Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Zawieszenie quattro i 4motion

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

czy zawieszenie z paska B5 4motion jest takie samo jak w A4 b5 quattro ?? Przód mysle że tak ale mi chodzi głównie o sprężyny tylnie ??

Opublikowano

Jeśli chodzi o różnice to w Passatach jest napęd typu Haldex w A4 Torsen, sprężyny mają inne kolory oznaczeń i waga auta z tyłu też jest inna niż w A4 zatem są inne przedziały wagowe. Jeśli chcesz dopierać spręzyny z passata do A4 to mysle że nie ma sensu mogą różnić się wysokością, oznaczeniami i przedziałami wagowymi.

Opublikowano

blad - w passatach jest tez torsen - silnik montowany wzdluznie

passat B5 zawieszeniowo jest taki sam jak A6 C5, amory, sprezyny no i wahacze sa te same i powinny podejsc plug and play (po odpowiednim dobraniu sprezyn po kategorii mas zeby auto nie stalo po wymianie jak koza), w A4 sa tylko wahacze te same reszta jest inna

Opublikowano

B5 mial jeszcze jak najbardziej torsena, to przeciez to samo podwozie co b5 a4, nastepny juz mial silnik w poprzek i haldexa. Co do sprezym to watpie.. juz w ośce tylna belka była inna w passku, dłuższy jest po prostu.

Opublikowano

blad - w passatach jest tez torsen - silnik montowany wzdluznie

passat B5 zawieszeniowo jest taki sam jak A6 C5, amory, sprezyny no i wahacze sa te same i powinny podejsc plug and play (po odpowiednim dobraniu sprezyn po kategorii mas zeby auto nie stalo po wymianie jak koza), w A4 sa tylko wahacze te same reszta jest inna

To info o Haldexie wyczytane z sieci wiec jak masz 100% pewności to ok :wink4: Co do sprężyn, i amortyzatorów to takie same tez są w skodzie :) CHodziło o rożnice w kolorach i przedziałach wagowych :) z czym według mnie nie warto się bawić sprężyn z A4 jest na rynku pod dostatkiem :wink4:

Opublikowano

mam pewnosc tym bardizej ze passat a4 i a6 to ta sama plyta generalnie, w kazdym modelu tylko nieco zmodyfikowana

silniki tez sa montowane wzdluznie

a nazwy syncro/4motion quattro nie okreslaja jednoznacznie typu napedu, przykladem sa same samochody vw czy audi, w golfie jest haldex a w passacie torsen, ale obydwa to syncro lub nowsze 4motion, w audi tez quattro to quattro, czy torsen w a6 czy haldex w TT,a3 czy nawet R8

• 1 rok później...
Opublikowano
mam pewnosc tym bardizej ze passat a4 i a6 to ta sama plyta generalnie, w kazdym modelu tylko nieco zmodyfikowana

silniki tez sa montowane wzdluznie

Rzekłbym, że A4, A6 i Passat to ta sama płyta, choć gabarytowo i zawieszeniowo to A6 i Passat są zbliżone. A4 troche odstaje.

a nazwy syncro/4motion quattro nie okreslaja jednoznacznie typu napedu, przykladem sa same samochody vw czy audi, w golfie jest haldex a w passacie torsen, ale obydwa to syncro lub nowsze 4motion, w audi tez quattro to quattro, czy torsen w a6 czy haldex w TT,a3 czy nawet R8

Quattro, Syncro, 4Motion to zwyczajnie nazwy handlowe napędu 4x4. Nie wiem czy w najnowszych rocznikach to jest wciąż regułą, ale w starszych zdaje się silnik poprzeczny (A3, Golf) = Haldex, silnik wzdłużny (A4, A6, Passat) = Torsen.

Opublikowano

To się nie zmieniło, największa zmiana to to ze passat już nie dzieli płyty z A4 itp, ma silnik poprzecznie i haldexa w 4x4, bazuje na wydłużonej płycie golfa

Wystukane z Pegasusa

Opublikowano

No tak, nie zaznaczyłem, że chodzi o auta 95-2005 powiedzmy. Nowszych nie ogarniam. :kwasny: