Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Turbosprężarka GTB1756VK do Audi A4 B6/B7 1.9 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś już montował turbo z 2,7 TDi do 1,9??

Z tego co wiem jest tam turbo Gtb1756vk, jest to nowy typ turbosprężarki na łożyskach kulowych. Dzieki temu turbo dużo lepiej wstaje z dołu.

Dodatkowo są jeszcze większe turbosprężarki tego typu gtb2056vk oraz gtb2260vk.

Z tego co wiem to mają fajną wydajność, ta najmniejsza gtb1756vk starcza na około 220-230km.

Tu przykładowe wykresy na tych turbinach które znalałem na zagranicznym forum:

4e89fc12dec24d98med.jpg

b80eefabd4f0b0c6med.jpg

Opublikowano

Na forum vwgolf.pl znalazłem wypowiedź uzytkownika mrozoo, pisał:

gtb1756vk osiada prawie p&p na kolektorze wydechowym z avf;) U mnie siedzi i slicznie sie sprawuje Co do gtb2260vk trzeba rezac flansze na kolektor...

tu jest ten temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=82&t=386519

A tu na tdi club http://forums.tdiclub.com/showthread.php?t=256419

A tu mamy filmik tego turbo na AVF gtb1756vk on AVF= SURGE!

Była by fajna alternatywa dla brd i cieżkiego do założenia CAH :) swoją droga CAH już zamówiłem :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Poniżej zamieszczam porównanie wielkości wirników turbosprężarek:

ba1e50cd817213a3med.jpg

Jak widać ta Gtb1756vk będzie sporo wydajniejsza od GT1749VB

Opublikowano
swoją droga CAH już zamówiłem naughty

no to masz kawał roboty :good:

Opublikowano

ogrom pracy przy caha nie wiem czy jest opłacalny przy P&P brd

Opublikowano
  • Autor

CAHA ma podobne parametry do BRD więc nie opłaca sie jej montować, jak już to lepiej iść w Gtb1756vk problem z montażem podobny lub nawet mniejszy a wydajność większa.

Z tego co gdzieś wyczytałem to gtb1756vk wstaje z dołu nawet lepiej niż ori AWX/AVF. Tak więc jest napewno sporo lepiej niż w BRD która ma problem z późnym wstawaniem.

Opublikowano

CAHA ma podobne parametry do BRD więc nie opłaca sie jej montować, jak już to lepiej iść w Gtb1756vk problem z montażem podobny lub nawet mniejszy a wydajność większa.

Z tego co gdzieś wyczytałem to gtb1756vk wstaje z dołu nawet lepiej niż ori AWX/AVF. Tak więc jest napewno sporo lepiej niż w BRD która ma problem z późnym wstawaniem.

jak wyglada sterownie nia??

sztangi nie widac wiec podcisnieniem chyba nie

na fotach widac tylko wtyk pod kosc jak w brd tylke ze w brd jest krociec na wezyk z podcisnienia i te kosc mozna olac

Opublikowano
  • Autor

jak wyglada sterownie nia??

sztangi nie widac wiec podcisnieniem chyba nie

na fotach widac tylko wtyk pod kosc jak w brd tylke ze w brd jest krociec na wezyk z podcisnienia i te kosc mozna olac

Trzeba w niej przerobić sterowanie, oroginalnie jest jakiś siłownik elektryczny który trzeba wyawlić i na jego miejsce zapodać aktuator podciśnieniowy.

Opublikowano

Trzeba w niej przerobić sterowanie, oroginalnie jest jakiś siłownik elektryczny który trzeba wyawlić i na jego miejsce zapodać aktuator podciśnieniowy

jakies wieksze reaznie jest przy tym

kazda grucha podcisnienia podejdzie czy trzeba szukac konkretnej??

a i czy to juz ktos ogarnal tak do perfekcji??

Opublikowano
  • Autor

Tu znalazłej jeszcze informacje przy jakich obrotach te turbosprężarki osiągają pełne doładowanie i do jakiej mocy wystarczą:

0a521392764e50ec.jpg[br]Dopisany: 10 Sierpień 2011, 13:38_________________________________________________Najciekawiej wygląda tu GTB2056VK dół powinien być podoby do serii no może taki jak na dobrej BRD a górą zostanie spory zapas na większą moc.

Opublikowano

Z tego co przeglądałem wykresy turbo CAH daje okolo 10 km wiecej niż BRD i wstaje jak seria, do tego ładnie ciągnie do samego końca. Jak bede miał ją w domu to zobacze jak to wyglada :wink4:

Rozmaiwałem dziś z koleśiem z UK co robi gotowe flansze pod te Garetty. Mowił że mają Gtb1756vk w A4 AVF do tego FIMC i lepsze wtryski i wynik jest okolo 220.

Wygląda to tak Passat-A4AdapterFlange1.jpg

Mówił też o wiekszych że teoretycznie starczają do 260 km.

Tu jest aukcja gdzie można zakupić http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=130531918382&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

Za 2 lub 3 tygodnie będą mieli gotowe zestawy do montarzu tych turbo łącznie z przerobionymi przewodami odpływowymi oleju.

Opublikowano
:slina: czyli montaż prosty a taką flanszę to zrobię sobie sam :good:
Opublikowano

nie bylbym takim optymista z tym wstawaniem tej turbiny w 1.9 :decayed:

jezdze juz jakis czas na caha i jest roznica co do brd.

Opublikowano

z linka od mikolaja widac ze sporo zajmuje ta turbawka hehe

wychodzi dobrze pod obudowe filtra powietrza

czy korpus czesci zimnej da rade przykrecic pod innym katem zeby wyjscie bylo w dol jak w serii??

Opublikowano

Przeczytałem cały temat na vwgolf.pl i zachwalali turbo Gtb1756vk za łożyska kulkowe, czy ktoś może trochę rozjaśnić temat, co dają łożyska kulkowe w GTB względem "tradycyjnych" turbo z AWX/AVF/BRD?

Opublikowano

czy korpus czesci zimnej da rade przykrecic pod innym katem zeby wyjscie bylo w dol jak w serii??

Zerknij na ten film z Youtube z poprzedniego mojego postu, tam właśnie jest jakoś inaczej to zamontowane, gruszka jest skierowana w dół :mysli:

Opublikowano

Zerknij na ten film z Youtube z poprzedniego mojego postu, tam właśnie jest jakoś inaczej to zamontowane, gruszka jest skierowana w dół :mysli:

wyglada na to ze sama obudowe wystarczy obrocic troche

i mocowanie gruchy w inne miejsce przelozyc

ciekawi mnie jak wyglada zalozenie samej gruchy i jej ustawienie

czytalem gdzies ze raczej nie powinno sie ingerowac w te dzwignie od gruchy

da sie to wogole ustawic zeby dzialalo jak powinna??

Opublikowano

nie bylbym takim optymista z tym wstawaniem tej turbiny w 1.9 :decayed:

jezdze juz jakis czas na caha i jest roznica co do brd.

wiadomo że jest różnica, ale jak wiesz różnica jest też w montażu P&P lub dłubanka

Opublikowano
  • Autor

Nowłaśnie dlatego jak maibym już dłubać to wolabym założyć tą 1756 niż CAHA. Ma wiekszy potencjał a dół pewnie będzie taki sam jak w CAHA