Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BAU] Podstawowa czynność po zakupie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegow ;)

Audi A4 2.5 TDi BAU Quattro tiptronic.

Pytanie laika bo jest to moje pierwsze Audi .

Co należało by wymienić/sprawdzić zaraz po zakupie ?

Rozrząd był robiony 61 tys temu .

Czy robić wymianę oleju w skrzyni biegów ? Jeśli tak to gdzie w Warszawie można znaleźć zaufanego mechanika który nie popsuje nowo nabytego Audi ?

Opublikowano

Oleje, filtry, rozrzad...

Sprawdzić tarcze i klocki wraz z zawiasem...

Opublikowano

(...)

rozrzad...

(...)

A na chooy? :blink: Ma wyskoczyć z 3 tysi ot tak?

Masz kwity na wymianę tego rozrządu? Od kogo kupowana ta A4? Ma historię serwisową?

Jaki przebieg?

W-wa, MegaCar na Przasnyskiej, robią tylko auta grupy VAG

Opublikowano

Ja tylko radzę, każdy robi jak uważa :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Papiery sa na rozrząd . Byla serwisowana w DE I PL . Sa na to kwity . Ciekawi mnie ta skrzynia . Ruszać czy może zostawić jak dobrze działa ? W pl jeden właściciel od 3 lat .

Opublikowano

Ile auto ma przebiegu? Olej w skrzyni był kiedykolwiek zmieniany?

AFAIK powinno się zmieniać dynamicznie co 60 tys. (według VAG nie ma potrzeby wymieniać w ogóle)

Opublikowano

Olej jak olej, traci swoje właściwości...

Ja wymieniam w każdym aucie...

Opublikowano
  • Autor

@AndyN

Ma około 270k .

Nie ma historii wymiany oleju .

Ps

Czy również masz aut skrzynie biegów ?

Opublikowano

Mam manualną

Zrobić komplet logów. Opis jak zrobić jest tu lub na forum audiklub.org (na AKP ten silnik i ta skrzynia jest popularniejsza więc tematów lepszych jakościowo więcej)

Masz faktury na ostatnią wymianę oleju i filtrów? Ile minęło od tego momentu czasu i ile przybyło km?

Opublikowano

Ewentualnie po zakupie auta można też zainteresować się wyminą płynów w układzie hamulcowym,

wspomagania kierownicy. Po za tym filtr paliwa, okresowo należy wymieniać. :wink4:

Opublikowano

Papiery sa na rozrząd . Byla serwisowana w DE I PL . Sa na to kwity . Ciekawi mnie ta skrzynia . Ruszać czy może zostawić jak dobrze działa ? W pl jeden właściciel od 3 lat .

a jestes pewien ze stan licznika pomiedzy kwitami a widniejacym na liczniku sie zgadza?? :cool1:[br]Dopisany: 20 Lipiec 2011, 22:51_________________________________________________do wymiany plyn chlodzacy i hamulcowy co 2 lata.

w skrzyni olej bym wymienil dynamicznie wraz z filtrem.

Opublikowano
  • Autor

Tak , to co jest w papierach ma "sens" 3 lata - 100 tys przebiegu . Brzmi sensownie . To raz . Dwa sa faktury na rozrzad. :notworthy:

Opublikowano

Tak , to co jest w papierach ma "sens" 3 lata - 100 tys przebiegu . Brzmi sensownie . To raz . Dwa sa faktury na rozrzad. :notworthy:

faktury mozna zrobic w fotoszopie... :kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Wiec mam tylko faktury (drukowane na igłowej ) i naklejkę continetala o zmiana paska :wallbash:

Opublikowano

Od razu mowie ,nie wiem jak to wyglada w v6 ale jesli masz rozrzad z przodu to zrzuc oslone i zobacyzsz jak wyglada pasek, jak nie ma pekniec,wytarc itd i napisy jakies widac tzn ze byl jednak niedawno zmieniany i mozesz sobie go odpuscic..

Jedynie plyny eksploatacyjne, klocki tarcze itd bym posprawdzal..

Tutaj uwielbiaja pisac od razu czarne scenariusze jakby sami mieli z 1 reki samochody ;)

Opublikowano

Dzwoń na Przasnyską.

Doradzą co robić.

Opublikowano

Od razu mowie ,nie wiem jak to wyglada w v6 ale jesli masz rozrzad z przodu to zrzuc oslone i zobacyzsz jak wyglada pasek, jak nie ma pekniec,wytarc itd i napisy jakies widac tzn ze byl jednak niedawno zmieniany i mozesz sobie go odpuscic..

Jedynie plyny eksploatacyjne, klocki tarcze itd bym posprawdzal..

Tutaj uwielbiaja pisac od razu czarne scenariusze jakby sami mieli z 1 reki samochody ;)

nie sadzisz, ze gdybysmy mieli nowe, lub przynajmniej bylaby pewna wiarygodnosc przebiegow, czarnych scenaruiszy snuć by nie trzeba... ?

skutki zerwania paska moga byc kosztowne.

sam po zakupie auta do tej pory paska nie wymienialem wierzac w realnosc przebiegu.

jednak jestem swiadomy ryzyka... i to moja decyzja, a nie sugestia doradcow do ktorych moglbym miec pozniej pretensje. :cool1:

Opublikowano

Musashi, zgadzam sie jak najbardziej ale przecież pisanie ze faktury można zrobić w Photoshopie to juz troche skrajność. Napisałem przeciez, mozna wizualnie ocenic pasek i sie ustosunkowac czy faktycznie byl wymieniany czy nie.

Opublikowano

Musashi, zgadzam sie jak najbardziej ale przecież pisanie ze faktury można zrobić w Photoshopie to juz troche skrajność. Napisałem przeciez, mozna wizualnie ocenic pasek i sie ustosunkowac czy faktycznie byl wymieniany czy nie.

nie wymyslalbym sci-fi, gdyby nie to ze spotkalem sie juz z fakturami bez pokrycia w niemczech, auta z 2 "salonow " uzywanych pojadow prowadzonych przez rosjan :kwasny:

faktury potwierdzaly przebieg na dany dzien, natomiast weryfikacja przebiegu w bazie vag wykazala znaczna rozbieznosc juz z data o wiele wczesniejsza.... :cool1:

Opublikowano

poza tym w DE przy 120kkm wymienia się z rozrządu sam pasek, reszty osprzętu nie ruszają... :przebiegly: więc dla spokojności sumienia ja tam bym wymienił kompletny rozrząd na porządnych częściach :good: