche przereklamowanie? Widziałem kilka postów o tym, że ATE popękały.

Opublikowano

raczej sie pokrzywiły

Opublikowano
  • Autor

devastation mógłbyś powiedzieć coś więcej?

Opublikowano

Ja bym zakupił tarcze ferodo + klocki bosch i powinno być :good: a cenowo to :shocked:

Tarcze ferodo mimo niskiej ceny są jak dla mnie dobre. Co prawda mają spory rant ale to raczej wina klocków bo mimo użytkowania auta w 95% w mieście starczają na mega długo. Wcześniej miałem klocki ATE i tarcze ze znaczkiem :audi: i skutecznosć hamowania była poprawna.

Acha jeszcze jedno mam tarcze ferodo z inter cars i co zaskakujące klocek jest większy niż powierzchnia robocza tarczy. Klocek od strony łżyska wystaje o jakiś milimetr ponad tarcze. Może jakieś felerne mi sie trafiły. Od zewnętrznej strony jest ok tzn. wyczuwalny jest rant.

Z ciekawości zapytam ma ktoś tak jeszcze w tarczach ferodo?

Opublikowano

Ostatnio u siebie wymieniałem tarcze i klocki ATE na tył i u mnie wszystko jest OK,co jest przyczyną że tarcze ATE się krzywią?,wcześniej o tym nie słyszałem i zaczynam się zastanawiać nad moim wyborem.

Opublikowano

Ostatnio u siebie wymieniałem tarcze i klocki ATE na tył i u mnie wszystko jest OK,co jest przyczyną że tarcze ATE się krzywią?,wcześniej o tym nie słyszałem i zaczynam się zastanawiać nad moim wyborem.

Spokojnie tylne Ci sie nie pokrzywią przy codziennym użytkowaniu jest to prawie niemożliwe. Co innego przód on znacznie mocniej hamuje i w związku z tym wyższe temperatury. Jak wjedziesz w kałuże z rozgrzanymi tarczami gwałtownie sie chłodzą i przez to krzywią sie. Dodatkowo większa średnica tarcz w porównaniu z tyłem ułatwia ten proces.

Kumpel kupił nowego golfa z salonu i przejechał coś koło 100kkm po czym miał problem z szorującymi hamulcami, że jechać sie nie dało. Okazało sie, że tarcza pękła na żeberkach chłodzących. Była firmy ATE

Opublikowano

a już myślałem że jakieś wadliwe są i się nie dopytałem,to praktycznie wszystkie tarcze mogą ulec pokrzywieniu jak ostro będziesz hamował a następnie wjedziesz gwałtownie do kałuży z rozgrzanymi tarczami,dzięki za info :hi:

Opublikowano

Ja mam komplet trw i jestem zadowolony. Oryginał w rozsądnej cenie. Seria w dieslu ma i tak dobre hamulce więc nie ma co wydziwiać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego ja wymieniłem u siebie przód i tył na ATE tarcze + klocki. Powiem Ci że jestem mega niezadowolony, towar brany u sprawdzonego sprzedawcy z forum nie tam jakieś alledrogo, a hamulce już po kilku kkm piszczą przy hamowaniu. Na tarczach powstał już mały rant, trzęsie kierą przy hamowaniu :thumbdown: . Starałem się je " dotrzeć " zgodnie z instrukcją na forum, nie wiem może coś źle zrobiłem choć zawsze sam zmieniałem i nigdy problemu nie było. Wcześniej jeździłem na TRW również tarcze + klocki i przyznam że dobrze hamowały, nawet jak się już kończyły to nie piszczały. Ogólnie odradzam ATE , kumple chwalą trw, również textar i ferodo

Opublikowano

ja polecam zestawik ATE, mam zarówno klocki, i takie tarcze hamulcowe, i są naprawdę wysokiej jakości - nie ma bicia, nie przegrzewaja sie, dobrze hamuja i nie scieraja sie za szybko.