Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jak przyśpieszam, to dymi na czarno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam takie pytanie tak jak w temacie , jak przyspieszam to dymi mi na czarno co jest przyczyna ? z góry dzięki .

Opublikowano

Wtryski, dziura w dolocie, przepływomierz itp z tego co mi fusy pokazały w szklance przed momentem. :vaglogi:

Opublikowano
  • Autor

a gdzie ten dolot się znajduje ?

Opublikowano

zaczyna się przy turbinie a kończy się przy kolektorze dolotowym

Opublikowano

Zrób logi. Nagle zaczęło Ci dymić z komina czy już tak miałeś?

Opublikowano

mały niuans - dolot (czyli układ dostarczania powietrza do silnika) zaczyna się od łapacza powietrza zaraz za grilem a nie przy turbosprężarce i kończy w głowicy gdyż kolektor ssący jest również elementem układu dolotowego.

Opublikowano

Znaczy się - cały kawał rur i złączek, którędy płynie powietrze niezbędne do spalania paliwa w komorach cylindrów :wink4:

Opublikowano

mały niuans - dolot (czyli układ dostarczania powietrza do silnika) zaczyna się od łapacza powietrza zaraz za grilem a nie przy turbosprężarce i kończy w głowicy gdyż kolektor ssący jest również elementem układu dolotowego.

tylko że łapacz powietrza nie będzie miał wpływu na czarny dym :wink4: a jak widać kolega nie jest chyba super mechanikiem

kolektor fakt :good: ale z praktyki wiemy że najczęściej dolot nieszczelność łapie na drodze między turbiną a EGR nawet bym powiedział

Opublikowano

Owszem, to najczęstsze przyczyny nieszczelności w dolocie ale są jeszcze nieszczelności pomiędzy przepływką a turbo a te objawiają się zupełnie innymi odczytami z grup 003 i 008 oraz 010 statycznie i dynamicznie i świadczą o nieszczelności pomiędzy przepływką a turbosprężarką i też mają swoje odzwierciedlenie w logach. MAFactual jest wtedy konkretnie mniejszy od MAFspecified w grupie 003 a odbija się to od razu na reszcie wskazań w ww. grupach bo wtedy przepływka mierzy rzeczywistą masę zasysanego powietrza znacznie poniżej wartości dopuszczalnej - to taki skrót w porównaniu z grupą 011 - w 011 jest OK a w np. 003 jest dużo poniżej 250 mg/skok w statycznych i dynamicznych itp.

Opublikowano
Sztomel

Twoja wiedza i sposób jej przekazywania mnie powala :good: o cierpliwości nie wspomnę... :hi:

Opublikowano

Sztomel zawsze spoko :) sprawdz dolot jak mowia koledzy

Opublikowano

aju jest prosty sposób na sprawdzenie czy dolot jest szczelny czy dziurawy i czy za przepływką czy przed :

zawsze bierz za wskaźnik logi z turbodoładowania czyli logi dynamiczne z grupy 011 - te zawsze muszą być OK (bez względu na odczyt z przepływki - poza pewnymi zmianami, których na dzień dobry nie jestem w stanie Ci wyjaśnić). Jeśli logi w 011 dynamicznie będą zawsze w miarę poprawne a mimo to logi z 003 dynamicznie będą odbiegać to : jeśli wskazania w 003 będą zawyżone (tu musisz znać wartości nominalne dla każdego z diagnozowanych silników - te wartości albo trzeba mieć albo trzeba je poznać) - to świadczyć to będzie o nieszczelności w dolocie jeśli wartość będzie świadczyć powyżej 1270 mg/skok dla turbo GT 15 lub jeśli będzie to wartość powyżej 1275 mg/skok powyżej wartości dla GT 17. Jeśli te wartości będą poniżej oczekiwanej przy logu statycznym i logu dynamicznym to wiadomo, że MAF zaniża wskazania dlatego, że logi mają być zaniżone - to tylko takie moje drobne spostrzeżenia - czyli logi mają być zafałszowane - ot taka drobna różnica pomiędzy tym co podaję a co ma być podane - to nie moja wina -ktoś kto się włącza ma swoje problemy a ja na to leję i mam to w d..pie. Wiem, że ktoś te logi obserwował ale teraz mnie to nie obchodzi - no ja Cię...