Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Zawór EGR proszę o info

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanko dzisiaj zauważyłem ze z mojego zaworu cieknie olej i to nawet chyba sporo bo połowa kolektora zalana

Zdj_cie0186.jpg

jak to uleczyć z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

mozesz sprobowac wyczyscic, ja tak zrobilem ale nic to niedalo, egr to zmora w silnikach tdi i nie tylko. Pozdro

Opublikowano

Problem opisany jak sie nie myle w dziale warsztat. tam poszukaj.

Opublikowano

Witam,

Miałem ten sam problem, czyściłem kilka razy a potem grzecznie poszedłem do sklepu ze spuszczoną głową i wydałem sporą sumkę na nowy EGR

Opublikowano

A nie wydaje wam się że zamiast inwestować w coś co i tak będzie powodowało powtórkę z rozrywki, lepiej zaślepić i po temacie ??

EGR wtłacza ponownie spaliny do komory silnika .

By usprawnić pracę silnika powinno się zapewnić jak największą dawkę czystego powietrza. Choćby patrząc na wymianę zwykłych na sportowe filtry zapewniające większy dostęp czystego powietrza.Tak racjonalnie patrząc. :rolleyes:

Opublikowano

A nie wydaje wam się że zamiast inwestować w coś co i tak będzie powodowało powtórkę z rozrywki, lepiej zaślepić i po temacie ??

EGR wtłacza ponownie spaliny do komory silnika .

By usprawnić pracę silnika powinno się zapewnić jak największą dawkę czystego powietrza. Choćby patrząc na wymianę zwykłych na sportowe filtry zapewniające większy dostęp czystego powietrza.Tak racjonalnie patrząc. :rolleyes:

dokładnie :good:

a nie płakać że sie wydaje gruba kase na taki zbędny proekologiczny badziew :hi:

Opublikowano

chłopaki wszystko fajnie, ale przecież ten olej nie pochodzi z komory spalania, czyli zaślepienie egr nie pomoże :D

olej jest z dolotu czyli odma albo puszczające turbo,

ja montując oil catch tank wyeliminowałem olej w dolocie ( aczkolwiek nie w 100% )

można tak zatkać egr żeby nie ciekło ale to jest leczenie objawów a nie przyczyn :hi:

Opublikowano

chłopaki wszystko fajnie, ale przecież ten olej nie pochodzi z komory spalania, czyli zaślepienie egr nie pomoże :D

olej jest z dolotu czyli odma albo puszczające turbo,

ja montując oil catch tank wyeliminowałem olej w dolocie ( aczkolwiek nie w 100% )

można tak zatkać egr żeby nie ciekło ale to jest leczenie objawów a nie przyczyn :hi:

jak wiecie nigdy sie tego leju nie wyeliminuje w dolocie. Nawet w nowych silnikach wystepuje. Więc jesli tylko będzie nieszczelność w tym badziewiu to czy mniej czy więcej pod wpływem ciśnienia ten olej się będzie wydobywał. Więc jedynym sensownym rozwiązaniem jest zaślepienie tego złomu i walic na ekoloszków. Chyba że ktoś sobie poprawi samopoczucie że jest proekologiczny i wywali kupe kasy na coś co tak na prawde jest niepotrzebne :hi:

Opublikowano

Prędzej czy później każdy EGR będzie ciekł tak wiec bez sensu takie zabiegi , zaślepić i spokój.

Opublikowano

no ja do zaślepiania egr mam teraz nieco mieszane uczucia zwłaszcza że w mojej b5 miałem zaślepiony a obecnie w b6 również leje ale zastanawiam się nad kupnem nowego choć cena słona bo 600zł nowy ale wiem ile musiałem przejechać b5 w zimie km żeby w aucie zrobiło się choc troche ciepło a ile tu-moge powiedzieć że jest to przepaść i tylko to mnie przekonuje ale jeśli komuś na tym nie zależy to nie ma nic do stracenia tylko zaślepić i zostawić troszkę w kieszeni :decayed:

Opublikowano

Prędzej czy później każdy EGR będzie ciekł tak wiec bez sensu takie zabiegi , zaślepić i spokój.

chyba już kolega wyżej napisał coś na temat zaślepiania ....

i używajcie bardziej trafnych określeń.

ciekaw jestem co wam daje zaślepienie spalin w egr w sprawie cieknącego oleju :decayed:

Opublikowano

chyba już kolega wyżej napisał coś na temat zaślepiania ....

i używajcie bardziej trafnych określeń.

ciekaw jestem co wam daje zaślepienie spalin w egr w sprawie cieknącego oleju :decayed:

no tu masz kolego częściowo rację. Bo tu nie jest tak prosto jak w B5. Z tym że (nie mam tego typu silnika tylko czytałem) po wywaleniu i zaślepieniu EGR jest możliwość tak załatania tego badziewia że działa tam tylko klapa gasząca i pozbywamy się wycieku. Niesteyy moze ktoś kto to robił w B6 AWX pokarze jakies foto i pokarze co tam się dokładnie robi.